Inspirert av naturens skjørhet
Når IN magasinet møter Cathrine Knudsen i hennes atelier på Hovseter er hun i full gang med de siste forberedelsene til utstillingen «Ujevne mellomrom» som åpner på Galleri Nobel 19. april. Galleriet ligger sentralt plassert i Henrik Ibsens gate, mellom Slottet og Solli Plass, og tilbyr samtidskunst i alle prisklasser.
Cathrine har vært en del av Galleri Nobels faste kunstnere i vel et år nå, og hennes forrige utstilling her ble en utrolig suksess. Bare på åpningsdagen var det over 500 besøkende innom, folk stod i lange køer utenfor og utstillingen ble utsolgt i løpet av få dager.
– Det var en surrealistisk følelse å se folk som stod i kø for å slippe inn, og det overgikk absolutt alt man kan håpe og ønske seg, forteller kunstneren selv.
– Når man sitter og jobber med bilder hele året føles det nesten som å ha eksamen når man skal utstilling, og det å få så mange positive tilbakemeldinger var helt utrolig.
Siden debutantutstillingen i 2003 har Cathrine Knudsen etablert seg som et anerkjent navn i kunstverdenen med sine stemningsfulle og nesten meditative oljemalerier og litografier. Hun har hatt flere separatutstillinger, i tillegg til en rekke utsmykningsoppdrag for både bedrifter og offentlige bygg. Det rolige og behagelige uttrykket i hennes bilder gjør at de passer like godt på veggen i så vel private hjem som i offentlige bygg.
Eget uttrykk
Med det décollage- aktige formspråket som kjennetegn har Cathrine skapt sitt særegne uttrykk, noe som har gjort hennes bilder populære både hos publikum og kritikere. Og hos Galleri Nobel har de merket en stor etterspørsel etter bildene hennes.
– Jeg er selvfølgelig utrolig spent før åpningen, men det er ikke noe mål å overgå den forrige utstillingen. For meg er det viktigste at jeg selv er fornøyd med bildene jeg skal stille ut, og at de viser en videreføring av mitt uttrykk. Jeg har dratt naturen enda lengre inn i bildene, og har jobbet med en del nye elementer som forsterker den botaniske følelsen. Jeg har også jobbet videre med den stripeeffekten som jeg har holdt på med tidligere.
Maleriene til Cathrine har ofte abstrakte elementer, og uttrykker gjerne en følelse heller enn å vise et konkret motiv. Det er mange organiske former i bildene hennes, noen av dem er så vidt synlige og åpenbarer seg først når man kommer tett på maleriet. Sartheten og roen i bildene er helt sentral, og hun kan fortelle at hun henter mye av sin inspirasjon i naturen.
– Det å bli kunstner på heltid har gjort noe med måten jeg ser ting på, jeg ser flere nyanser og små detaljer i naturen.
Flere lag maling
De fleste av maleriene er bygd opp av flere lag maling, og har ulike strukturer i overflaten. Cathrine benytter både former av plast, stålbørster og skjærer i malingen. Men mange lag oljemaling som skal tørke fører også til at det en tidkrevende prosess, og hvert bilde tar gjerne mellom tre og seks måneder å ferdigstille. Teknikken gjør også at bildene har en fortelling som kan leses både i dybden, lag på lag og over billedflaten.
– Mine malerier er sammensatte hvor jeg skjærer ut former og figurer i ulike lag og nyanser, for så å hente frem bilder gjennom skjæring og fremprovosert slitasje. Oljemaling i mange og tykke lag gir en kraftig stofflig virkning.
Daglig leder ved Galleri Nobel, Henning K. Johannssen, forteller at galleriet ser frem til å vise Cathrines nye malerier. Han beskriver de som abstrakte tilnærminger av naturens egne prosesser. – I tillegg har hun jobbet mye med krakeleringer som gir en nærmest poetisk henvisning til naturens skjørhet. Og de som ble forelsket i Cathrine Knudsens malerier i fjor, vil nok falle pladask i år.
Meditativ stillhet
De vakre krakelerte bildene i grått eller brunt understreker roen og stillheten i bildene hennes, og gir en helt unik følelse. Naturlige og geometriske former går som en rød tråd gjennom hele utstillingen, og knytter alle bildene sammen. Mange opplever at det nesten er en meditativ kvalitet over Cathrines biler, og når man står foran dem oppdager man stadig nye ting og nye tolkninger. Her er det rom for at publikum kan skape sine egne historier.
– Det er alltid deilig å høre tilbakemeldinger og mange ser noe annet enn det jeg selv gjør, noe som er veldig spennende for meg. Siden de er mer eller mindre abstrakte er det opp til publikum å avslutte historien.
Til utstillingen i Galleri Nobel er det med en del store malerier, som virkelig gjør et inntrykk. I tillegg har hun også lagd tre helt nye litografier, hvor man finner igjen tema og fargetoner fra resten av utstillingen. Trykkene koster kr 2000,- per stykk, noe som gjør at man har mulighet til å skaffe seg et verk av Cathrine selv om man kanskje ikke har råd til et stort oljemaleri.
Fortsetter samarbeidet med Part Two
Cathrine Knudsen fortsetter også sitt samarbeid med det danske klesmerket Part Two. Samarbeidet begynte for ett år siden, hvor Part Two tok utgangspunkt i noen av Cathrines malerier til skjerfene sine. Samarbeidet har nå utviklet seg til at merket nå etterstreber å ha produkter fra henne i alle sine kolleksjoner, og i tillegg til nye skjerf kommer det i vår både en silkekjole og en silketopp basert på Cathrines malerier. Skjerfene har allerede rukket å bli svært populære. Et av de nye skjerfene vil være å finne i Goodiebagen under åpningen i Galleri Nobel, og fra april vil de være til salgs i 70 butikker i Norge.
Kunstneren opplever også stor pågang fra gallerier, og kan fortelle at hun allerede har booket utstillinger ut sommeren 2013. Men først er det altså Galleri Nobel som gjelder.
– Etter å ha jobbet med noe så lenge er man alltid spent på mottagelsen. Men jeg gleder meg veldig, og det er alltid gøy å se bildene utenfor atelieret og få en respons på dem. Jeg føler at Galleri Nobel har den riktige kundegruppen for meg, og jeg håper at mange tar turen innom utstillingen 19.-29. april!
Opplev bildene til Cathrine Knudsen på Galleri Nobel 19. – 29. april, utstillingen åpner torsdag 19. april.
Tekst & foto: Mona Gullstein