Hjem » Reiser & opplevelser » Ikke gå i feriefella

Ikke gå i feriefella

Det er flere forhåndsregler du bør ta før du setter deg på flyet til fjerne himmelstrøk. Jo lengre du reiser – jo større er risikoen for å bli syk.
iStock_000004322440Large

Nordmenns reisevaner har endret seg vesentlig de siste årene. Vi reiser lengre og i større grad til mer eksotiske reisemål enn før.
– Planleggingen foregår ofte lynraskt via en pc, sier Sverre Kjølstad som er lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Han mener at det ikke bare er positivt at man kan bestille reisen ved noen enkle tastetrykk.

Blir avvist ved grensen

– Hvis man er typen som gjerne reiser på impuls, og helst til andre siden av jordkloden, bør man minimum være grunnvaksinert mot difteri, stivkrampe, polio og kikhoste. Disse bør fylles på hvert tiende år, sier legen. I tillegg er det fornuftig å vaksinere seg mot spesielle sykdommer som hepatitt og gul feber. Han mener at reiseselskapene bør bli flinkere til å opplyse kundene sine om hvilke vaksiner man trenger på turen.
– Mange er ikke engang klar over at man trenger et vaksinesertifikat for å komme inn i enkelte land. Hvert år blir norske turister avvist på grensene, og må reise hjem igjen. Slike tilfeller dekker ikke forsikringen, opplyser han.

iStock_000003052294Medium

Turistdiaré ødelegger for tusenvis

Rundt 150 000 nordmenn får ødelagt ferien sin på grunn av turistdiare hvert år og er den vanligste årsaken til ødelagt ferie. Trolig er antallet mye større fordi mange sykdomstilfeller ikke blir registrert, påpeker Kjølstad.
– Når man har investert mye penger i en feriereise er det veldig kjedelig å få den spolert. Men det er mye man kan gjøre for å holde seg frisk på turen, forteller han.
Han råder nordmenn til å ta kontakt med en reisemedisinsk klinikk eller et vaksinekontor i god tid før reisen. Disse stedene har høy kunnskap om hvilke vaksiner man trenger i de forskjellige landene. Finnes det ikke slikt tilbud der du bor kan du henvende deg til fastlegen din.

Drikkevaksine mot turistmage

Maten er for mange en viktig del av ferien. Å få prøve nye retter som man aldri før har smakt eller drikker man ikke har hørt navnet på engang, er en spennende del av møtet med en ny kultur. Men nettopp gjennom mat og drikke spres en rekke bakterier som forårsaker turistdiare. Det er i hovedsak ETEC, salmonella, shigella, campylobakter og kolerabakterien. Blir man smittet av den milde formen for kolera, kan man få symptomer som er vanskelig å skille fra vanlig turistdiare. Dukoral er en drikkbar vaksine som beskytter mot kolera og har effekt mot bakterien ETEC, som er den vanligste årsaken til turistdiaré.
Å tilbringe to, tre dager på et hotellrom med turistdiare inngår som regel ikke i ferieplanene. Da kan det være lurt å sikre seg drikkevaksinen som har få bivirkninger. Den kan også brukes av barn over to år.
Dukoral drikkevaksine må tas to ganger før man reiser, og med en ukes mellomrom. Vaksinen beskytter deg i to år mot kolera, men dersom du skal ut og reise igjen senere enn tre til seks måneder, må du ta en påfyllingsdose for å være beskyttet mot turistdiare. Dukoral er reseptbelagt og fås på apoteket.

unknown

Unngå matforgiftning

Man bør også ta flere forholdsregler når det gjelder maten. Kjølstads råd er ganske enkelt: Skrell det, kok det eller kast det.
Salat bør unngås, fordi den har en ujevn overflate hvor bakteriene kan gjemme seg, selv om man skyller med vann. Kjøtt skal alltid være kokt eller gjennomstekt. Dersom du opplever å få servert kyllingkjøtt som er rødt inntil benet, er det bare å sende det tilbake til kjøkkenet. Her kan det nemlig være salmonellabakterier. Jo flere bakterier – jo større er risikoen for at du blir syk, forklarer Kjølstad. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 1500 nordmenn hvert år blir smittet av salmonellabakterien i utlandet. I de alvorligste tilfellene er folk syke i ukeavis etter hjemkosten
– Hvorfor blir noen syke og andre ikke når man har spist den samme maten?
– Noen har mer sensitive mager og tåler bakteriefloraen i ferielandet dårligere enn andre. Det kan være at akkurat ditt stykke er fullt av bakterier, mens resten av steken er ok. Bakteriene fordeler seg ikke jevnt over maten forklarer Kjølstad.

Velg spisested med omhu

Hyppig håndhygiene er alfa omega. Et godt tips er å alltid ha med antibakterielle våtservietter på restaurant.
– Mange tror at de er trygge på en femstjerners restaurant. Men rykende varm mat fra gateselgerne er i mange tilfeller sikrere å spise. Som en hovedregel bør man velge spisesteder med stor omløpshastighet og fresende, varme panner. Da er det mindre sannsynlig å få i seg de farlige bakteriene, sier Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring.

female trying to close her suitcase

Fakta

Frisk på ferie:
* Undersøk om det landet du skal reise til krever spesielle vaksiner.
* Skaff deg drikkevaksinen Dukoral når du reiser til land utenfor Vesten.
* Håndhygiene er alfa omega.
* Ikke spis salat eller kjøtt som ikke er gjennomstekt eller kokt.
* Ikke drikk vann fra springen, kjøp flaskevann.
* Unngå bufeet hvor maten står ute lenge.
(Her yngler bakteriene).
* Spisesteder med høy omløpshastighet er ofte det tryggeste alternativet.
* Har du en kronisk sykdom eller reiser med barn under fire år, bør du unngå å legge ferien til steder hvor det er svært varmt og hvor luftforurensingen er høy.
God tur!
 
Tekst: Berith Eva Lamøy  Foto: Presse