Hjem >  Helge Flo: Debuterer med egen butikk

Helge Flo: Debuterer med egen butikk

Helge Flo har designet briller nesten hele livet. 10 år etter at han startet selskapet FLO åpner han sin første butikk i Bergen.

Det hele startet med en far som solgte briller. Flo likte ikke designet på dem og endte opp med å redesigne kolleksjonene som de distribuerte. Brillene var fra Sør-Europa og ifølge han selv passet de ikke inn i det norske markedet.
– Det ble til at jeg endret på alle kolleksjonene uten at jeg tenkte over at det var en del av brilledesign arbeidet, sier Flo.
Slik begynte interessen for motebriller å spire. Etter å ha fått et dytt av Michelle som senere ble hans kone lærte Flo seg å tegne kolleksjoner.

Norske markedet

Brillene faren og Flo distribuerte var designet for folk i Sør-Europa. De passet ikke like godt til ansiktsformen og fargen til folk i Norden. En annen hudfarge, øyefarge og hodestørrelse gjorde at han måtte gjøre små justeringer på alle brillene.
Etter å ha jobbet i bransjen i flere tiår har han fått god innføring i menneskets anatomi. Det var nødvendig for å lage en brille som både ser bra ut og som er god på.
Siden det ikke fantes noen brilledesign skole måtte han lage sin egen utdannelse. Etter at Flo lærte seg å tegne reiste han rundt til fabrikker i Europa og Asia for å se hvordan maskinene fungerte.
– De trodde jeg var klin gal fordi jeg insisterte på at de skulle lære meg hvordan maskinene fungerte, sier Flo.
I to år pendlet 30-åringen mellom Paris og Hong Kong. Han besøkte så mange fabrikker han kunne for å lære om materialene og maskinene.
– Jeg var veldig privilegert som hadde råd til å gjøre dette. Jeg hadde jobbet i mange år og spart opp en del penger, sier Flo.

Usikker i begynnelsen

Flo forteller at det er stor forskjell på kolleksjonene han lager nå og den han laget for første gang. Han er mye mer selvsikker nå og tørr å ta større sjanser. Flo er nøye med at brillene skal være komfortable samtidig som at han pusher kundene til å velge vågalt design.
– Briller er noe folk gjerne går med opptil 16 timer til dagen og hvis det ikke fungerer anatomisk kan du få vondt på nesen eller bak ørene, sier han.
Det er utfordrende å lage noe som både ser bra ut og er behagelig å bruke. Etter å ha lært hvordan maskinene fungerte har han fått en forståelse av hva hvordan materialene fungerer.
    Mange designere starter med å fokusere på at brillene skal være behagelig å bruke, men slik er det ikke for Flo. Han foretrekker å starte med mote utgangspunkt. Brillene får da et eksklusivt og unikt preg over seg. Når han har bestemt seg for designet går han over til det anatomiske og passer på at produktene er behagelige å bruke.
– Etter hvert som det kommer nye trender passer vi på at brillene passer inn i dette universet. Vi jobber mye med å få ting til å se nytt ut selv om vi tar utgangspunkt i 50 eller 60-tallet, sier Flo.
Det er viktig for han at kundene ser at de beveger seg fremover gjennom detaljene. Selv om de tar utgangspunkt i en tidsepoke lager Flo alltid sin egen vri på brillene.
– Briller bør være fashion accessoirer. Folk bør kjøpe briller på samme måte som de kjøper klær. På den måten blir vi tunget til å fornye oss hele tiden, sier han.

Evig jakt etter inspirasjon

Brillene designes i Bergen og settes sammen i Kina på en av fabrikkene han besøkte som 30-åring. Akkurat nå er han godt i gang med vinter 2015 og vår 2016 kolleksjonene.
– Vi har alltid et tema for hver kolleksjon og vi skaper et univers som vi henter inspirasjon fra. Jeg blir ofte inspirert av mennesker som tenker annerledes og som ikke ser det alle andre ser, sier Flo.
Designprosessen starter med at han lager et kart over fasonger og farger som han tror kommer inn denne sesongen og hvilke som er på vei ut. Ved hjelp av dette kartet kommer Flo frem til et tema for kolleksjonen.
    Selv om de bare har to kolleksjoner i året kommer Kaibosh ut med nyheter med jevne mellomrom. Det er viktig for dem at ikke hele kolleksjonen kommer ut samtidig. På den måten kan kundene komme inn i butikken regelmessig og alltid finne noe nytt.
– Når jeg handler klær liker jeg at det kommer noe nytt i butikken hele tiden. Dette prøver vi å gjøre med Kaibosh også, sier Flo.

Spennende forandringer

Etter å ha hatt fire pilotbutikker i Norge får brilledesigneren nå sin egen butikk i Bergen og København i høst. Han er spent på hvordan folk kommer til å ta imot dem. Til nå har han sittet i et studio og designet brillene uten direkte kontakt med kundene. Dette blir det slutt på nå.
    I den nye butikken i Bergen får han sitt eget designstudio bak selve butikken. Flo får da mulighet til å prøve ut nye ting på kundene og se om ideen hans fungerer i praksis.
– Det er gøy for meg som designer at vi har et området bak butikken. Da kan jeg snakke direkte med kundene og prøve ut nye ting på dem. Det å få den nærheten til kundene gleder jeg meg til, sier han.
Han husker godt følelsen han hadde da han holdt sin første brille i hånden for 10 år siden, men å forklare hvordan det var har han vanskelig for.
– Det er en veldig spesiell følelse. Du har en brille i hodet ditt, får ideen ned på papiret og ni måneder senere holder du den i hånden. Jeg går ut fra at alle som skaper noe får den samme følelsen, sier Flo.

FAKTA: Helge Flo

• Norsk brilledesigner bak merket Kaibosh
• Brillene blir designet i Bergen og satt sammen i Kina.
• Åpner sine første to butikker i Bergen og København.
• Hele produktutviklingen fra ide til ferdig produkt tar 9 måneder.
• Leverer designbriller til motebutikker i Europa. 

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Bent René Synnevåg

Lik IN magasinet på Facebook