Folkefest i Ålesund
Årets Bårfestival er den sjuende i rekken, og de fem hektiske sommerdagene er blitt en merkevare for Ålesund by. Festivalen har helt fra starten av vært et idealistisk prosjekt. Det er den ennå, men takket være solide støttespillere har den med årene fått en stadig sterkere posisjon.
– Lokal industri og næringsliv deltar på en helt annen måte enn tidligere. Dette samarbeidet har bidratt til en mer spenstig satsning. Programmet er spennende, og festivalen generelt har fått et faglig løft, forteller festivalsjef Geir Østensen.
– Hovedkomiteen har lagt ned utallige timer for at denne festivalen skal bli den beste noen gang – både for små og store. Ålesund er en by som virkelig kler å myldre av liv, fortsetter han.
Trygg i båt
Festivalens motto har fra dag én vært “Trygghet på sjøen”, og mange av arrangementene er knyttet opp mot dette temaet. Særlig fokus er det på barn og sjøvett.
– Det er viktig at de minste forstår hvor viktig det er å vise forsiktighet i båt. Hvorfor de skal ha på seg vest.
Og ikke minst hvor uvurderlig det er å kunne svømme. Det er skremmende hvor mange barn som faktisk ikke behersker denne grunnleggende egenskapen, sier Østensen.
I løpet av festivalen vil publikum finne mange anledninger til å få med seg spennende demonstrasjoner på både sikkerhetsutstyr og redningsaksjoner. De loses gjennom de ulike nødprosedyrene, hvordan slukning av en båtbrann foregår og hvordan en redningsaksjon etableres og fungerer.
Til sjøs i Brosundet
Sjøen blir forøvrig også åsted for mindre “alvorlige” begivenheter. Fra tidlig på 1860-tallet og frem mot andre verdenskrig var havnesvømming et av sommerens høydepunkt.
– Under festivalen forsøker vi å gjenskape noe av atmosfæren fra den gang, forteller Østensen. Foruten svømmekonkurranse blir det også stuping fra Hellebrua.
– Dette er blitt utrolig populært. Deltakerne er mange, og i alle aldre, fortsetter Østensen. Under sommerens festival blir det dessuten for første gang arrangert rokonkurranse i Brosundet. På oppdrag fra Sunnmørsposten har et lokalt båtbyggeri laget fire smekre trefæringer. De tradisjonsrike båtene er lette å håndtere, og egner seg perfekt for kapproing.
Lagene er satt sammen av lokale yrkesgrupper og lag. Politikere er intet unntak. Blant de tevlende er ordførerere fra flere kommuner på Nordvestlandet. Siden færingene glir lett på vannet, kan de også fint brukes av barn. I flukt med konkurransen blir det arrangert rokurs for den yngste delen av publikum.
Fotball er religion også under Båtfestivalen
Heller ikke de fotballfrelste blir glemt. – I samarbeid med AaFK greide vi å flytte en av tippeligaens virkelig store begivenheter – oppgjøret mellom AaFK og Tromsø –fra søndag til lørdag 12. juli, forteller Østensen.
Før kampen inviteres små og store tilhengere til St. Olavsplass, hvor det blir supportertreff. Derfra blir det felles avreise til Color Line Stadion én time før avspark.
– Stemningen blir nok høy når mange hundre spente fotballsupportere skal gå i tog gjennom byen, sier Østensen. Etter kampen fortsetter festen på St. Olavsplass.
Positive opplevelser hvert år
– Festivalen som engang begynte i det små har hatt en enorm utvikling, forteller Østensen. For mange er det blitt et av sommerens ubestridte høydepunkt.
Det gjelder ikke minst de av oss som jobber i kulissene. Mange har vært med siden vi startet. Enkelte har sitt daglige virke i andre byer, men sørger likevel for å legge ferien til juli - slik at de fortsatt kan være med å arrangere båtfestival.
– Vi ønsker ikke nødvendigvis å bli så mye større. For oss er det viktigere å bli bedre til det vi allerede holder på med. De positive opplevelsene blir brukt til å lage en enda bedre festival neste år.
Og hvem vet, om noen år har vi kanskje fått knutepunktstatus, avslutter den entusiastiske festivalsjefen.
Tekst: Siri Gerrard Foto: Ålesund Båtfestival