Hjem » Klær & mote »  Fantastiske dykkerur

Fantastiske dykkerur

I samarbeid med sveitsiske Edox lanserer Swisstime.no North Sea Collection. Klokkene i kolleksjonen er historiske dykkerur som tar utgangspunkt i det som skjedde i Nordsjøen, og den fantastiske innsatsen dykkerne gjorde.

Henning Sømoen og Swisstime har selv designet North Sea 78 og 67.

Det første dykket på norsk sokkel ble utført allerede i 1965. Det første drivverdige funnet ble gjort på Balder-feltet i 1967, og deretter tok det helt av.

Spennende historie

Nordsjøen har en spennende historie ikke bare her i Norge, men også i mange av de andre landene som grenser til Nordsjøen. Nordsjøen har gitt har gitt Norge enorme rikdommer, særlig fra 1969 og frem til i dag. I løpet av denne banebrytende perioden har kanskje verdens største dykkerhistorie funnet sted, og i flere hundre år har Nordsjøen forsynt fiskerne med sitt levebrød, i alle land som grenser til Nordsjøen.

Uten innsatsen til nordsjødykkerne hadde ikke dette landet vært det det er i dag.

Enorm risiko

- Uten innsatsen til nordsjødykkerne hadde ikke dette landet vært det det er i dag, forteller Henning Sømoen hos Swisstime.no.
I likhet med de tidlige astronautene og polfarerne tok nordsjø-dykkerne en enorm risiko. Risikoen de tok og arbeidet de la ned, med fare for liv og helse la selve grunnlaget for hele den norske velferdsstaten.
– Jeg synes disse dykkerne fortjente all mulig heder, og derfor bestemte vi oss for å lage en klokkekolleksjon til ære for disse pionerne, forteller Henning Sømoen.

Hver klokke leveres med både lærrem og en spesialprodusert nylonrem, og kommer i en vanntett kevlarkoffert

Kvalitet

I likhet med teknologien og varigheten på det nordsjødykkerne har gitt oss, er dette ur som skal vare i generasjoner. Klokkene i Nordsjøkolleksjonen er laget for ytelse. Disse klokkene kommer med kompliserte urverk laget med ekstremt høy presisjon, noe som gir økt beskyttelse mot støt og vann. Alt i sveitsisk kvalitet.
– Dette er ur som tåler å brukes. Idrettsutøvere og eventyrere som er avhengige av kompromissløs kvalitet velger ofte Edox nettopp pga. disse egenskapene.

Til venstre: John VanBerschot var en av ni menn som i 1978 deltok på det dypeste arbeidsdykket noensinne i Skåneviksfjorden. | Til høyre: Henning Sømoen i Swisstime.no.

Pionerdykking

I 1967 hadde verden liten kunnskap om dypdykking. Yrkesdykkere som jobbet på oljeplattformer ved Mexicogolfen og utenfor California utførte dykk stort sett på dybder fra 10 til 30 meter, men når arbeidsdykkerne satte i gang i 1965 i Nordsjøen, startet dykkerne fra 70 meter og nedover. Verden den gang hadde liten erfaring med hvordan inhalerte gasser av forskjellige slag, kombinert med trykk, påvirket menneskekroppen. Noen ganger kunne enkelte gasser bli giftige når de oppnådde et bestemt trykk. Erfaringene fra den tiden, gjør at en i dag må ha spesialtillatelse for å utføre arbeidsdykk dypere enn 180 meter på norsk sokkel. Det dypeste arbeidsdykket utført i Nordsjøen noensinne er på 320 meter og ble utført i 1978. Dette dykket har i ettertid blitt omtalt som den omvendte månelanding. På grunn av innsatsen til pionerdykkerne i Nordsjøen er Norge i dag en av verdens rikeste land. Derfor gir Swisstime 3% av alt salg av ur i North Sea Collection går tilbake til Nordsjødykkerne.

Baklokkene er dekorert med «North Sea Divers» logo og tekst

FAKTA: Swisstime.no

 

Tekst: Stein O Kaasa | Foto: Swisstime.no
 

Følg IN magasinet på Facebook