» Få en god start på løpesesongen

Få en god start på løpesesongen

Riktige sko og gode treningsopplevelser er nøkkelen til en bra start på løpesesongen, både for deg som er godt trent og for deg som er helt fersk i gamet.

header loplabbet

Vår og bar asfalt er for mange synonymt med løpeturer utendørs. Fysioterapeut og butikksjef ved Løplabbet i Trondheim, Ronny Ingebrigtsen, forteller deg hvordan du kommer i gang med løpinga, og hvordan du holder motivasjonen oppe gjennom hele sesongen.

Rush etter påske

– Det handler om å få gode opplevelser med det å trene og løpe. Da er det viktig å ha rett utstyr. Det vil si sko som holder deg skadefri og tøy som holder deg tørr når du trener, sier Ingebrigtsen. 
Han merker særlig stor pågang fra ivrige mosjonister i tiden rett etter påske, når skiene er satt bort. 
– Da sier det «pang» hos oss, forteller han. 
Butikken i Nordre gate tar mål av seg å selge alt det en løper trenger, fra A til Å. Likevel er det noe utstyr som er viktigere enn annet.
– Man må ha ordentlige sko, og bør sette av i hvert fall 1500 kroner på gode sko, mener Ingebrigtsen. 
Butikken er kjent for sine løpstester, der kundene ved hjelp av en speilkasse og tredemølle får vurdert fotens anatomi og bevegelse for å kunne velge riktig løpesko. 
– Så vurderer vi i like stor grad treningsbakgrunnen til den enkelte. Og da må man være ærlig, sier Ingebrigtsen.

header loplabbet2
Fysioterapeut og butikksjef ved Løplabbet i Trondheim, Ronny Ingebrigtsen, hjelper deg gjerne i gang med årets løpesesong.

Myk overgang

Han mener mange gjør feilen med å gå for hardt ut og overvurdere egen løpeform. Kunsten er å gjøre overgangen mellom vinter og vår så myk som mulig.
– Har man trent seg i bra form på tredemølle i løpet av vinteren og går rett over til å løpe på asfalt, blir det en altfor brå overgang for bena. Da er det lett å pådra seg skader. Hos de som går mye på ski om vinteren, er ikke bena kalibrert for løping. Det gjelder å gjøre overgangen litt mindre brå, og ta litt kortere turer i starten. Det kan også være lurt å veksle med den aktiviteten man har holdt på med i løpet av vinteren, sier Ingebrigtsen.

header loplabbet4
Gode sko er viktig, både for å unngå skader og å få gode løpsopplevelser. Butikken i Nordre gate har alt en løper trenger.

Motivasjon

Mange setter seg kortsiktige mål, slik som å komme i form til en konkurranse eller ta av noen kilo til en sosial happening. Ingebrigtsen mener man har større sjanse for å opprettholde motivasjonen hvis man tenker langsiktig.
– Det er mange som har et toukers-perspektiv på ting. Det kan bli mye pes, skader og vondter av det å «skulle rekke noe». Fysisk aktivitet er ikke noe man skal gjøre bare i et halvt år fremover. Tenk at løping skal være et prosjekt du skal like å gjøre over lang tid. Det skal være en fin opplevelse å være ute. Ikke begynn så hardt, du trenger ikke avslutte med blodsmak i munnen, sier han.
Han minner om at en treningskompis, enten i form av en pulsklokke eller en person, kan være en god motivator. 
– Mange finner motivasjon i en pulsklokke. Og trener man sammen med venner, har man et fast tidspunkt der man er forpliktet til å trene, sier han.

header loplabbet3
Mange finner motivasjon i en pulsklokke, sier Ingebrigtsen, som mener pulsklokka kan være en god treningspartner hvis du trener alene.

Voksen kundegruppe

I løpet av de 22 årene Løplabbet har eksistert i Trondheim, har også løpetrendene endret seg. På midten av 90-tallet var det langt fra like hipt å drive med høykondisjonsidretter som langrenn og løping som det er i dag.
– På 90-tallet var det kun billigkjedene som gjaldt. Det var lite fokus på kvalitet og rådgivning. Vi brukte lang tid på å få gjennomslag for vårt konsept, sier Ingebrigtsen. 
I dag kommer folk i alle aldre innom butikken i Nordre gate, og best representert er gruppen førti pluss.
– Vi har en litt voksen kjøpegruppe. De dyrker fritidsinteressene sine mye sterkere, og begynner å få tid til det også. De er i en fase i livet der man har råd til hjelp, men de er også i en alder der man må være litt mer forsiktig for ikke å få skader eller vondter. En annen ting er at mange begynner å trene når de er 40-50, og da kan det være utfordrende å komme i gang igjen, sier Ingebrigtsen.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift & Løplabbet