» Et stort steg fremover for foten

Et stort steg fremover for foten

Moderne kikkhullteknologi gjør at fot- og ankelpasienter slipper store sår og kan ha full belastning på foten etter operasjon.

header Volvat

– Det er jo egentlig snakk om en aldri så liten revolusjon for pasientene våre. Med kun et par små snitt på noen millimeter er inngrepet redusert dramatisk. Pasientene kan nå spasere ut på operasjonsdagen – uten krykker, forteller Ari Bertz ved Volvat i Bergen, som nå har tatt i bruk såkalt mini-invasiv-teknikk innen fotkirurgi.
Bertz er spesialist i ortopedisk kirurgi og er ansvarlig for fot- og ankelkirurgi hos Volvat, som både har medisinsk senter i Laguneparken og et tipp-topp moderne sykehus i Ulriksdal, rett ved Haukeland universitetssykehus.

Moderne sykehus med avansert teknologi

Kirurgen, som er en av landets ledende spesialister på fot- og ankelproblemer, deler tiden sin mellom de to Volvat-avdelingene i byen mellom de syv fjell. I Laguneparken tar han imot pasienter og har konsultasjoner, mens på det velutstyrte sykehuset i Ulriksdal utfører kirurgen fot- og ankel-operasjoner. Sykehuset i Ulriksdal rommer to velutstyrte operasjonsstuer med anestesileger, fullt operasjonsteam og egen sengepost, noe som gjør at Volvats erfarne kirurger kan utføre både enkle inngrep og kompliserte operasjoner fra topp til tå. Som første og foreløpig eneste private sykehus i Norge, tok Volvat Bergen i bruk såkalt mini-invasiv-teknikk ved fot- og ankeloperasjoner. Det vil si at alt foregår med det siste innen kikkhullteknologi.

header Volvat2

Bedre teknikker gir færre plager

– Det er mye som har endret seg på fot- og ankelfronten det siste tiåret. Borte er heldigvis skruene med de store hodene, som ofte ga pasientene komplikasjoner og lang rekonvalesenstid. Nå er det tynne plater med små hodeløse skruer som benyttes. Og med mini-invasiv-kirurgi tåler foten full belastning umiddelbart etter operasjon, sier Bertz entusiastisk og finner frem mobilen for å vise oss resultatet av sin seneste operasjon.
Kun tre små røde merker er eneste synlige tegn etter operasjonen. Irakeren, som kom til Norge for 16 år siden, medgir at han elsker jobben sin som kirurg, og at han har et lidenskapelig forhold til mekanikk og presisjon.
– For meg er dette som å jobbe med et kunstverk. Du må legge hele sjelen og all din kunnskap i det. Dessuten krever det ofte en god porsjon skjønn og kreativitet for å oppnå et optimalt resultat, sier legen, som liker både å tegne, male og fotografere på fritiden.

Bredt behandlingstilbud

Som sertifisert instruktør for mini-invasiv operasjonsteknikk, sørger Ari Bertz for at både unge og eldre fra hele landet blir kvitt alt fra skjeve stortær (hallux valgus) og plattfotproblemer til benhinnebetennelse i leggen og slitasjegikt i ankelen.
– PRP-behandling er ofte en effektiv behandling for pasienter med ankelproblemer og slitasjegikt. Da sprøytes kunstig leddvæske eller platerikt blodplasma rett inn i problemområde, for å påskynde oppbygningen av leddet, forteller Volvat-kirurgen, som for tiden fordyper seg i studier av forfotproblemer når han ikke opererer eller snakker med pasienter.

Tekst: Geir Dahle | Foto: Volvat

Følg IN magasinet på Facebook