Hjem >  En lysende stjerne på motehimmelen

En lysende stjerne på motehimmelen

Har du hørt om bare én klesdesigner er sjansene store for at det er Marc Jacobs. Den amerikanske designeren inntok moteverdenen allerede som tenåring, og er i dag for lengst etablert som et stilikon.

Med sin lekne og røffe stil er produktene hans elsket av kvinner over hele verden– enten det er klær, sko, vesker eller briller. Marc Jacobs ble født i New York i 1963, en tid da kreativiteten blomstret og byens skapende krefter inspirerte kunstnerspirer verden over. Jacobs var tidlig klar over hvilken retning han ønsket livet skulle ta. Bare femten år gammel fikk han jobb ved Charivari Boutique på Manhattan, som med sitt eksklusive og avant-garde-inspirerte utvalg tiltrakk seg en svært celeber kundekrets. Andy Warhol var en hyppig gjest, det samme var Jacqueline Kennedy. Det var også her Jacobs møtte designeren Perry Ellis, som siden skulle bli hans mentor og rollemodell. Jacobs fortsatte utdannelsen ved High School of Art and Design, og videre derfra til prestisjetunge Parson’s School of Design i New York, hvor han raskt utmerket seg ved å vinne en rekke priser.

Women Designer of the Year

I 1986 introduserte Jacobs sin første kolleksjon. Mottakelsen var overveldende, hos både presse og publikum. På denne tiden var han også ansatt hos Perry Ellis Design. Ellis selv var død, men Jacobs fortsatte likevel å skape klær for det anerkjente firmaet. Det skulle imidlertid ikke vare så lenge. Inspirert av Seattles legendariske musikkscene, overrasket han moteverdenen med sin mye omtalte grunge-kolleksjon. Kritikerne applauderte, hans arbeidsgiver gjorde det ikke. Resultatet ble at Jacobs måtte forlate Ellis.
Sammen med partneren Robert Duffy startet derfor Jacobs sitt eget selskap, og fortsatte å designe klær under eget navn. Europa fikk snart øynene opp for det unge talentet, og i 1997 ble han ansatt som kreativ leder for Louis Vuitton. Samme år åpnet han også sitt første eget utsalg i Soho. Igjen ble han beæret med en pris. Denne gang med «Women Designer of the Year Award».

En ny stjerne blir født

I 2001 lanserte Jacobs for første gang linjen «Marc by Marc Jacobs». Bare ytterst få kolleksjoner har mottatt stående ovasjoner fra både presse, agenter og publikum. Marc by Marc Jacobs er en av disse. Linjen er heldigvis ikke bare forbeholdt de rike og berømte. Hele kolleksjonen – klær, sko, briller og tilbehør, appellerer nesten til enhver kvinne.

Behagelig, chic og cool

Lenge sjonglerte Jacobs tilværelsen mellom Louis Vuitton og sine egne to linjer. Men for noen år siden forlot han det franske motehuset for å fokusere mer på sin egen linje. Det er det mange som er glade for. Mer enn noen annen designer klarer han å balansere motebransjens kommersielle og kreative sider. Pressen elsker ham. Det samme gjør rike arvinger, hippe club-kids og middelaldrende mødre. Jacobs har en ung, men likevel sofistikert touch ved arbeidet sitt, og kanskje nettopp derfor appellerer han til et slikt variert marked. Han har et unikt øye for detaljer, og har aldri vært redd for å overraske moteverdenen med noe nytt og annerledes.

Markedets kuleste briller

Nettopp «nytt og annerledes» er et dekkende uttrykk for brillekolleksjonen signert Marc by Marc Jacobs. Han lanserte sine første modeller i 2007. Siden har kolleksjonen vokst i omfang, og det er nær sagt umulig å ikke finne et par man liker. Dette bekrefter Jørgen ved Svabø optikk i Bergen.
– Marc by Marc Jacobs er et av de mest populære merkene vi har. Brillene ser bra ut og de sitter godt – uavhengig av ansiktsform. Alle kan finne noe de liker.
Marc Jacobs brillekolleksjon gjenspeiler den muntre og fremtidsrettede estetikken vi kjenner fra catwalkshowene hans. Høstens modeller inkluderer både quirky former, trykk, glade farger og ulike materialkombinasjoner. Det hersker ingen tvil om at Jacobs er i stand til å definere trendene gjennom bruken av ikke bare farger og trykk, men også ulike materialkombinasjoner. I tillegg fyller brillekolleksjonen hans alle de tekniske krav som stilles til en god brille. Det være seg vanlige briller – eller solbriller. Fellesnevneren er et sprekt og fargerikt uttrykk, med detaljer som skiller seg ut. For Marc Jacobs har «cool» alltid vært et varemerke, og han har ingenting til felles med Tom Ford og Versaces nesten overseksualiserte stil. Jacobs synes å foretrekke det motsatte. Hans produkter er snarere litt anti-sexy – kitchy og med ungpikepreg. Uttrykket er lekent, retroinspirert og off-beat. Den coole finishen er likevel høyst tilstedeværende. Også i brillekolleksjonen. Og som alltid er detaljene noe for seg selv. Dette er Marc by Marc Jacobs – akkurat slik vi vil ha det.

Marc by Marc Jaobs i Bergen

I Bergen finner du Marc by Marc Jacobs brillekolleksjoner hos Optiker Svabø. De er en lokaleid bedrift som er tilsluttet Synsam som igjen er Nordens ledende optikerkjede. De har fokus på å være oppdatert på mote og trender, og ønsker å gi individuelle løsninger preget av god kvalitet og service ut til kundene. De har merker som Ralph Lauren, Persol, G-star Raw, Converse, Vendela, Perry Ellis, Polo Ralph Lauren og Elisabeth Arden. Disse merkene får du kun hos Synsam. Ta tuen innom for en titt – de har et variert og stort utvalg til enhver smak.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Marc Jacobs

Følg IN magasinet på Facebook