Hjem >  Elin Haugen: Rebellmammaen

Elin Haugen: Rebellmammaen

Modellbyrå-gründer Elin Haugen er besatt av skjønnhet. Da passer det bra at Bergen er full av vakre gutter og jenter.

– Hun er så vakker at jeg blir litt høy av å se på henne, sier Elin Ambika Haugen, og ler litt av utspillet.
38-åringen har så vidt rukket å sette seg ned på den høye kafé-krakken før hun har brutt ut i ekstase over bildet på skjermen foran henne. Bildet er tatt av en av fotografene hennes, og landet i Elins innboks kvelden før.
– Jeg ble så «stoked» da jeg så bildet, utdyper hun.
Bildet er av en ung jente med porselenshud, blondt hår og fine ansiktstrekk. Modellen poserer ved en skulptur i Budapest og er kledd i en klassisk, hvit kjole. Hun er vakker. Skal vi dømme etter Elins reaksjon har fotografen fanget nøyaktig riktig øyeblikk. Men entusiasmen er nok aller mest begrunnet i at det var Elin selv som oppdaget modellen på bildet, midt på gaten i Bergen. Kort tid etter ble jenten en av «rebellene».

Fra modell til modellmamma

Elin Ambika Haugen har alltid vært oppslukt av de vakre fashion-fotografiene i motemagasiner. Da hun var 16 år ble hun selv oppdaget, og begynte å jobbe som fotomodell.
I dag er imidlertid bordet snudd. Selv om Elin tar modelloppdrag innimellom, er hun nå blitt den som finner modellene. Hun er nemlig kvinnen som står bak Bergens nyeste modellbyrå, Rebel Models.

Fra New York til Bergen

Elins modellbyrå-karriere startet så smått for snart to år siden. Da kom østlendingen i snakk med en agent fra det anerkjente modellbyrået «Elite Model Management» i New York. Agenten speidet etter modeller i Norge uten å finne det hun lette etter. Men Elin var overbevist om at hun visste om den perfekte jenten for Elite. Og hun hadde rett.
Modellagenten fra New York ble svært begeistret for jenten, og skrøt av den norske kvinnens stødige øye for å finne modeller. Elin fortsatte å speide i Bergen, for New York-byrået, og oppdaget stadig vekk vakre gutter og jenter med mye potensial. Men det er få som passer til New Yorks strenge krav.
– Da kom så smått ideen om at jeg kunne starte mitt eget byrå her i Bergen, sier Elin.

Skjønnheter overalt

Det var imidlertid ikke før i fjor høst at Elin gjorde noe med drømmen om å starte for seg selv. Da la østlendingen merke til en usedvanlig vakker jente på flyplassen i Bergen.
– Hun hadde noe spesielt over seg, sier Elin om 13-åringen.
Både jenten og hennes mor var positive til en test-fotografering. Derfra tok det ikke lang tid til jenten fra flyplassen fikk sitt første modell-oppdrag, og Elin fikk se bildene fra shootet.
Det var bekreftelsen hun trengte.
– Jeg fikk et skikkelig kick da jeg så bildet av henne, og syns det var så gøy. Jeg bare kjente på meg at dette vil jeg gjøre mer av, sier Elin til IN magasinet.
Kort tid etterpå ble modellbyrået «Rebel Models» grunnlagt, og Elin ble en såkalt modellmamma. Men selv klarer hun ikke helt å identifiserer seg med den benevnelsen, og syns modellagent klinger mye bedre.

Det trengs mer liv her

Elin har funnet modeller til byrået i inn- og utland, på gaten, ute på byen, og på tur i fjellet. Flere av modellene har fått jobbtilbud, og siden begynnelsen av året er over 40 modeller blitt med i den såkalte «stallen», og blir representert på byråets hjemmeside. Siden januar har hun samarbeidet med flere fotografer og make-up artister for å bygge opp modellbyrået. Inspirasjon til byråets navn fant modellagenten på en reklameplakat da hun spaserte over Torgalmenningen i Bergen.
– Der stod det «be rebellious», og da visste jeg med en gang at der er det, Rebel Models, sier en begeistret Elin. Hun vil at navnet skal minne folk om å gjøre sin egen greie, gå sin egen vei, og stå opp for det som er viktig for en selv.

Motivasjon og inspirasjon

Selv om Elin ønsker et kundegrunnlag for byrået som kan sørge for en inntekt hun kan leve av, og dermed drive byrået på fulltid, understreker hun at penger ikke er motivasjonen. Gründeren sier det hadde vært veldig stilig å få noen av modellene inn på det internasjonale markedet, og se ansiktene deres i store magasiner og reklamer.
Hun har dessuten et sterkt ønske om å «juice opp» fashion-scenen i byen.
– Det er lite modeller i Bergen, og det er ikke på samme nivå som for eksempel i Oslo. Det er behov for noe mer fresht, noe større, nyere og mer sexy. Det trengs litt mer liv her, sier den erfarne modellen.
Men modeller og fashion er ikke «modellmammaens» eneste lidenskap. Elin har nemlig alltid likt å kle seg ut og stå på scenen.

Et steg ut av seg selv

Tidlig i tyveårene fulgte Elin nettopp en voksende drøm om å stå på scenen, og gikk på drama- og teaterlinjen ved Høgskolen i Oslo. Siden flyttet hun til Israel, morens hjemland, og kapret en rolle i et TV-drama i Tel Aviv. Noen år senere førte en bergensk mann henne tilbake til Norge. Da ble Elin freelance-skuespiller ved Den Nasjonale Scene i Bergen, og jobbet som fotomodell ved siden av. De siste syv årene har Elin utviklet og undervist i det som kanskje ligger hennes hjerte nærmest: Heartdance. En fridans hvor danserne skal komme i kontakt med kropp, sinn og hjerte. Hun er overbevist om at dans og skuespill supplerer modellyrket. Gründeren tror det har styrket henne som modell, og at hun kan føre det videre i sitt arbeid som modellagent.
– Det er en felles rød tråd i å spille og leke seg, å posere foran kamera og kle seg ut. Det er å ta et steg ut av ens vanlige selv og inn i en eller annen form for skuespill, sier Elin.

Helt besatt av skjønnhet

For å lykkes med byrået sitt, og samtidig ivareta sine egne verdier, mener Elin det er viktig å ikke love de unge noe som ikke er realistisk. Derfor har hun god kommunikasjon med modellene, og ikke minst med foreldrene til de som ikke er myndig. I møte med nye, usikre modeller, tror Elin det er en fordel at hun selv har jobbet som modell fra ung alder. Hun kjenner til det harde presset om å alltid prestere og se bra ut, og om lange dager hvor kropp og hode må være helt med.
– Det kan være en tung jobb å være modell, sier Elin, og har derfor alltid modellenes beste i tankene.
Men selv om jobben noen ganger er slitsom, er den aller mest morsom og berikende. Derfor har agenten et sterkt ønske om at de unge, lovende modellene skal få oppleve det hun selv har erfart. For Elin har modellyrket vært en lidenskap som har gitt henne mye glede.
Og kanskje er Elins største motivasjon for byrået at hun får oppleve livets beste følelse hver dag: Å samarbeide med flinke mennesker og å få være med på å skape noe vakkert.
– Det er en spesiell slags tilfredsstillelse i det lille øyeblikket hvor uttrykket til modellen treffer hundre prosent. Den kommunikasjonen som er i et fotografi, kombinert med skjønnhet, tror jeg alle blir fenget av. Jeg føler meg nesten besatt av skjønnhet.

Tekst: Emilie Gundersen | Foto: Emilie Gundersen, Arne Beck, Mantas Girskas, Line Møllerhaug og Hrid Aya

Følg IN magasinet på Facebook