Hjem >  Efva Attling – svensk smykkekunstner med internasjonal suksess …

Efva Attling – svensk smykkekunstner med internasjonal suksess …

… og sjelden har suksess vært så høyst fortjent. Efva Attlings smykker er ganske enkelt enestående. Selv kaller hun kolleksjonene sine «Beauty with a Thought». Uttrykket er et symbol på hennes lidenskap for kjærlighet, menneskeverd – og skjønnhet.

Efva Attling ble født i Stockholm den 18. februar 1952, og var bare 11 år gammel da hun laget sin første smykkekolleksjon.
Talentet var åpenbart, og midt i tenårene hadde hun sikret seg en lærlingeplass hos en av Sveriges mest kjente gullsmeder.
Omtrent samtidig ble den langbente skjønnheten oppdaget av en speider for Eileen Ford, og Efva forlot verkstedet til fordel for en mer flakkende tilværelse som modell.
De neste årene prydet ansiktet hennes forsider verden over. Fotooppdragene ble kombinert med jevnlige opptredener på catwalken; i Milano, Paris, London og New York.
Men en karriere som modell har ofte en naturlig slutt, og etter tolv år i bransjen bestemte Efva seg for at det var på tide å gjøre noe annet. Hun forble riktignok i rampelyset.
I 1981 startet hun bandet The X-models. Efva komponerte og skrev blant annet singelen «Två av oss», som var en stor hit på 80-tallet. Til sammen ga bandet ut tre album. Parallellt med plateutgivelser og konserter fikk Efva utløp også for andre kreative evner. Hun designet flere kolleksjoner for Levi’s og H&M, samt en egen linje mammaklær kalt «Pretty Pregnant». Efva ble også mor til to sønner.

Tilbake til røttene

På midten av 90-tallet tok livet plutselig en helt ny retning – på flere plan. Musikeren Eva Dahlgren hadde lenge vært en venninne, men i 1996 slo plutselig «lynet ned», som Efva selv har beskrevet det. Siden har den vakre og dyktige duoen vært et par. Samtidig bestemte Efva Attling seg for å ta opp igjen gamle kunster. Hun ville skape noe – i sølv, gull og edelstener.
Efvas signatur er smykker prydet med ord og uttrykk. Dette danner, ifølge henne selv, en ytterligere dimensjon til hver enkelt gjenstand:
«Det er som da jeg skrev tekster til musikk. Fortsatt ønsker jeg å berøre mennesker med ord. Jeg pryder objektene mine med sterke uttrykk fordi jeg ønsker å gi mennesker et boost. Ord kan åpne for en diskusjon, eller en ny innfallsvinkel. Enkelte uttrykk reflekterer også selve livet. Amor Fati er mitt favorittuttrykk. «Elsk din skjebne». Jeg fant det i en bok av psykoanalytikeren Rollo May og det slo meg at det er slik jeg tenker om tilværelsen. Jeg har fått dette livet og det er opp til meg å gjøre det beste ut av det. Vi kan ikke skylde på andre. Det er opp til deg, det er du som styrer, det er ditt liv».
Ved hjelp av denne livsfilosofien har Efva Attling skapt en merkevare av internasjonalt format. Sitt første utsalg åpnet hun på Söder i Stockholm i 1999. To år senere ble lokalet ved siden av lagt ut for salg. Efva slo til, og kunne snart presentere en lekker, egendesignet forretning. I november 2004 åpnet hun sin første konseptbutikk, på Birger Jarlsgatan, behørig plassert mellom Gucci og Louis Vuitton.

Kreativ suksess

Efvas smykker ble fort en snakkis blant Stockholms trendelite, og da Madonna første gang viste seg iført sitt «Homo Sapiens»-smykke, var anerkjennelsen og den forestående PR-hypen offisielt i gang. I løpet av årene har Madonna fått godt selskap. En rekke celebre stilikoner er svorne tilhengere av Efva Attlings design; Uma Thurman, Jennifer Aniston, Sarah Jessica Parker, Meryl Streep, Iman, Grace Jones og Sharon Stone – for å nevne noen. Efva har også hatt egne designsamarbeid med blant andre Yoko Ono og Swedish House Mafia.
I dag selger Efva Attling kolleksjonene sine via 200 forhandlere i mer enn ti ulike land. I tillegg driver selskapet Efva Attling totalt seks konseptbutikker; i Stockholm, Gøteborg, Malmø, Helsinki, Oslo og New York.
I 2010 ble Efva Attling den første vinneren av Guldknappen i kategorien «Accessories». Prisen deles ut i regi av magasinet Damernas värld, og henger svært høyt. Juryens begrunnelse for å tildele Efva utmerkelsen lød som følger:
«En strålende kombinasjon av personlig design og inspirerende tanker om livet er dette multi-talentets signatur. I en svært konkurransepreget bransje, med mange aktører, beviser vinneren sin styrke år etter år. Efva Attlings merke har en sterk identitet og gjenkjennes av alle. Hennes eventyrlige suksess gir oss håndtverk med en dypere mening. Ved sin sjels styrke, lidenskap og brennende engasjement, pryder Efva vår hverdag. Efva Attling går direkte inn i svensk fashionhistorie som den første vinneren av Guldknappen 2010 Accessories Award.»

«XX» – fra Efva Attling

Høsten 2015 byr på flere nyheter fra den sukessrike svenskens hånd. Kolleksjonen Barcelona, som hun lanserte i våres, får selskap av et nytt halsbånd. Det er formet som en krage, og som resten av Barcelona-smykkene er det inspirert av den spanske storbyens arkitektur. Ser du nøye etter finner du endog tegnet for fred.
Også Kaboom kolleksjonen øker i omfang. Dette i form av et kjede prydet med briljant- og prinsesseslipte diamanter. Smykket er, som navnet tilsier, «et strålende fyrverkeri». Det leveres både i hvitt og gult gull, og kommer i flere lengder.
Kisses & Stars er et supplement til den populære Kisses-kolleksjonen, og består av hals-, armbånd og ørepynt.
Ideen til utformingen er enkel, men genial.
– XX – kyss på engelsk, kyss på svensk, kyss på norsk eller kyss på italiensk, jeg får aldri nok, sier Efva Attling.
Attling har en utpreget sans for humor, noe som også preger smykkene hennes.
– Bend Over and you might get it, sier hun om kolleksjonen Bend Over – som tidligere i høst fikk selskap av nye ringer i en mindre versjon.
Undertegnede, som alltid har vært en svoren fan av David Bowie, er ekstra begeistret for ørepynten Ziggy Ear. At også Efva Attling er betatt av den britiske artisten hersker det ingen tvil om.
– På 70-tallet danset jeg ganske så intimt med David Bowie, en fantastisk dansekavaler! Øredobbene Ziggy minner meg om hvilket grym, smart og inspirerende artist Mr. Bowie fremdeles er.
Designen er helt ny, og består av to separate deler. Den ene festes på baksiden av øret, og skaper dermed en ekstra dimensjon.
Armbåndet Soft Tear Cuff er – ganske riktig – meislet som en tåre. En gledeståre, vel og merke. Det er et massivt statementpiece, men har likevel en delikat og enkel design.
Også kolleksjonene Silver Coins og Seashell er nye. Førstnevnte er formet som en gedigen mynt med et bånd over. Den består av et kjede, ørepynt og et armbånd. Det samme gjør serien Seashell, utarbeidet som en av havets skatter.
– Akkurat som Pippi Langstrømpe er jeg stadig på jakt etter skatter. En dag fant jeg et skjell på en strand. Jeg beholdt det lenge, og har nå fanget formen i sølv.
Som alltid har Efva Attlings kolleksjoner et klart fellestrekk: De er inspirert av mennesker; deres følelser, opplevelser og gleder.
For det er nettopp mennesker som er Efva Attlings fremste inspirasjon.
– Jeg er nysgjerrig på alle ulikhetene, men tror at det som knytter oss alle sammen er humor, musikk og kjærlighet. Beauty with a Thought.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Efva Attling

Følg IN magasinet på Facebook