Hjem » Interiør & design »  «Gardiner fra havet»

«Gardiner fra havet»

Fra plastavfall i havet til bærekraftige vev. Gardinprodusenten Luxaflex® tilbyr gardinvev og rullegardiner produsert av resirkulert plast, samlet fra strender og kystsamfunn rundt om i verden. Gardinvevkolleksjonen har fått navnet Sea, samt rullegardinkolleksjonen Sea-Tex.

Med mål å gjenbruke plastavfall for å skape gardinvev, startet selskapet Hunter Douglas (Luxaflex) et samarbeid med materialteknologiselskapet Bionic®. Sammen har de laget materialet Greenscreen® Sea-Tex™ – verdens første gardinvev for lysregulering som er produsert av resirkulert plastavfall fra havet. Vevene består av omtrent 50% resirkulert plast. Plasten er samlet inn ved hjelp av frivillige i organisasjonen Waterkeeper Alliance™ hvis overordnede formål er å holde strendene rene og fremme det marine økosystemet. Det meste av plasten er samlet inn på Stillehavskysten i Mellom-Amerika.
– Vi er veldig stolte over å kunne presentere dette innovative tekstilet som gjør en forskjell for miljøet. Rullegardinvevet utmerker seg også med sin slitestyrke, allsidighet og funksjon, sier Susanne Pernefors, markedsansvarlig hos Luxaflex. 

Gardinstoffene finnes i 10 naturlige farger, utviklet med inspirasjon fra havet og strendene der plasten er samlet. Kolleksjonens vev spenner fra lyse sandfarger til dempede blå og grønne farger. Den resirkulerte plasten som brukes i vevet kombineres med polyester for å skape et mykt og bølgende gardinvev med luftig linfølelse. Gardinene skreddersys på bestilling og passer i både private hjem og offentlige miljøer. 
Rullegardinene fra Sea-Tex kolleksjonen kan med fordel benyttes i offentlig miljø da materialet effektivt reflekterer sollys og varme. Når lyset reflekteres stenges varmen ute og rommet holder en behagelig temperatur.

Fakta GreenScreen® Sea-Tex™

Slik fremstilles den bærekraftige veven GreenScreen® Sea-Tex™:

  1. Plastavfall fra havet samles inn ved strender og kystlinjer.
  2. Plasten sorteres og grupperes etter type.
  3. Den sorterte plasten strimles, fordeles og gjøres om til pellets.
  4. Pelletsen blir spunnet til nyskapende Bionic® garn.
  5. Det resirkulerte plastgarnet farges, kombineres med polyestergarn og veves til vev.
  6. Vev består av ca. 50% resirkulert plast fra havet.

Veven er GREENGAURD Gold-sertifisert og avgir ingen utslipp eller stoffer som er skadelige for mennesker og miljø.

Tekst: IN magasinet | Foto: Luxaflex
 

Følg IN magasinet på Facebook