- Les juleutgaven av IN magasinet for Oslo
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Vin til julemat
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Trondheim
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Oslo
- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Les sommer-utgaven IN Magasinet for Oslo
- Omfavn Sommeren Med Stil
Bli kvitt brillene eller linsene!
Synskorrigering med laser eller linsebytte har blitt stadig mer vanlig og det er en trygg metode forbundet med lite risiko eller ubehag. Og for de mange som har valgt å la seg operere hos Memira er friheten man får uten linser og briller nesten uvirkelig. Bare det å våkne om morgenen og se tallene på vekkerklokken uten briller er en fantastisk følelse!
Memira er størst i Norden innen øyelaser og linsebytteoperasjoner. Hvert år utfører deres dyktige kirurger rundt 3500 operasjoner bare her til lands. Har du problemer med nærsynthet, langsynthet, alderssyn eller skjeve hornhinner og lurer på om du er en aktuell kandidat for operasjon? Tar du turen innom Memiras hyggelige og moderne klinikk sentralt beliggende i Innherredsveien for en forundersøkelse så får du raskt svar på om synsfeilen din kan behandles.
Produktsjef Kristin Nistad forteller at de benytter to ulike hovedmetoder for synskorrigering, øyelaser og linsebytte (RLE). Med laseroperasjon kan man behandle nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner. Ved linsebytte byttes øyelinsen. Dette er samme operasjonsmetode som utføres ved en grå stær operasjon, en av verdens vanligste operasjoner. Denne operasjonen er for de som ikke ønsker å bruke lesebrille eller progressiv brille. Kirurgen erstatter den gamle linsen med en ny, flerstyrket linse som gir syn på flere avstander.
– Vi utfører faktisk linsebytte på omtrent halvparten av de vi opererer. Primært benytter vi laser på de yngre, mens vi gjør linsebytte på de over 45-50 år.
Egen kvalitetsavdeling
Hos Memira er de svært opptatt av kvalitet og de er restriktive i forhold til hvem de anbefaler å få utført synskorrigering. På forhånd blir du vurdert av både optiker og øyelege.
– Omtrent hver fjerde får nei og blir heller anbefalt å fortsette med briller eller linser da resultatet ved en operasjon ikke ville blitt optimalt. Noe av det som gjør oss unike i forhold til andre aktører er at vi har vår egen kvalitetsavdeling som følger resultatene tett hele tiden. Pasientfornøydhet er noe vi er svært opptatt av og det er en stor gruppe som ettergår og sikrer alle prosesser. Våre øyekirurger er dessuten i toppsjiktet i Europa. Før en kirurg blir ansatt hos oss må de ha utført minimum 3000 operasjoner og alle våre kirurger har langt over det, forteller salgs- og markedssjef Siv Karin Felde.
For mange høres det nok skummelt ut å skulle operere øyet. Men både øyelaser og linsebytte er operasjoner som tar kort tid og medfører lite ubehag i tiden etter. Faktisk er de fleste tilbake på jobb allerede dagen etter.
– Med øyelaser korrigeres synsfeilen ved at man endrer hornhinnens krumning med laseren. Det finnes mange typer laserbehandlinger, men vi foretrekker FemtoLasik da det er en veldokumentert operasjon utført på millioner av mennesker verden over og det er den metoden som er forbundet med minst ubehag i tiden etter. Linsebytte er et litt større inngrep, men også etter denne er det i liten grad smerter i ettertid. Men siden det innebærer en større endring av synet tar det ofte litt lengre tid før man føler at synet fungerer optimalt.
Samarbeider med Vision for All
Memira har også et samarbeid med veldedighetsorganisasjonen Vision for All.
– For mange er det kanskje vanskelig å tenke seg at når man går ut av klinikken etter en operasjon så trenger man faktisk ikke brillene sine lengre, sier Kristin med et smil.
– I samarbeid med Vision for All samler vi inn gamle briller som blir pusset opp og satt i stand før de blir gitt videre til noen i fattige land som ikke har råd til å kjøpe seg briller selv.
Tidligere i år var optiker Maja Berger fra Memira Trondheim med Visions for All til El Salvador. Og hun forteller om en fantastisk opplevelse.
– Det var annonsert på forhånd at vi skulle komme, så allerede på morgenen når vi ankom arbeidsplassen var det lang kø. Vi optikerne rigget til provisoriske undersøkelsesstasjoner med synsprøvetavler der vi gjorde synsundersøkelser. Assistentene delte ut briller ut ifra behov. Mange trengte to par briller eller progressive briller. Totalt på åtte arbeidsdager utførte vi 3040 synsundersøkelser og delte ut over 4700 briller. Noen av brillene hadde vi fått fra Memiras kunder som ikke trenger dem lenger etter sine øyeoperasjoner. Det var fint å kunne følge brillene hele veien fra de ble levert inn på operasjonsdag til de fikk en ny eier og nytt liv i El Salvador.
Maja forteller også at det var sterkt å se forskjellen brillene utgjorde for mottakerne.
– Som optiker var denne reisen en fantastisk opplevelse. Å se den forskjellen et par briller kan utgjøre både for livskvalitet og arbeidsevne. Vi ble tatt i mot med en utrolig takknemlighet og varme og følte oss velkomne. Arbeidsdagene startet med takketaler og avspilling av nasjonalsanger, men det er vi som skulle takket for å få lov til å komme og hjelpe til. Pasientene våre var fattige, de fleste var bønder eller husmødre og lever i enkle kår med mye selvhushold. Så mange som 20-30% kunne ikke lese. Likevel ble vi møtt med så mye glede og takknemlighet. En slik reise vekker mange tanker. Man blir ydmyk og ser virkelig hvor bra vi har det her i Norge. Vi er privilegerte som har tilgang til helsehjelp og som får hjelp selv om vi ikke har råd til å betale for det. Jeg er glad for at Memira støtter Vision for Alls arbeide og for at vi fortsatt skal gjøre det. Uansett hvor i verden man bor er synet den viktigste sansen vi mennesker har. Det føles derfor meningsfylt å hjelpe mennesker til å se enten det er med øyeoperasjoner her hjemme eller med briller i El Salvador, avslutter Maja.