- Les juleutgaven av IN magasinet for Oslo
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Vin til julemat
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Trondheim
- Les høst-utgaven av IN magasinet for Oslo
- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Les sommer-utgaven IN Magasinet for Oslo
- Omfavn Sommeren Med Stil
Begynn bunadsplanleggingen nå
Det er enda ikke for sent å bestille bunaden til mai 2016. Men vær rask, for i desember starter «bunadsrushet» for fullt.
I systua hos Husfliden i Olav Tryggvasons gate sitter åtte damer og jobber konsentrert over synålene. Bunadssøm er et håndverk som krever tålmodighet og presisjon, og det meste blir gjort ved håndsøm. På lange stenger henger vester og stakker på rekke og rad og venter på å bli sydd eller omsydd. Én ting er sikkert: bunad blir bare mer og mer populært.
Vær tidlig ute
En damebunad tar cirka 12 timer å sy, og det lønner seg å være tidlig ute med bestillingen. Bunadsansvarlig hos Husfliden, Nina Munkvold, oppgir desember som absolutt siste frist for å legge inn bestilling på mai-bunaden 2016. Fra juletider og frem mot mai er det nemlig travle tider på systua. – Stativene blir aldri tomme, sier Munkvold. Hun legger til at de gjennom hele året jobber for å unngå ventelister, blant annet ved å sy enkelte plagg på forhånd og sørge for ekstra bemanning i den mest hektiske perioden.
Damene på systua i bunadsavdelingen er alle faglærte syersker. Foran fra venstre: Nina Munkvold, Hilde Rian, Trang Dao, Kari Jacobsen og Brigitte Rossøy. Bak står Anita Harøy og Elisabeth Sjøli. |
Flest konfirmanter
De fleste kundene til Husfliden er konfirmanter, og de starter gjerne planleggingen et år i forveien. Når bunaden skal kjøpes kommer de gjerne i følge med både mor og bestemor. Mange får bestemme farge og mønster selv, mens andre velger ut fra det som har gått i arv i familien. Noen bestemmer seg først etter å ha sett utvalget i butikken. Munkvold forteller at guttene som regel venter noen år med å kjøpe bunad. –Guttene er fortsatt litt små i forhold til jentene, men vi leier ut en del bunader. Det hender også de kjøper bare nikkers og vest, og får levert jakke når de er mer utvokst.
Populær trønderbunad
I Trondheim er det fortsatt Trønderbunaden som gjelder, og valgmulighetene er flere enn man kanskje skulle tro. Foruten den velkjente rød, grønne eller blå vesten, kommer bunaden også med sort vest og okerfarget blomstermønster.
– Dette er en bunad fra gammelt av, som vi har rekonstruert ved hjelp av gamle bilder og leksikon, forteller Munkvold.
Hun legger til at selve blomstermønsteret på vesten finnes i tre varianter, og på forkleet kan man velge mellom to ulike mønster.
Ålenbunad er en av de mest populære herrebunadene, og representerer draktskikken slik den var i Røros draktdistrikt siste del av 1800-årene. Foto: Lars botten // Palookaville. |
Lokal tilhørighet
Skulle du ha røtter andre steder i landet, kan du fortsatt bestille bunaden i Trondheim. Butikken i Olav Tryggvassons gate er en del av Norsk Flid-kjeden, som inkluderer 30 butikker over hele landet. Det betyr at du kan ta mål og bestille bunaden din her, mens produksjonen gjøres lokalt der fagkunnskapen er størst. I følge Munkvold er vi trøndere fortsatt ganske stedbundne når vi skal kjøpe bunad.
– Her i Trøndelag er det sånn at vi skal ha tilhørighet til bunaden. Men vi er ikke noe strenge på det, og kundene trenger ikke ta med slektsboka, bedyrer bunadseksperten med et smil.
Borgerbunad til herrer
Foruten konfirmanter er det stadig flere voksne som kjøper bunad, og særlig blant menn har salget økt.
– Det har eksplodert. Vi får nesten daglig spørsmål om herrebunader og det er jo litt artig, sier Munkvold.
Hun trekker frem både Ålenbunaden og Gauldalsbunaden som populære herrebunader, men også «nykommeren» Borgerbunaden, som har opprinnelse fra 1820-årene, er i ferd med å gjøre sitt inntog blant herrene.
– Dette er en bunad som vi har rekonstruert. Den ble brukt i det første 17. mai-toget som gikk fra Ilaparken til byen, forteller Munkvold.
Den grønne vesten som hører til bunaden kalles 17.mai-vesten, og har innvevd 17. mai i romertall i mønsteret.
Bruker 60 timer
Brigitte Rossøy er skredder og jobber med herrebunader året rundt. Hun merker godt den økte etterspørselen, og forbereder seg nå på enda flere timer med synåla. På en herrebunad bruker hun rundt 60 timer totalt.
– Cirka 90 prosent av bunaden er sydd med håndsøm. Det er veldig givende å sy herrebunad på grunn av at det er så mye håndarbeid, sier hun.
Skredderen holder både Ålen, Gauldal og Borgerbunaden som sine favoritter, og synes det er artig at flere menn velger å bruke festplagget.
– Vi ser at kundene bare blir yngre og yngre, og en del får bunad i 30-årsgave, forteller hun.
– Mange menn bruker dress på jobb, og vil ha et festplagg som topper dressen, legger Munkvold til.
Egen bunadsparaply
Trenger du et julegavetips eller vil du bare være litt ekstra trendy neste 17. mai, er den nye bunadsparaplyen et godt tips.
– Det finnes to typer paraplyer. Den ene med motiv fra lua, og den andre med motiv fra vesten, forteller Munkvold, og refererer til Trønderbunaden.
Hun legger til at smykkeskrin, sjalsnål og lommeur er andre alternativ innen tilbehør.
Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift, Lars Botten & Marius Rua