Hjem >  Annerledes frøken

Annerledes frøken

Hun ønsket å gjøre noe nytt. Derfor har Jeanette Marques liksågodt plassert frisørsalong, vintage og second hand klær, litt møbler, litt kunst, eventbyrå og frivillig organisasjon under ett og samme tak!

Jeanette Marques liker ikke å bli satt i bås. Hun har heller ikke definert den nye butikken sin i Kirkegata, men kaller den tvert imot for en «No concept»-butikk. Ideen fikk hun etter et besøk av en dame som hadde det veldig travelt med å få et konkret svar på hva konseptet i butikken var. Foreløpig er Frøken Marques et skattekammer av second-hand, vintage og splitter nye klær som Jeanette har kjøpt inn fra Paris.
– Jeg tar kun inn et lite utvalg for å holde det eksklusivt, og er opptatt av at folk skal kunne gjøre et funn her. De skal ikke finne de samme klærne som henger i kjedebutikkene rundt i byen, forteller Jeanette.

Butikk med mening

Man kan virkelig gjøre funn hos Frøken Marques – det er ikke billigvesker som dingler fra stativene. Her kan man finne gull, og det er den perfekte butikk for de som liker å grave fram skjulte skatter.
– Butikken er mye av alt mulig og lite av ingenting. Jeg og butikken er i konstant vekst. Ingen vet hva jeg vil drive med om et år fra nå, men det å hjelpe andre ligger alltid i bunn.
Frøken Marques består nemlig av flere lag enn det som umiddelbart synes. Jeanette er sterkt engasjert i Løvetannmarsjen, et initiativ som har ledet henne til å starte sin egen frivillige organisasjon: Prinser og Kongsdøtre.
– Løvetannmarsjen blir arrangert årlig som en støtte til barn som vokser opp under vanskelige omstendigheter, og for å vise solidaritet til mennesker som ikke fikk utdelt samme kortstokk som oss andre. Om det gjelder rus, vold eller overgrep – vi ønsker å sette disse temaene på dagsordenen, forteller Jeanette.
– Med Prinser og Kongsdøtre ønsker jeg å videreføre konseptet til Løvetannbarna som nå har blitt voksne, men som fremdeles føler at de ikke er like mye verdt. De som trenger hjelp til å komme ut av offerrollen.
I Jeanettes øyne er alle prinser og kongsdøtre. Hun tar imot brukte klær, og giver får kommisjon for salget. Man kan også donere klær, vesker og sko til butikken, og på denne måten vil salget gå uavkortet til organisasjonen. Jeanette ønsker å bruke midlene til å sette i gang tiltak i form av blant annet foredragsholdere, kurs og samtalegrupper.

Kun en liten smakebit av mangfoldet man finner hos Frk. Marques.

Mange jern i ilden

Men hvorfor stoppe der? Frøken Marques kan da så mye mer! Jeanette drev tidligere frisørsalong på Bikubå i Hillevåg, som hun nå har flyttet til de ærverdige lokalene i Kirkegata. Hun er spesialisert på extensions og fletting av hår. Det er selvfølgelig også flere kreative planer på agendaen:
– Jeg har mange ideer for Frøken Marques. Blant annet planlegger jeg et fotostudio her, slik at jeg kan arrangere jentevorspiel og utdrikningslag!
Frøken Marques framstår på mange måter som kjerringa mot strømmen, noe som gjelder både butikken og innehaveren. Inspirert av sin avdøde far, som hun kaller skytsengelen sin, ønsker hun å være tro mot seg selv, og å tørre å vise litt galskap.
– Verden er morsommere med folk som gir litt f! Etter mange år i London, en by fylt til randen av trendy og sprø second hand-butikker, var det litt stusslig å komme hjem til Stavanger og måtte forholde seg til at mye går i det samme. Hvis jeg vil gå med prinsessekjole når jeg står opp ... Ja, da skal jeg pigadø gjøre det. Å kle seg ut er fantastisk morsomt! sier Jeanette.

Tør å være unik

Med litt hjelp fra gode venner har Frøken Marques også endel lokal kunst til salgs og skue, blant annet Ingrid Bakken med Ingrids Keramikk, som har noen herlige figurer laget med sjel og sjarm. De som har bodd i Stavanger en stund husker nok også kunstkafeen Tante Molla. Tidligere innehaver Monica Hoel lager nå nydelige uroer av skjell som hun samler på reiser. Også disse er til salgs og utstilling i Kirkegaten, blant en og annen Catwoman-drakt og en utstillingsdukke på 55 år som heter Annabelle.
– Mitt kall er å hjelpe mennesker med å få tilbake mestringsevne, selvverd og tro på at de er like gode som andre. Ved å skaffe ressurser og midler vil jeg ha mulighet til å hjelpe flere med å hjelpe seg selv, sier Jeanette.
– Nå som jeg er tilbake i Byen i disse flotte lokalene, føler jeg at jeg har kommet ordentlig til rette. Her er det lettere å være sann mot meg selv, sier Jeanette Marques.

Tekst: Lina Grotmol | Foto: Lina Grotmol & Frk Marques

Følg IN magasinet på Facebook