Hjem » Trondheim »  – Kundene kommer hit fordi de vet de får kvalitet

– Kundene kommer hit fordi de vet de får kvalitet

Siden 1945 har familiebedriften Gätzschmann solgt eksklusive ytterklær i pels og skinn til Trondheims befolkning.

I år kan Emil Gätzschmann markere at det er 40 år siden han tok over Gätzschmann-butikken i Trondheim.

Mang en kunde har i årenes løp trådt over dørterskelen til spesialforretningen i Dronningens gate 9, på jakt etter et varmende ytterplagg i pels eller skinn. I dag er Gätzschmann den eneste butikken i Trondheim som spesialiserer seg på lammeskinnsplagg, skinnjakker, ullkåper og dunjakker. Ved roret står Emil Gätzschmann (64), buntmakermester og tredje generasjon Gätzschmann som driver skinn- og pelsbutikk i byen.

Forelsket i Bymarka

– Det var farfaren min som startet i yrket i 1907 da han kom til Trondheim fra Tyskland. Han skulle egentlig bare være her et par år som buntmakerlærling, men så forelsket han seg både i min bestemor og i Bymarka. For en som kom fra flatlandet i Tyskland så var jo norsk natur fantastisk, forteller Emil. 
Mye har forandret seg siden hans farfar og etter hvert hans far jobbet sammen som buntmakermestere hos pelsbutikken I.N. Bruun. Den gangen designet og sydde de pelser på bestilling fra kundene, i tillegg til å selge de i butikk. 

Gätzschmann er eksklusiv forhandler av det italienske merket Manuela Conti, som i høst er aktuell med jakker og kåper i ull og alpakkaull. Kåpene fås i både nøytrale og spreke farger.

Rett fra produsent

Emils far startet Gätzschmann i 1945, og Emil begynte i lære hos sin far da han var 18 år gammel, og tok over butikken i 1979. Det er lenge siden det foregikk produksjon i butikklokalene, men den tette kontakten med produsentene har Emil beholdt. Klærne leveres rett fra produsent, noe som betyr at det er lettere å gjøre tilpasninger. 
– Vi kjenner produsentene våre godt, og kommuniserer med de om forandringer vi ønsker. Vi gjør tilpasninger etter det vi tror kundene våre vil ha, sier Emil. 

Dunjakker fra det østerrikske merket Air Field.

Selger ikke rev og mink

For fire år siden sluttet butikken å selge pelsplagg i rev og mink. Emil sier det ikke er etterspørsel etter slike plagg lenger, og legger ikke skjul på at søkelyset som er rettet mot pelsdyrnæringen de siste årene har påvirket bransjen. Uten å ta stilling til temaet i denne artikkelen, understreker Emil at alle ledd i produksjonen er kvalitetssikret, både når det gjelder råvaren, hvor den kommer fra og produsentene og deres arbeidsforhold. Dette er viktig både for butikken og for kundene, mener han.
– Personlig synes jeg det er spennende at ting forandrer seg, og mye til det positive. Det handler om å tilpasse seg tiden og markedet, sier Emil. 

20.000 – 30.000 kroner

Skal du ha et plagg i ekte, vendbart lammeskinn, må du gjerne ut med mellom 20.000 og 30.000 kroner. Til gjengjeld har du et tidløst plagg som varer svært lenge. Emil forteller at de fleste kundene er damer og menn fra 40 år og opp til 80-årsalderen. Noen har vært faste kunder i mange år, samtidig som det kommer nye kunder til. Det er også de godt under 40 som kjøper skinn og lammeskinnsplagg, kan Emil fortelle, og legger til at butikken har hatt en jevn økning i omsetningen de siste fire årene.
– Jeg tror det skyldes at folk er mer bevisst på hva de vil ha, og de vil ha kvalitet fremfor kvantitet. Og så er det jo bare vi som er igjen i bransjen i Trondheim. Gätzschmann-navnet står for kvalitet, og vi lykkes fordi vi er trofast mot det, sier Emil.

FAKTA: Gätzschmann

• Gätzschmann selger eksklusive ytterklær til dame og herre. Butikken har i tillegg et stort utvalg bukser, topper, blazere, luer, skjerf og hansker til dame, samt hansker til herre. 
• Adresse: Dronningensgate 9, 7011 Trondheim
• Web: gatzschmann.no
• Tlf: 73 52 30 11
• Epost: post@gatzschmann.no
• Facebook: facebook.com/gatzschmann
• Åpningstider: Man-fre 10-17, tors 10-18 & lør 10-16

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Renate Brødreskift & Gätzschmann

Følg IN magasinet på Facebook