Hjem >  – I believe beauty can move you, and make you feel home, and that you belong

– I believe beauty can move you, and make you feel home, and that you belong

Det sier eieren av Belle Amie Brudesalong, Ellen Kristine Kraakenes, og mener sanselighet og ekte kjærlighet er oppskriften på suksess.

Lokalet er lyst og stort, og delikat musikk fyller rommene i brudesalongen i Domkirkegaten i Bergen sentrum. Blomstene på bordene er friske og fargerike, og metervis med hvitt tyll, blonder og brokade dekker veggene. Salonginnehaver Ellen Kristine Kraakenes har en urokkelig grunntanke for forretningen, og ønsker at det skal være et hvilested hvor bruden kan finne ro til å puste og være seg selv. Ellen inspireres av verdensreiser, yoga og meditasjon. I utlandet finner hun ikke bare inspirasjon til kjoler, men også inspirasjon til kjærlighet i seg selv.
– I sommer hadde jeg besøk fra Mexico og Japan. Brudgommen fra Japan sa: Vet du hva som er de tre viktigste tingene i et menneskes liv? Du blir født, du gifter deg og du dør. Han var rørt over å se sin skjønne brud kose seg hos oss, sier Ellen.
Brudgommen var svært takknemlig for hjelpen de fikk i salongen.
– Vi ønsker å fremstå varme, nære og lidenskapelige. Ved å se kunden ønsker vi å hjelpe bruden til å finne ut hvem hun egentlig er, og til å velge seg selv, sier Ellen.

Et voksende marked

Belle Amie tilbyr kjoler i mange stilarter. Fra klassiske, enkle kjoler med tunge linjer, til staselige kjoler inspirert av 1700-tallets Marie Antoinette.
– Vi er alle forskjellige, og målet vårt hos Belle Amie er å tilby ulike kjoler til ulike mennesker, slår Ellen fast.
I dag opplever imidlertid innehaveren at hverdagen faktisk utfordres av det store utvalget og alle mulighetene som fins i verden og samfunnet. Ellen opplever at mange bruder har høye ønsker for bryllupet sitt, og at dette har preget markedet de siste årene spesielt. I dag tenker mange på at bryllupet skal ses av alle i sosiale medier, og mange bruder ønsker å kopiere det de selv har sett i sosiale medier. Ja, til og med overgå det.
– Det er jo helt feil fokus, sier imidlertid Ellen.
Og det ønsker hun å gjøre noe med.
– Bryllupet skal handle om kjærlighet mellom to mennesker, deres historie, og at brudeparet skaper noe sammen, sier salonginnehaveren.
Ellen forteller at hun har et behov for å formidle og presisere viktigheten av å ikke glemme kjærligheten oppi alt. Det som er bryllupets grunnpilar.
– Gi deg selv tid til å lytte innover etter svarene i ditt hjertet, og ikke let på utsiden etter svar, oppfordrer Ellen.
For at bryllupet skal bli helt ekte mener salonginnehaveren at bruden må finne en kjole som omfavner hennes essens og personlighet. Bruden må spørre seg selv om hvem hun egentlig er. Først da blir kjolevalget helt riktig, mener Ellen.
– Det er da hjertene smelter, legger hun til.
En av grunnene til at Ellen elsker jobben sin er at hun får oppleve det øyeblikket når bruden finner kjolen som stemmer ett hundre prosent. Og skal vi tro Ellen er det et svært rørende øyeblikk.
– Da triller tårene på alle i lokalet.

Kvinneritualet

På grunn av økt etterspørsel har brudesalongen begynt med å ta betalt for prøvetimer. Timen starter med en konsultasjon hvor de ansatte blir kjent med bruden for å lettere kunne foreslå kjoler til henne. Til prøvetimen kan bruden ta med seg gjester. Som oftest er det de aller nærmeste som får lov til å være med.
– Ofte er søstre, mødre, venninner og bestemødre med, sier butikkeieren, og kaller prøvingen et «kvinnerituale».
Hun mener dette «ritualet» er et av de få ritualene vi har igjen, kvinner imellom. Hun mener imidlertid at bruden kan bli enda flinkere til å stole på sin egen magefølelse.
– Vi må stole på instinktene våre og våge å stå i oss selv. Det vil gjenspeile seg i hvordan man bærer kjolen, sier Ellen, selv om hun forstår hvorfor valg av kjole er vanskelig.
Men når ubesluttsomheten tar overhånd pleier Ellen, med glimt i øyet, å si:
– Hvis du har klart å finne deg en mann du vil gifte deg med, så klarer du å finne en brudekjole.

Tekst & foto: Emilie Gundersen

Følg IN magasinet på Facebook