Hjem » Oslo »  Vigelandjubileet 2019

Vigelandjubileet 2019

I 2019 feirer Oslo kommune og Vigeland-museet et stort nasjonalt jubileum for Gustav Vigelands 150 års dag. Gustav Vigeland (1869–1943) ruver den dag i dag som Norges største billedhugger og han er mest kjent som skaperen av Vigelandsparken i Oslo.

Gustav Vigeland. Foto: Vigeland-museet.

– Vigelandjubileet feirer mannen bak Norges største turistattraksjon, Vigelandsparken i Oslo. I jubileumsåret skal vi imidlertid vise at Gustav Vigeland var mye mer enn Vigelandsparken, blant annet var han en anerkjent portrettkunstner og laget dessuten flere av Norges flotteste monumenter, sier Guri Skuggen, kunsthistoriker og prosjektleder for Vigelandjubileet ved Vigeland-museet i Oslo kommune.

Monumenter

Nær Slottet finnes tre av Gustav Vigelands monumenter, Abel-monumentet, Camilla Collett og Rikard Nordraak. Også andre deler av landet har sine Vigeland-skulpturer. Blant annet arbeidet Vigeland ved Nidarosdomens restaurering og hele 44 skulpturer er å finne i Trondheim. I Bergen står statuen av tidligere statsminister Christian Michelsen og Bjørnstjerne Bjørnson foran Den nationale scene.
– I jubileumsåret samarbeider Vigeland-museet med en rekke kulturaktører over hele landet. Blant annet samarbeider vi med Vigeland Hus i Mandal. Nasjonalmuseet og Vigeland-museet sender i tillegg en Vandreutstilling med tittel «Gustav Vigeland: Angsten står i sofaen» på turne over to år i Norge, sier Jarle Strømodden, museumsleder ved Vigeland-museet.

Guri Skuggen. Foto: Unni Irmelin Kvam.

Stor jubileumsutstilling

Jubileumsutstillingen blir en storstilt skulpturutstilling med innlån fra andre kulturinstitusjoner og privatpersoner i Norge, sammen med et stort innlån fra museer i utlandet. Vigeland-museet henter inn kunst Vigeland var opptatt av i sin tid og mener jubileumsutstillingen vil vise hvor betydningsfull Vigeland var i sin samtid.

FAKTA: Vigelandjubileet

• Vigelandsparken er en av Norges mest besøkte og populære turistattraksjoner.
• Vigelandsparken har rundt 200 av Vigelands skulpturer, de mest kjente er Sinnataggen, Monolitten og Livshjulet. 
• Vigelandsparken og Vigeland-museet er en del av Kulturetaten i Oslo kommune.
• Vigeland-museet i Nobels gate 32 har ansvaret for Vigelandjubileet i 2019 og forvalter Gustav Vigelands kunst på vegne av Oslo kommune.
• Oslo kommune har bevilget 5,8 millioner kroner til planlegging og gjennomføring av jubileet.

Jarle Strømodden. Foto. Unni Irmelin Kvam.

Utvalgte arrangementer

Utvalgte arrangementer under Vigelandjubileet:
• Jubileumsutstillingen Paralleller. Gustav Vigeland og hans samtidige, åpner på Gustav Vigelands fødselsdag, den 11. april. Utstillingen er åpen for publikum fra og med 12. april 2019.
• Jubileumsutstillingen vil inneholde verker av Gustav Vigeland og hans samtidige, for eksempel Auguste Rodin, Aristide Maillol, Constantin Meunier og Antoine Bourdelle. 
• Hele Vigeland-museet vies til jubileumsutstillingen. Utstillingen står fram til 15. september 2019.
• Vigeland-museet samarbeider med en rekke kulturaktører for å sikre et innholdsrikt år for publikum, slik som Trondheim Kunstmuseum (TKM), Nidarosdomens restaureringsarbeider, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Vigeland Hus, Nasjonalbiblioteket, samt Thielska Galleriet i Stockholm. 
• Nasjonalmuseet og Vigeland-museet samarbeider om vandreutstillingen Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen, som vil vises ved utvalgte kunstinstitusjoner over hele landet i 2019 og ut 2020.