Hjem » Oslo »  Venus & diamonds

Venus & diamonds

Kunstneren Benedicte Aubert Ringnes, aktuell med utstillingen Venus & Diamonds.

I bilder som spraker av farger, kombinerer Benedicte Aubert Ringnes popkultur og historie, med glam og et aldri så lite snev av samfunnskritikk. Syndig, på grensen til dekadent – i en kjærlig mannlig femininitet. Benedicte Aubert Ringnes (født 1981) har bakgrunn fra filmindustrien, der hun arbeidet som regissør og produsent på internasjonale spillefilmer, reklamefilmer og musikkvideoer. Allerede da hun gikk på filmskolen, begynte hun å eksperimentere med Photoshop for å kunne utvikle og visualisere sine ideer. Interessen for Photoshop ble stadig større, og hun fordypet seg i studier av design og kunst som en del av sin «Masters in Filmmaking». Gjennom film og visuelle uttrykk fant hun til slutt sitt eget uttrykk i kunsten. Hun eksperimenterer med collager av kjente personligheter og ikoniske symboler ved hjelp av teknikker fra klassisk kunst til moderne teknologi, teknikker hun har tatt med seg fra seg fra digital grafikk og film. 
– Jeg bruker en teknikk som gjerne starter med maling og fotografering, som jeg deretter digitaliserer og videreutvikler i Photoshop, forklarer hun. 
Aubert Ringnes tegner selv motivene, og når verket er gjennomarbeidet i Photoshop, printes det ut og monteres på store trebokser før bilde og ramme til slutt dekkes av en tykk, klar UV-lakk som gir et glossy resultat.

Kunstkritiker Lars Elton om Benedicte Aubert Ringnes:

«Hva er kjernen i kjendis -og glamourfenomenene? Benedicte Aubert Ringnes’ arbeider kan se ut som ukritiske hyllest-bilder av kjendis -og populærkulturens største ikoner. Men under den glansede overflaten finnes en subtil institusjonskritikk, en evne til å gi fenomenet en visuell og personlig vri, og en spesiell sans for å bruke estetikkens forførende kraft som en glinsende rambukk mot forbrukskulturens overfladiskhet. Bildene hennes er ÅHH så deilige, men kanskje, kanskje ...»

Ny utstilling

I den siste utstillingen sin – Venus & Diamonds, er Aubert Ringnes på jakt etter styrken i det feminine, men vil også få frem det maskuline. Hun ønsker å utfordre etablerte holdninger om forskjeller mellom menn og kvinner, ikke minst stille spørsmål ved hva som er styrke. 
– Jeg vil ikke forklare kunsten min, sier Benedicte. 
– Men det er klart at det ligger en forutsetning der om å utfordre det bestående ved å bruke ikoner som alle har en mening om. Jeg ønsker at betrakteren skal kunne dechiffrere en fortolkning som allerede er presentert – både i min kunst, men også gjennom media generelt. 
Det er ikke første gang Benedicte Aubert Ringnes bruker ikoner fra samtiden i kunsten. I sin forrige separatutstilling portretterte hun «Arnold & Muscles.» Der viste hun gjennom sine verk hvordan den maskuline styrken er knyttet til muskler. Nå presenterer hun kvinner – både som beslutningstakere og som produkter av vår tid. Denne gangen har hun nemlig satt kvinnelige idoler fra fortid og nåtid i fokus: Kim Kardashian, Yayoi Kusama, Bonnie Parker, Venus og Diana. 
– Begge utstillingene viser hvordan oppfatningene både av menn og kvinner er like objektiverende. Med Venus & Diamonds ville jeg uttrykke dette ved at alle portrettene av ikonene er plassert på cola- og brusbokser. Colaboksen er jo tross alt kanskje verdenes mest gjenkjennelige logo, og produkt. De siste årene har de i tillegg samarbeidet med designere som Missoni og Karl Lagerfeld. Resultatet var at hver eneste lille boks ble som et kunstverk i seg selv – tilgjengelig for alle. På liknende måte har kjendisene gjort seg tilgjengelige for alle gjennom Instagram og andre sosiale medier. Vi blir bokstavelig talt invitert inn på soverommet deres, sier Aubert Ringnes. 
Den første utgaven av den nye utstillingen kommer i en eksklusiv serie dekorert med diamanter, perler og safirer fra Juvelér Langaard. Verkene har blitt til i samarbeid med Conrad Langaard jr. som har montert juvelene direkte på verkene. 
– Hvorfor akkurat Langaard? 
– Vi har mange dyktige juvelerer i landet, men vi man skal se etter én som skiller seg ut er det Juvelér Langaard. De er overlegene når det kommer til ekspertise innen stener, deres utvalg av smykkedesignere og selve juvelerene på verkstedet. Jeg spurte om et møte hvor jeg viste skissene og foreslo et samarbeide. Sier dere nei, blir det ingen andre. Poenget blir borte om man må gå for «second best».

FAKTA Benedicte Aubert Ringnes / barART

• Kunstner: Benedicte Aubert Ringnes AKA barART f.81
• Bakgrunn fra film og reklame som produsent og regissør.
• Aktuell med: Separatutstillingen VENUS & DIAMONDS et samarbeid med Juvelér Langaard.
Stiller ut på The Thief 13.desember – 23.januar.
• Mer info: www.bar-art.no.
• Kontakt ved kjøp: post@bar-art.no.
• Vernissage og artist talk 13. desember 18.00 på The Thief.
• Artist talk med Dominic Gorham, Benedicte Aubert Ringnes og Conrad Langaard jr.

Tekst: IN magasinet | Foto: Benedicte Aubert Ringnes & Eli Lund

Følg IN magasinet på Facebook