- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Gründeren bak Heart of Lule
- Omfavn Sommeren Med Stil
- Olavsfest om TILLIT
- Tellus rammer inn ferien
- Stammens koder
- Endelig vår
- Reduser strømforbruket med 40%*
- MORTEN ENGEBRETSEN AS - Rask, ryddig og rå siden 1901
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
Tøffe typer på teater
Sett sammen Carl Frode Tiller, De Utvalgte – og Motorpsycho ... Hva får du da? En garantert spennende kveld på Trøndelag Teater. Og med hele spennet fra Hedda til Karlsson blir høsten komplett.
Hedda Gabler i 2016-form, regissert av Kjersti Haugen, har fått en tidløs, åpen og moderne scenografi. Hvor de også har en rød Porsche på scenen. |
Når høsten kommer er det en kurant sak å smyge inn i en dunkel sal, sette seg ned i et sete. Kjenne på forventningene, og la seg underholde, men også kanskje la seg sjokkere, provosere, overraske ... eller i hvertfall føle noe.
– Så hva er på tapetet denne høsten?
Hedda Gabler
– Hedda Gabler, som hadde premiere i vår, fortsetter videre i høst, sier Merete Wist Adde, markedssjef ved Trøndelag Teater.
Stykket, med Stine Fevik i hovedrollen, har blitt godt mottatt, også blant de unge;
– Mange synes at det er veldig fin forestilling, men også spennende med Hedda sin lek med pistoler og sitt dramatiske valg på slutten.
Hedda i 2016-form, regissert av Kjersti Haugen, har fått en tidløs, åpen og moderne scenografi.
– Men, vi har også en rød Porsche på scenen, det er jo sånt som skaper oppmerksomhet. Språket er forenklet og modernisert. En del dialog er skrellet bort, og man finner ikke så mye «nu» og «meget». Ellers har Ibsen fått være i fred
Det som blir sagt er fra Ibsens originaltekst;
– Vi tuller ikke med Ibsen og det han har å si, for det er det verdt å ta med seg i dag også, mener Wist Adde.
I foajeen henger flere silketrykk/serigrafier av Hedda Gabler plakaten. Disse kommer i to fargevarianter. Alle litt ulike, og nummerert og signert av kunstneren. Man kan kjøpe med et eksemplar i billettluken. |
Serigrafi
Moderne i det estetiske uttrykket er også plakaten av Hedda Gabler. Langs veggen i foajeen henger flere silketrykk/serigrafier.
– Alle er litt ulike, og nummerert og signert av kunstneren, Bård Lie Thorbjørnsen, forteller Wist Adde.
Det er bare å henvende seg i billettluken og kjøpe et eksemplar.
Tøff kombo
Noe annet bra, om enn fullstendig annerledes enn Hedda, er forestillingen Begynnelser;
– Virkelig et storslagent prosjekt, med den kjente forfatteren Carl Frode Tiller på tekst, og De Utvalgte, som er en fri teatergruppe, engasjert til å lage teater hos oss, og Motorpsycho ... Skikkelige rockemusikere som sitter i orkestergraven og spiller.
Terningkastene har allerede trillet, og landet på 5.
– Det er morsomt, sier Wist Adde.
Tiller skriver ikke akkurat lystspill om velfungerende familier.
– Han skriver så godt om menneskers mørke sider, og dysfunksjonelle relasjoner, som gjør inntrykk. Kjernen i stykket går på hvorvidt man egentlig er fri til å velge sitt eget liv? Hva har man med seg i sekken sin? Hva gjør at en del valg slettes ikke blir valg - fordi det blir helt naturlig å gjøre sånn eller sånn?
Stykket har mange elementer som gjør inntrykk:
– De Utvalgte jobber mye med video på scenen, og man blir litt filleristet, for det er så sterkt visuelt, mener Wist Adde.
– Så har du Tillers tekst, og den intense musikken, men som passer så godt. Stykket er virkelig en opplevelse!
Verdens beste
Litt mykere i kantene blir teaterforestillingen Karlsson på taket. Men Astrid Lindgren skriver jo også i flere lag, og det er ikke bare underholdning. Det er mange sider ved mennesket som skildres, og det handler om ensomhet, fantasivenner og egoisme.
– Karlsson på taket er ikke nødvendigvis så snill heller, men han er der for lillebror, smiler Wist Adde.
Og humor blir det så klart. Karlsson blir høstens store familiesatsing.
– Jeg håper det blir godt mottatt. Det er kjent og kjært, og det anbefales for barn fra 5 år og oppover. Det viktigste er at de klarer å sitte rolig nok til å nyte forestillingen, sier Wist Adde.
Juleevangeliet
– The Smash Hit Musical
– I år har vi ikke noe julete for barn, men derimot for voksne. Det er mye musikk og sang. Skuespillerne Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth slår seg løs i en ironisk stile. Vi tøyser litt med de kjente og kjære klisjeene knyttet til jul og juleevangeliet, forteller Wist Adde.
Tanken er at man kan tulle med noe uten at det blir ufint. Bruke litt kunstnerisk frihet.
– Det blir ikke ufint, men morsomt – juleunderholdning for voksne og ungdommer.
First we take ...
For voksne er det også mulighet til å nyte en fin «teaterpakke»: Spise i Theatercafeen først, for så å lytte til Leonard Cohens legendariske låter.
– Det blir en konsertforestilling med skuespiller Hallbjørn Rønning som synger, og med Ivar Gafseth som musikalsk ansvarlig og orkesterleder. Her kan man bestille «pakken» på forhånd, spise fra kl. 18.00, og så begynner forestillingen og konserten kl 20.00. Det er første gangen vi prøver dette konseptet, og selger en pakke med både mat og teater i ett, sier Wist Adde.
Hun har tro på opplegget.
– Leonard Cohen har fantastiske låter, og Hallbjørn synger veldig bra!
Larmen og vreden
Trøndelag Teater er et teater med tyngde, men er ikke redd for å la unge krefter slippe til. Scenografstudent Maret Tamme setter opp diplomoppgaven sin, Larmen og vreden, på Studioscenen i høst.
– Noe som er spennende for alle, sier Wist Adde.
– Vi gjør slike prosjekter også, og tar studenter på alvor. Her får du alle de ressursene du trenger som scenograf, og vi lager forestilling – på ordentlig.
Romanen av William Faulkner har vært et slags utgangspunkt og inspirasjon for det nye manuset, skrevet av dramatiker Kristofer Blindheim Grønskag. Larmen og vreden er et mørkt univers, men med mange lys-punkter. Stykket handler en dysfunksjonell familie i en håpløs verden, men som har mye humor i seg. Medvirkende skuespillere er Mira Dyrnes Askelund, Gunnar Eiriksson og Ida Cecilie Klem.
– Og regien er ved Kjersti Haugen, en kjent og kjær regissør hos oss, sier Wist Adde.
Tvillingenes dagbok
Et annet, og noe tankevekkende stykke, er Tvillingenes dagbok. Basert på en romantrilogi, og hovedsakelig fra den første boka av den ungarske forfatteren Agota Kristof.
– Det er en historie om to brødre i krig, om krigens grusomheter, og hva de observerer gjennom barneøyne etter å ha blitt plassert hos en slem bestemor. Men selv i dette finnes det noe «lys». Brødrene er gode på overlevelse og på kløkt. Det er også dyktige skuespillere, og det er erfarne Maren
Bjørseth fra Stjørdal som har regi. Hun har vært her en gang før og er tilbake igjen nå, så det synes vi er stas. Med på laget er dessuten den tyske scenografen Katrin Bombe.
Mangfoldig høst
Merete Wist Adde tror det skal være mulig for mange trøndere å finne en forestilling – eller flere – de kan ha interesse og glede av å se på Trøndelag Teater høsten 2016.
– Det er viktig for oss å ha et program som er bredt og sammensatt. Og vi lever jo i en mangfoldig verden, på godt og vondt.
Tekst: Trine Texnæs | Foto: Trine Texnæs & Trøndelag Teater