- Drømmer du om en moderne og funksjonell hytte som er enkel å holde vedlike?
- Gründeren bak Heart of Lule
- Omfavn Sommeren Med Stil
- Olavsfest om TILLIT
- Tellus rammer inn ferien
- Stammens koder
- Endelig vår
- Reduser strømforbruket med 40%*
- MORTEN ENGEBRETSEN AS - Rask, ryddig og rå siden 1901
- Velger skiferie i Skandinavia i vinter
Tid for eksklusive klokker
Interessen for eksklusive klokker er i stor vekst i Norge. Det merker også Urmaker Håkon Lian i Nordre gate, som nå gjør seg klar til 65-årsjubileum for Rolex’ legendariske sportsmodell, Submariner.
Et voksende antall hobbyurmakere. Klokkeforaer på Facebook. Og stadig flere yngre menn som investerer i klokker fra 50.000 kroner og oppover. Urmakerbransjen i Norge opplever spennende tider. Hos Håkon Lian har de blant annet flere års venteliste på noen klokkemodeller. Og klokkemerket som står høyest i kurs hos kundene: Rolex.
Ivrige kunder
Håkon Lian har solgt Rolex-klokker helt siden 1970-tallet, og er i dag eneste forhandler i Trondheim av det verdensledende klokkemerket. Akkurat nå er urmakerne i Nordre gate mest spent på jubileet til Rolex-modellen Submariner. I mars reiser de ned til Sveits og den anerkjente messen Baselworld, og her dukker det alltid opp spennende nyheter fra de store klokkeprodusentene. Og på sosiale medier svirrer allerede ryktene om Submariner-jubileet.
– Kundene snapper opp ting tidligere enn oss. Vi trenger ikke engang å markedsføre Submariner-jubileet. Sosiale medier gjør den jobben for oss, forteller Marius Rindal, som selv er tredje generasjons urmaker.
Daglig leder og 4. generasjons Lian, Wenche Lian, forteller at sosiale medier er den viktigste grunnen til den økte klokkeinteressen i Norge. For Håkon Lian har Instagram og Facebook stor markedsføringseffekt, spesielt hos unge kundegrupper.
– De som kjøper dyre klokker, blir stadig yngre og yngre. Spesielt unge menn viser stor interesse for faget. De har fordypet seg i klokkene, spart lenge og ønsker så å investere. Og dette er en annen form for investering. En del av Rolex-klokkene taper seg ikke i verdi, sier Lian, og viser fram Rolex-modeller for enhver anledning.
Mens Submariner-modellen passer utmerket til røff fritidsbruk, egner Datejust-modellen seg godt til de finere anledninger. Mange menn investerer derfor i flere typer klokker.
– For menn er klokker det fineste smykket man kan ha, mener Lian.
Deler til de fleste klokker
Den store klokkeinteressen gjør at det blir nok å gjøre for urmakerne på det vesle verkstedet innerst i butikken. Som ett av bare tre verksteder igjen i Midtbyen får Håkon Lian besøk av mange trøndere som ønsker å reparere klokker. Og da dukker også de gode kundehistoriene opp. Én dag fikk den ærverdige butikken, som har røtter helt tilbake til 1866, bruk for sitt store kjellerlager med gamle reservedeler.
– En kunde inn med en over 100 år gammel klokke som han ville ha reparert. Det viste seg at vi faktisk hadde delene, og klarte å reparere klokka, forteller urmaker Karl Håkon Letnes, som visstnok skal være en ekspert på gamle klokker.
Letnes konstruerer til og med nye deler for å reparere klokkene. Kollega Andreas Langnes forteller om en annen kunde som kom inn for å kjøpe en reservedel til sin gamle klokke til 95 kroner. Til slutt gikk han heller ut med en splitter ny Omega-klokke til 45.000 kroner. Underveis hadde kunden nemlig fått vite at Omega-klokkene tåler mye magnetisme. Da kunden selv jobbet på et laboratorium med mye magnetisme, ble det nettopp Omega.
Klokker forteller mye
Håkon Lian forhandler også anerkjente merker som Omega, Breitling, Tudor og Certina. Wenche Lian forteller hvorfor klokker passer som gaver til både kvinner og menn.
– En klokke er en veldig personlig ting. Den forteller mye om personen som bruker klokken, hvilken type menneske man er.
Nå ser urmakerne hos Håkon Lian spent fram til de store vårnyhetene. Hva kommer på Basel-messen? Mange kan knapt vente.
FAKTA: Urmaker Håkon Lian
Adresse: Nordre gate 9 i Trondheim
Webside: www.urmakerlian.no
Facebook: www.facebook.com/UrmakerHakonLianAsProtid
Instagram: www.instagram.com/UrmakerHaakonLian
Tekst & foto: Anders Ildstad