Hjem & fritid »  Sydende festivalsommer

Sydende festivalsommer

Sommeren står i festivalenes tegn. Både her til lands og utenfor landegrensene syder det av musikkfestivaler i alle sjangre. IN magasinet gir deg oversikten over de største.
77th
Foto: Roskilde.dk

Arvikafestivalen

Reiser du over svenskegrensen til Arvika i sommer, kan du oppleve Arvikafestivalen som går av stabelen 3. – 5. juli. Festivalen kan by på både svenske og
internasjonale artister på scenen. Arvika ligger 16 mil øst for Oslo og hit kommer man lettest med buss eller tog. Festivalområdet ligger en knapp kilometer øst for Arvika
sentrum. Har du trette ben og ikke orker å gå, finnes det festivalbusser som med jevne mellomrom kjører mellom jernbanestasjonen og campingen. På artistlisten finner man band som M.I.A, Death Cab For Cutie, Kooks og Hellacopters
Billetter/info: arvikafestivalen.se

Article image
Foto: bukta.no

Buktafestivalen

Fra 17. – 19. juli kan Buktafestivalen i Tromsø friste med navn som Dum Dum Boys, Patti Smith, Super Family, Raga Rockers, Two Gallants, Wowen Hands, Kent og mange flere. Fra å ha sprunget ut fra en liten gratisfestival i Åsgårdsmarka i 2002, hadde Buktafestivalen fire år senere rukket å bli kåret til ”Årets festival” av Norsk Rockeforbund, skape avisdebatt i Tromsø og huse tusenvis av lykkelige publikummere som har opplevd store utenlandske stjerner på scenen. I løpet av de tre neste årene har festivalen som mål å være Nord-Norges beste, og i løpet av fem år være Norges beste rockfestival. Men ikke Norges største. De ønsker å vektlegge kvalitet fremfor kvantitet. Et annet mål er å ivareta og videreutvikle det Nord-Norske rockmiljøet.
Billetter/Info: bukta.no

Hovefestivalen

Hovefestivalen går av stabelen 24. – 28. juni. På en øy utenfor Arendal i idylliske omgivelser får du fem dagers festivalopplevelse med 80 internasjonale og norske artister. Festivalen har rundt
72 000 besøkende, og er Norges største rocke-festival. Hovefestivalen er også for deg som synes at dette med telt, natur, strand og vann hører med til den perfekte festival-opplevelsen. Her er det camp på området og flere kunstneriske uttrykk på programmet. Hovefestivalen har særskilt fokus på miljø og Co2-problematikk. Her får du rare og fine kunstopplevelser, og du kan se filmer som ennå ikke er kommet på kino. På festivalen serveres også variert og økologisk mat.
Billetter/Info: hovefestivalen.no

Moldejazz

I sommer arrangeres Moldejazz i tidsrommet 14. – 19. juli. Navn som Kent, Patti Smith og Mailyn Mazur, og Ytre Suløen Jass-Ensemble er blant de foreløpige artistene som er booket til festivalen i sommer. Molde International Jazz Festival ble etablert i 1961, og er en av de eldste jazzfestivalene i Europa. En uke i juli blir vestlandsbyen Molde forvandlet til en “cool” festivalby i jazzens tegn. Siden midten av 80-tallet har Moldefestivalen utvidet programinnholdet til også å gjelde beslektet musikk, kunstutstillinger, teater, festivalmarked og rundt 50 gratiskonserter. Et yrende folkeliv med gateparader, hete rytmer og hese toner gir assosiasjoner til opplevelser man vanligvis har på den motsatte siden av kloden. De fleste storheter innen den snart 100 år gamle jazz-sjangeren har vært presentert på en av festivalens 20 scener.
Billetter/Info: moldejazz.no

Article image
Foto: Jan Erik Svendsen

Notodden Blues Festival

I sommer arrangeres Notodden Blues Festival for 21. gang i perioden 31. juli – 3. august. Original Rolling Stones-medlem Bill Wyman og hans Rhythm Kings, John Hiatt med band, Little Feat og det unge supertalentet Gary Clarke, jr. er noen av artistene på programmet denne sommeren. NBF er stolte av nok en gang å presentere en festival med bredde innenfor stilart og en god blanding av nyere og mer etablerte artister. Fra før er det kjent at Kenny Wayne Shepherd og Diunna Greanleaf er klare for festivalen. Flere artister offentliggjøres ettersom de blir bekreftet.

Notodden Blues Festival ble arrangert første gang i 1988. I løpet av kort tid etablerte festivalen seg som en av Norges mest populære musikkfestivaler. Av rene bluesfestivaler er det ingen andre, verken i Norge eller Skandinavia som er større.
Billetter/info: bluesfest.no

Storåsfestivalen

Storåsfestivalen utenfor Trondheim varer fra 30. juli – 2. august. Blondie, Drive By Truckers, Woven Hand, Propagandi, Animal Alpha, Blindside og Hellbillies er blant navnene som skal opptre på festivalens scene denne sommeren. Storåsfestivalen ble for første gang arrangert i juli 2004. Festivalgründer Sveinung Sundli fikk med seg den lille bygda Storås på dugnad, og resultatet overrasket mange. Nesten 6.000 mennesker besøkte festivalnykommeren.
Storåsfestivalen 2005 ble utvidet til en tre-dagers festival, og tok Norge med storm og Storåsfestivalen 2007 ble tidenes største med over 30.000 besøkende. Neste år har Storåsfestivalen femårs jubileum.

Mens andre festivaler må stenge av lyden klokka elleve og alt publikum blir spredt over hele storbyen, så holder Storåsfestivalen koken hele natta. Mye takket være en gedigen festivalcamp som knapt har fysiske begrensinger i omfang.
Billetter/Info: storaasfestivalen.no

75jd44843
Foto: roskilde.dk

Roskildefestivalen

Roskilde er festivalen hvor du opplever nye spirende artister, etablerte verdensstjerner og tidløse legender. Roskildefestivalen arrangeres fra 3.– 6. juli, men oppvarmingen starer allerede 29. juni. Denne sommeren kan
Roskilde by på artister som: At The Gates, Band of Horses, Battles, The Chemical Brothers, Choir of Young Belivers, Clutch, Efterklang, Enter Shikari, Holy Fuck, Job for a Cowboy, My Bloody Valentine og mange, mange fler.

Roskilde er Nord-Europas største musikkfestival, og har eksistert siden 1971. Dette er en non-profit organisasjon, som består av ca. 25 fast ansatte og tusenvis av frivillige. Foreningen Roskilde Festival, som står bak festivalen, sørger hvert år for at overskuddet fra festivalen går ubeskåret til humanitære og kulturelle formål. Roskilde ligger 35 kilometer fra København. Med festivalbillett er campingen gratis.
Billetter/Info: roskilde-festival.dk

Øyafestivalen

Øyafestivalen arrangeres fra 5. – 9. august i Middelalderparken i Oslo. Øya-festivalen er særlig kjent for å løfte frem nye, norske artister.
Sommeren 2008 kan du se og oppleve artister som Turboneger, Silje Nes WE, Raga Rockers, Pirate Love, men også utenlandske artister som No Age, Okkervil River, Yeasayer, N.E.R.D, The National, Grinderman og The Sonics blant mange andre flere – både norske og utenlandske band.
Det var miljøet rundt Oslo-klubbene Paragrafen, So What og Last Train som startet Øyafestivalen i 1999. De to første årene ble festivalen arrangert på Kalvøya i Bærum, derav navnet. Siden 2001 er festivalen arrangert i Middelalderparken i Oslo.
Billetter/info:oyafestivalen.no

Tekst: Berith Eva Lamøy  Foto: Pressebilder

Les også: Quart festivalen avlyst

Les også: "Quart" flyttes til Oslo