Hjem » Oslo »  Stilsikker kunstdebutant

Stilsikker kunstdebutant

Ragnhild Jevne fra Oslo har tilbrakt halve livet i utlandet, og returnerte i mai til hjembyen for å stille ut samlingen Mental Mechanism på GalleriF48 på Frogner.

Ragnhild Jevne er utdannet industridesigner ved Instituto Europeo Di Design i Milano, og grafisk designer fra New York, hvor hun bor.

Mental Mechanism er en hyllest til prosessen bak produksjonen av tingene vi omgir oss med – og tar samtidig et oppgjør med forbrukersamfunnets bruk- og kastmentalitet.
Samlingen består av tolv verker inspirert av gamle industripatenter. Gullfargen er håndmalt med intrikat presisjon, for å understreke budskapet bak konseptet: maskinens storhet, og den ydmyke hånden som utfører arbeidet – hånden til formgiveren, og kontrasten mellom de to som jobber i unison.
– Jeg håper å tenne en interesse for industriens realisme og tilby betrakteren rom til å tenke over forbrukssyklusen vi befinner oss i. Ved å verdsette prosessen bak produksjonen av en gjenstand, håper jeg å inspirere til ettertanke og bevissthet som fører til en mer bærekraftig forbrukeratferd, sier Ragnhild.
Dette er 34-åringens første utstilling i Norge. Galleriet falt for Ragnhild og kunsten hennes, og valgte å vise verkene i en separatutstilling i mai.
– Jeg likte bildene ved første øyekast, selv om jeg da ikke visste hva de forstilte. I denne serien konstrueres geometriske former med abstrakt mening, og er full av rytme og interessante strukturer. Stilen er klar og skarp, og det tiltrakk min oppmerksomhet, sier Xia Hue, innehaver av GalleriF48.
– Ragnhild fikk inspirasjon fra gamle maskindeler og tradisjonelle industrielle designprodukter. Jeg setter stor pris på hennes følsomhet og tenkning. I hennes verker viser hun tvil og kritikk av folks materialisme og overdrevne forbruk. Men hennes tilnærming er rolig og indirekte. Hun roper ikke eller er sint med disse maskinoppdagelsene som har spilt en rolle i å fremme menneskehetens fremgang og tradisjonell industriell produksjon. Ragnhild tegner og omdanner utallige kurver, gir og skruer med tusenvis av linjer, og etablerer nye maskiner ved hjelp av grafikk. Deretter trykkes bildene og så håndmales de slik at hvert bilde er unikt, sier Xia.
Verkene kan kjøpes direkte på nett, fra kr 2 000 inkl. frakt.
Les mer på ragnhildjevnestudio.com.

Tekst: Elisabeth Gilje | Foto: Justin Sherratt & Ragnhild Jevne
 

Følg IN magasinet på Facebook