Sommeridyll i Oslofjorden
Det er ikke mange steder som kan konkurrere med Lille Herbern Restaurant når det kommer til sommeridyll. Restauranten ligger i et sjarmerende trehus omgitt av syriner og frukttrær på en liten øy på utsiden av Bygdøy. Og her kan du nyte den vakre utsikten over Oslos innseiling sammen med et glass vin fra den rikholdige vinkjelleren og noe godt fra grillen eller skalldyrsbaren!
Lille Herbern Restaurant ligger på den lille øya Lille Herbern på utsiden av Bygdøy. Like i nærheten finner man både Huk, Vikingskipmuseet og Norsk Maritimt Museum. Hit kommer man enkelt med 30-bussen eller kanskje enda bedre for å komme i den riktige stemningen, Bygdøybåten til Bygdøynes. Etter en kort spasertur ned Herbernveien går man ombord i M/S Lille Herbern for det som er en av Norges korteste fergeturer. Ikke bare er den to minutter lange fergeturen en hyggelig start på oppholdet, det skaper også en følelse av at man virkelig har lagt byen bak seg.
– M/S Lille Herbern var opprinnelig en gammel livbåt og har nå vært i drift i over 25 år. Den går på faste rutetider hele dagen slik at man ikke behøver egen båt for å besøke oss, forteller daglig leder Geir Liewendahl. Restauranten har åpent fra 14:00 på hverdager og 12:00 i helgene til siste ferge går 23:30. Og kommer man i egen båt er det egne gjesteplasser i marinaen.
Ikke bare er omgivelsene på Lille Herbern idylliske, det hviler også et historisk sus over både øyen og restauranten. Her har det nemlig vært sammenhengende servering siden 1929, noe som gjør restauranten til en av de eldste i Oslo. Oslo Seilforening kjøpte øya i 1926 og kunne flytte ut på den staselige øye med en ruvende hovedbygning og et mindre hus med frukttrær, popler og syriner. Hovedbygningen brant ned i 1945, og restauranten flyttet da inn i foreningens klubbhus hvor den ligger i dag.
Populært selskapslokale
Lille Herbern er det perfekte sted å feire ulike begivenheter, og de tilbyr selskapslokaler med plass opp til 70 personer innendørs. De kan friste med egen selskapsmeny, og i andre etasje har de dessuten et hyggelig chambre separée for mindre selskaper opp til 14 personer.
Som seg hør og bør for en restaurant med så nær tilknytning til sjøen byr Lille Herbern på en meny spekket med deilig sjømat.
– Vi har oppgradert både kjøkkenet og grillbaren for å få bedre kapasitet, og de mest populære rettene er nok skalldyrfatet og ulike grillretter. Det er viktig for oss at Lille Herbern skal være et hyggelig sted hvor alle føler seg velkomne og derfor har vi utvidet menyen slik at man finner alt fra enkle og rimelige retter til de mer eksklusive. Vi ønsker at restauranten skal være tilgjengelig for alle, og her er man like velkommen enten man kommer i dress eller padlende i kajakk, avslutter Geir med et smil.
Tekst & foto: Mona Gullstein