Hjem » Oslo »  Smakfullt lammekjøtt fra Svartfjeslam

Smakfullt lammekjøtt fra Svartfjeslam

De siste årene har interessen for lammekjøtt fra Svartfjeslam nærmest eksplodert. Kjøttet fra denne hardføre sauerasen er både mørere og mer smakfullt enn tradisjonelt lammekjøtt. Hos Jacobs på Majorstuen finner du et bredt utvalg kjøttstykker fra Svartfjeslam, og du får også gode tips om tilberedningen!

Enten du er på utkikk etter de beste råvarene, varer du ikke finner i alle andre butikker eller bare trenger litt ny matinspirasjon er det vel verdt å ta turen innom Jacobs Majorstuen. Den store matvareforretningen holder til i underetasjen i Essendropsgate 9, vis-à-vis Colosseum Kino og like i nærheten av t-banestasjonen på Majorstuen.
Jacobs er kjent for sitt brede utvalg og her finner du alt du trenger til både hverdags- og festmåltidene. I tillegg har de alltid det lille ekstra. Forretningen kan dessuten friste med store og velfylte ferskvareavdelinger hvor du møter kunnskapsrike fagfolk som mer enn gjerne kommer med gode råd og anbefalinger. Blant annet har de en av de største fiskediskene i landet med dyktige fagfolk som brenner for sjømat og som sørger for at det alltid er et bredt sortiment å velge blant. Jacobs er dessuten kjent langt utenfor Majorstuen for sin innholdsrike kjøttavdeling. Her sørger butikkslakterne for at du alltid får kjøtt av høyeste kvalitet og ikke minst for et utvalg du ikke finner alle andre steder. De har også to modningsskap for storfekjøtt som gir mye smak på kjøttet, samtidig som det blir mørere.

Svartfjeslam fra Rogaland

Akkurat nå er det sesong for lammekjøtt og Jacobs kan friste med mørt og smakfullt Svartfjeslam fra leverandøren Nyyyt i Rogaland. 
– Svartfjes er opprinnelig en sauerase fra Skottland. De er hardføre, og lammene går ute hele året. De kommer også lettere til i naturen enn vanlig sau og kan spise både gress, einer og lyng. Det at de spiser et mer variert kosthold merkes på smaken på kjøttet. I tillegg bygger lammene muskler når de går ute i naturen og et kjennetegn på kjøtt fra Svartfjeslam er nettopp det at det er mer kjøtt enn fett, forteller kokk Aleksander Waldrab hos Jacobs Majorstuen.
– I tillegg til å gi mørt og smakfullt kjøtt, er dermed kjøtt fra Svartfjeslam bra for både miljø og dyrevelferd.
Det er kun hos Jacobs at de får inn hele Svartfjeslam som de parterer selv. Det gjør at her får du kjøpt alle de ulike stykningsdelene og du kan velge den delen av lammet som passer deg best. 
– Det er mye etterspørsel etter lam og særlig lammekjøtt med mye kjøtt. Svartfjeslam passer til alle formål, fra gryter og frikasseer til helstekt lammelår og pinnekjøtt. Det tilberedes på samme måte som vanlig lam. Bruk gjerne steketermometer slik at du har kontroll på steketemperaturen hele tiden. Skal du lage indrefilet av lam så er de såpass små at det holder med en varm panne. Bruk godt med olje, salt og pepper og brun de på begge sider. Skru ned varmen og ha en skje smør med hvitløk og rosmarin i pannen som du øser over filetene i åtte-ti minutter. Det pleier å bli veldig bra!

Entusiasme og fagkunnskap

Det er ikke vanskelig å se at både Aleksander og de andre i kjøttavdelingen har mye lidenskap for jobben sin. De er også nøye på at det de tilbyr i kjøttdisken er de aller beste råvarene og deler gjerne av sin kunnskap med kundene. 
– Omtrent på samme tid som Svartfjeslam kommer i butikken får vi også inn økologisk kjøtt fra storferasen Dexter som man absolutt bør prøve. Dessuten har vi Roxa D`ouro som er kåret til verdens beste biff og som er fenomenal. Jeg vil også anbefale entrecôte fra baskiske Txogitxu. Kjøttet kommer fra litt eldre kyr, har veldig bra marmoreringer og er en utrolig flott vare. Og to av mine personlige favoritter er Culottestek og Teres Major av storferasen Angus fra leverandøren Prima Jæren. Begge er helt fantastiske kjøttstykker, forteller Aleksander entusiastisk. 
Han er opprinnelig utdannet restaurantkokk, har 12 års erfaring fra bransjen og begynte hos Jacobs Majorstuen i sommer. .
– Jeg stortrives her. Her får jeg muligheten til å gjøre det jeg liker aller best, jobbe med gode råvarer og kundeekspedering. Jeg lærte mye av å jobbe i restaurant, men føler at jeg er mer i mitt rette element her hvor jeg også får jobbe med kunder. Jeg liker å gjøre folk glade ved å hjelpe til med mat. Jeg føler at mange av kundene her vet hva de ønsker seg og så er det opp til oss å gjøre så godt vi kan for å innfri de ønskene. Mange kan mye om mat og kommer hit fordi de vet at her får de gode råvarer. Og er det noe vi ikke har, så er det bare å spørre så gjør vi alt vi kan for å skaffe det!

LAMMETACO

• Langtidsstekt lammebog krydret med tex-mex inspirert krydderblanding der spisskummen, koriander, kanel og nellik gir kjøttet en deilig smak og aroma.
• Bland krydderne i en kopp. Skjær noen kutt i skinnet på bogen og gni den med krydderblandingen og olivenolje. Pakk den godt inn i dobbelt lag med aluminiumsfolie. Legg på stekebrett og stek ved 110°C i 5-6 timer, avhengig av størrelsen på bogen. Kjøttet skal bli så mørt at det kan trekkes av benet.
• Ta ut bogen fra stekeovnen. Øk temperaturen i ovnen til 250°C og sett på grillel-ementet.
• Fjern folien, ta vare på kraften som har samlet seg. Legg bogen tilbake på stekebrettet og grill den til den har fått sprø stekeskorpe med fin farge. Ta bogen ut av ovnen og la den kjøles litt.
• Bruk to store gafler og trekk det supermøre kjøttet av benet. Bland det med kraften fra stekefolien. Smak eventuelt til med salt og pepper, og tilsett hakket koriander. Kjøttet serveres i tacoskjell eller lefser med hakket rødløk, tomatsalsa, guacamole, rømme, salat og syltet jalapenos.
• Ingredienser for 4 personer
1 stk Lammebog
1 ss Flaksalt
1 ts Malt spisskummen
1 ts Malt paprika
1 ts Malt korianderfrø
0,5 ts Malt kanel
0,5 ts Malt nellik
1 ts Malt sort pepper
4 ss Olivenolje

FAKTA: Jacobs Majorstuen

• Adresse: Colosseum park, Essendrops gate 9, 0368 Oslo
• Tlf: 23 20 55 20
• Web: jacobs.no/Butikker/Jacobs/Jacobs-Majorstuen
• Facebook: facebook.com/JacobsMajorstuen
• Instagram: instagram.com/jacobs_majorstuen

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Jacobs & Mona Gullstein
 

Følg IN magasinet på Facebook