Hjem » Trondheim »  Sentrumsnær småbyidyll

Sentrumsnær småbyidyll

Et steinkast unna Trondheim sentrum ligger Ila og frister med grønne lunger, kafeer, historie og kultur. Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av bydelen, som av ilingene selv beskrives som ei bygd i byen.

En gang et av byens store industriområder, med blant annet et jern og stålstøperi, spikerfabrikk og dropsfabrikk som satte sitt preg på bydelen. I dag er industrien flyttet eller lagt ned, bygårdene forvandlet til leiligheter og næringslokaler, og industriarbeiderne byttet ut med studenter, barnefamilier, eldre og unge. På Ilsvikøra står den bevaringsverdige trehusklynga fra slutten av 1700-tallet som et ærverdig minne om byfiskerne, sjøfolket og trelastarbeiderne som bodde her. Fra Theisendammen i Bymarka renner Ilabekken ned til Iladalen park, og i Ilaparken finner gammel og ung roen fra bylarm og mas. Det er noe spesielt ved Ila.

Bare én bydel

– Det finnes bare én bydel, sier Gerd Åberg.
Hun er født og oppvokst i Ila, og kunne ikke sett for seg å bo noe annet sted. Hun beskriver Ila som ei bygd i byen.
– Om det er sorg eller glede, stiller vi opp for hverandre alle mann. Vi tar vare på de som kommer hit. Og så har vi de mulighetene vi har, med nærhet til sjø, by og skog, sier Åberg, og minnes barndommen på 1940-tallet.
– Det var masse unger i gatene, vi plukket bær og bygde hytter. Og fra slutten av mai av bodde vi nærmest i Brennebukta, sier hun.

Ila Brainnstasjon

På Illevollen, i nabobygget til den gamle brannstasjonen, ligger kultur- og bydelskafeen Ila Brainnstasjon. Her samles ilinger i alle aldre til gratis konserter, quiz, stand up-show og andre kulturarrangementer. Når det blir for folksomt inne, flyttes pianoet ut på fortauet slik at konserten kan fortsette der. Daglig leder Tarjei Skatvoldsmyr forteller at tanken bak kafeen var å skape et sted som gjenspeiler Ila, med arrangementer som favner vidt og bredt. Her skal både ilinger og andre føle seg velkommen.
– Mange av gjestene er jo naboene våre. Jeg tror også besøkende som kommer hit får en helt annen opplevelse enn om de drar på en kafé i byen. Det blir en annen stemning, sier han.

Iladagene

Ila var på slutten av 1800-tallet kjent som byens fornøyelsessentrum, med revy- og varietéteateret Hjorten som arena for revyer og konserter. Hjorten ble revet i 1961, men arven fra fordums forlystelser lever videre, blant annet gjennom bydelsfestivalen Iladagan, som arrangeres i begynnelsen av juni hvert år. Her står alt fra gudstjenester og byvandring til «pønkfæst» og bakgårdskonserter på programmet. Harald Rokkones har i mange år vært med på å booke artister til festivalen.
– Folk i Ila er ikke vanskelige å be, og de stiller opp på det som er. Iladagan betyr mye for folk, og jeg har også fått telefon fra folk som har flyttet herfra og som gjerne vil hjelpe til, sier han.

Onsdagskarbonader

At ilingene er driftige mennesker, er Aina Berg et levende bevis på. I november 2013 åpnet hun sammen med mannen sin Ila Garn & Café i Hanskemakerbakken. Nå driver hun kafé, garnbutikk, og tar også imot strikkeoppdrag. Det hele startet med at Aina ble arbeidsledig.
– Hobbyen min har alltid vært å strikke. Lokalet her hadde stått tomt i tre-fire år, og jeg ønsket å ha en liten garnbutikk med kafé på dagtid, sier hun.
Etter å ha solgt bilen, og fått familien med på dugnad, var kafeen klar til åpning. Nå har Aina travle arbeidsdager som varer fra 07 til 17.30, og hun har kunder som kommer langveis fra for å spise onsdagskarbonadene eller de smurte bagettene hennes. Når vi spør henne hva som er så spesielt med Ila, kommer svaret kontant:
– Miljøet og samholdet er helt fantastisk, og grunnen til at jeg kommer til å bli boende her. Du har forskjellige typer mennesker, men samholdet er veldig sterkt. Det er sånn at folk sier de kan passe kafeen en stund hvis jeg må en tur til byen, sier hun med et smil.

Tekst & foto: Renate Brødreskift