Hjem » Trondheim »  Opplev en magisk konsert med Björk & Trondheimsolistene på Festningen

Opplev en magisk konsert med Björk & Trondheimsolistene på Festningen

Lørdag 30. juli er det duket for det som nærmest garantert vil bli ett av sommerens store musikalske høydepunkter. Da går nemlig Björk og Trondheimsolistene på scenen på Festningen, under Olavsfest. I tillegg vil det ukrainske kammerkoret, Kyiv Chamber Choir, være kveldens support. Alt ligger med andre ord til rette for en fantastisk musikkopplevelse utenom det vanlige! 

Opplev Bjørk på Festningen i sommer. Foto: Santiago Felipe
Opplev Bjørk på Festningen i sommer. Foto: Santiago Felipe

Olavsfest byr på et spennende og variert program når festivalen arrangeres for sekstiende gang 28.juli-3.august. Etter to år med pandemi kan publikum i år glede seg til en fullverdig festival med konserter, samtaler, marked, pilegrimsvandringer, gudstjenester og utstillinger. 
– Siden Olavsfest har jubileum i år har vi strukket oss til det ytterste for å by på et godt og relevant program for publikum. Vi gleder oss til å samle tusenvis av mennesker igjen for første gang siden 2019, sier direktør Petter Myhr med et smil. 
Det vil arrangeres konserter både i Nidaros-domen, Borggården, Vår Frue Kirke og Byscenen. I år vil dessuten festivalens to største konserter spilles på Festningen, først er det Björk og Trondheimsolistene før Åge og Sambandet spiller 3. august. 
– Festningen er en helt ny arena for Olavsfest, og det blir en fin ramme for disse konsertene. Det er fantastisk for oss å få presentere en verdensartist som Björk på den sekstiende Olavsfest. I tillegg har vi en rekke andre flotte konserter på de andre scenene. Åpningskonserten er en urfremføring av Kim André Arnesens «The Stranger» med det amerikanske koret Together in Hope Choir og Trondheimsolistene i Nidarosdomen, og det blir også urpremiere på «Maria Magdalena» med selveste Carola i Borggården. Midt i Nidarosdomen kommer det dessuten til å henge en svær lysende jordklode laget av den britiske kunstneren Luke Jerram. Den er syv meter i diameter og snurrer sakte rundt, og kommer til å henge rett over artistene.

Vestfrontmøtet – hjertet i Olavsfest

Hver dag under festivalen arrangeres dessuten møteserien Vestfrontmøtet på Vestfrontplassen ved Nidarosdomen. Vestfrontmøtet blir ofte betegnet som selve hjertet i Olavsfest, og har blitt så populær at flere hundre tar til takke med ståplass, ved siden av de 650 sitteplassene. Alle møtene blir dessuten sendt direkte på NRK P2. 
– Vestfrontmøtet er en møteserie over seks dager med samtaler om viktige tema i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Hvert år har festivalen et tema som preger alle konserter og samtaler under festivalen. I år er temaet håp. I en tid med pandemi, krig i Ukraina og mye håpløshet er det fint å diskutere håp. Håp trenger heller ikke alltid å være bra. Det kan være urealistisk håp eller falskt håp, men også det genuine håpet som bærer oss, sier Petter. 

En islandsk verdensstjerne møter Trondheimsolistene

Men det er nok liten tvil om at for mange er det absolutte høydepunkt under festivalen konserten med Björk og Trondheimsolistene. Konserten spilles dessuten på en ny scene i Olavsfest-sammenheng, nemlig Festningen som med plass til 10.000 har dobbelt så stor kapasitet som Borggården. Dermed er det fremdeles mulig å skaffe seg billetter til denne unike konserten. 
– Siden det er mye bedre plass på Festningen så slipper publikum å stå som sild i tønne som man har opplevd tidligere på store konserter i Borggården. På Festningen kan man finne sin plass på gresset og ha en komfortabel kveld. Björk er jo en utrolig interessant artist som har betydd så mye for så mange, og det kommer til å bli en nydelig konsert. 
Björk skal spille sammen med byens egen stolthet, Trondheimsolistene, noe som vil gjøre kvelden enda mer spesiell. 
– Trondheimsolistene er vant til å opptre med verdensstjerner og har et godt rykte også utenfor Norges grenser. De jobber med ulike sjangre og vi tror dette kommer til å bli et glimrende samarbeid.

Ukrainsk kammerkor kommer direkte fra Kyiv

I tillegg er det duket for enda mer magi denne kvelden. Som support for Björk kommer nemlig Kyiv Chamber Choir. Som navnet tilsier kommer det ukrainske kammerkoret fra hovedstaden Kyiv, hvor de fremdeles oppholder seg til tross for krigen som har utspilt seg der de siste månedene. – De synger der hver dag for å holde motet oppe for folk som lever med trusler om bombeangrep både dag og natt. Koret har sagt de gjerne vil komme til Trondheim. De kommer til å reise med buss til Polen, og fly derfra til Trondheim for å være support for Björk, noe som helt sikkert kommer til å bli en sterk opplevelse. 
Koret er kjent som et dyktig kammerkor. De har opptrådt på kjente scener verden over og har gitt ut over 40 album, flere av de på det velrennomerte plateselskapet ECM. 
– Det er et utrolig bra kor og det at vi har fått de til Olavsfest i en tid som dette er helt spesielt. Men det er selvfølgelig med forbehold om at de kan reise. Ingen vet hvordan krigen vil utvikle seg og hvordan situasjonen vil være i Kyiv i slutten av juli. Men hvis de kan reise ut derfra så kommer de. Det er også planlagt at de skal synge på åpningsarrangementet i Borggården, og i Nidarosdomen under høymessen søndag 31. juli. 
Petter forteller at det å komme til Trondheim og delta på Olavsfest er ekstra spesielt for koret som har et nært forhold til St. Olav. Etter at Olav Haraldsson måtte rømme fra Norge endte han opp i Kyivriket. 
– Det var der han hadde en drøm om at han skulle dra tilbake til Norge og vinne tilbake sitt kongerike. Isteden døde han på Stiklestad og bare et år senere ble han helgenerklært. Han er fremdeles en viktig helgen for mange, og det blir nok veldig spesielt for koret å synge i Nidarosdomen.

Direktør i Olavsfest Petter Myhr ser frem til å presentere en verdensartist som Björk på den sekstiende Olavsfest.
Direktør i Olavsfest Petter Myhr ser frem til å presentere en verdensartist som Björk på den sekstiende Olavsfest.

Søken etter mellomrommet

Det er ikke vanskelig å tenke seg at det å oppleve Kyiv Chamber Choir i Nidarosdomen og som support for Björk blir noe av det sterkeste under årets Olavsfest. 
– Koblingen mellom den tradisjonelle kirkemusikken som koret fremfører og Björk er dessuten noe av det vi i Olavsfest elsker. Som festival ønsker vi hele tiden å finne mellomrommet. Mellomrommet mellom det elitistiske og det folkelige, det religiøse og det sekulære eller mellom klassisk musikk og populærkultur. Så det å føre disse to verdenene sammen er helt i ånden til Olavsfest. Vi ønsker å sette sammen ulike elementer og gi alle muligheten til å oppleve nye uttrykk. Det er da vår forestillingsverden kan bli større, sånn at vi ser verden på en annen måte enn tidligere. Og det er akkurat dette jeg tror vi vil få oppleve denne kvelden på Festningen, og hvis jeg skal gi publikum et råd så er det å sikre seg billett til denne kvelden. Jeg tror det blir en kveld vi alle kommer til å huske lenge! 
Du kan se hele programmet for Olavsfest på deres nettside, www.olavsfest.no. Du kan også laste ned appen Olavsfest, hvor du får alle de siste oppdateringene.

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Olavsfest
 

Følg IN magasinet på Facebook