Hjem » Trondheim »  Olivenoljespesialisten

Olivenoljespesialisten

For en måned siden åpnet Oliviers&Co i Byhaven kjøpesenter. En butikk mange har ventet på. Her får man kjøpe alt man kan ha lyst på av olivenoljer og ingredienser til et kontinentalt kjøkken. Nå om dagen bugner butikken av julegavetips i lekre esker og innpakninger.

Oliviers&Co ble grunnlagt i 1996 av Olivier Baussan. Han vokste opp i Provence i Frankrike. I ung alder fattet han interessen for oliventreet og olivenoljen som er basisen for kjøkkenet i landene rundt Middelhavet. Han bestemte seg for å dele denne kulinariske gleden med andre og startet opp en butikk i «Île St-Louis i Paris som snart ble viden kjent som butikken hvor man kunne smake på olivenoljer fra alle områdene rundt Middelhavet. Kvaliteten på oljene økte og snart ble det til at olivenoljeprodusenter så det som prestisje å få navnet sitt på olivenoljeflasker fra Oliviers&Co. Firmaet har bidratt til at interessen for olivenolje og respekten for produsentene har fått en renessanse. Olivenlunden AS som representerer Oliviers&Co i Norge ble etablert i 2002 av vennene Erik Engebrigtsen og Per Axel Prydz. I dag har kjeden 14 butikker spredd utover Norge.

Ny nisjebutikk

Trondheim har fått en ny nisjebutikk i Oliviers&Co. IN magasinet tok turen innom for å se nærmere på dette kulinariske konseptet. Daglig leder Hege Renolen, som selv har familie i Frankrike, tok oss godt imot for en prat og vi fikk et innblikk i butikkens daglige liv og tilbud. 
    IN magasinet fikk avkreftet myten om at det bare er unge som har inntatt det kontinentale kjøkkenet. 
– Her er det folk i alle aldre, fra pensjonister til studenter. Felles for dem er at de har kastet seg på trenden med stadig å bli mere bereist og konsumere ny kultur, sier Renolen. 
Oliviers&Co er en smal butikk som tilbyr de fineste varene på markedet ,derfor er det også litt dyrere enn i en dagligvarehandelen. Butikken har noe få dedikerte ansatte som vet å betjene kundene. På spørsmål om man må være en supersmaker for å jobbe i butikken er svaret nei.
– Man lærer hele tiden og utvider smakshorisonten når man gjør nye smaksopplevelser. Vi skaper matmagi hver dag. Det varierer med tiden hva jeg synes er den beste oljen vi har. Nå er det en italiener, Frantoio Galantino som er favoritten. Den er urtepreget og har en svak ettersmak av pepper. Vi har også en helt fantastisk Balsamico fra Modena som er lagret på eikefat i tre år. Den har ingen tilsetninger eller utløpsdato, sier Renolen. 
Butikken er ny, men har allerede fått kunder som går for kvalitet og som stadig kommer igjen. Her kan du også få en fersk Focaccia til å dyppe i en olje for å teste ut.
    Det er som nevnt ikke bare olivenoljer du får kjøpt hos Oliviers&Co. Her er det også eddik, balsamico, oliven, tapenade, pesto, grønnsakskrem, pasta, ris, sauser, salt, urter, trøffelolje, søte delikatesser, hudpleie, tilbehør, ferske Focaccia og oppskrifter.

De beste olivenoljene

Alle olivenoljene i Olivers&Co kommer fra små produsenter. I November og desember etter at innhøstingen har startet mottar Oliviers&Co i Frankrike mer enn tusen prøver på ulike olivenoljer. Fra disse prøvene velges det ut noen få som blir sendt videre for laboratorie testing der man undersøker smak, holdbarhet, næringsinnhold et. Tilslutt velger et smakspanel O&CO Frankrike ut ca. 30-35 oljer fra ulike land rundt Middelhavet. Av disse er de mest eksklusive og beste fra Toscana. Alle oljene i butikken er merket med navn på produsent, innhøstingsdato, holdbarhetsdato og oliventype. De forskjellige oljene kan faktisk spores tilbake til den gården olivenen er høstet, og hvilken tank den er tappet fra.
    Extra Virgin olivenolje har flere bruksområder. Den er ideell til bl.a. baking, salater, kosmetikk, hudpleie, helsedrikk for å nevne noe. Vi har også gode stekeoljer. Oljen har god helsemessig effekt fordi den inneholder mye enumettet fett, som virker rensende og beskyttende på blodårene. Den inneholder også antioksidanter og vitaminer som er super for helsa. Oljen er en ren plantejuice som ikke har vært gjennom kjemisk behandling.
    Hva er det så som gjør en olivenolje bra? Jo, det å fremstille en god olivenolje dreier seg om å være tro mot produksjonsmetoder som har gått i arv i generasjoner. Jordsmonnets særtrekk, alder og størrelser på treet, beliggenhet, solvarme og vanning, alt dette spiller inn på kvaliteten når oliven skal høstes og oljen fremstilles. Kvaliteten på oliven. Innhøstingsmetoder, tid fra høsting til pressing er viktige faktorer som er avgjørende i prosessen med å fremstille en kvalitetsolje.
    Er du interessert i matlaging og vil lære noe nytt om det, kan du ta turen innom Oliviers&Co for en prat og få en smak på varene som finnes i hyllene. Her kan du finne alternative julegaver og glede noen med en kulinarisk smaksopplevelse.
- Vi skaper Matmagi – hver dag.

Tekst & foto: Aron Nørstebø

Følg IN magasinet på Facebook