Hjem » Trondheim »  Olavsfest i forvandlingens tegn

Olavsfest i forvandlingens tegn

Kunstner Håkon Gullvågs 60-årsdag markeres sterkt under årets Olavsfest. Festivalen presenterer også konserter med blant andre Highasakite, The Cardigans og The September When.

Håkon Gullvåg (t.h.), en av Trondheims mest anerkjente kunstnere, legger opp til storstilt feiring av sin 60-årsdag under sommerens Olavsfest. Festivalens direktør Petter Myhr (t.h.) mener utstillingen «Metamorfose» passer perfekt inn i årets tema for Olavsfest, som er «forvandling».

Olavsfest er Trondheims lengstlevende festival, og arrangeres i 2019 for 57. gang. I en hel uke fra 28. juli til 3. august presenteres et mangfoldig program, med alt fra teater og klassiske konserter til store popkonserter, familiearrangement og et ambisiøst verbalprogram med en rekke kjente møtedeltakere.
Olavsfests mål er å presentere kunst og kultur som gjør vår forestillingsverden større, som endrer måten vi ser på oss selv og på verden rundt oss. Årets festivaltema er «forvandling», og Olavsfest-direktør Petter Myhr har uttalt at festivaltemaet skal være den største headlineren. Han mener Vestfrontmøtet, det daglige temamøtet på Vestfrontplassen foran Nidarosdomen, er selve hjertet i festivalen. 
- Absolutt alle opplever forvandling; mennesket, samfunnet, verden og kloden opplever forvandling. Også innenfor kunsten opplever man forvandling. Bruce Springsteen sier at en tre minutters poplåt kan forvandle livet til et menneske. Vi skal by på kunst og kultur som endrer måten vi ser på oss selv, og på verden rundt oss, sa Myhr i et intervju med Adresseavisen da festivaltemaet ble presentert før jul. 

Feirer Gullvåg

Sentralt under årets Olavsfest blir feiringen av bysbarnet Håkon Gullvåg. Kunstneren blir 60 år i 2019, og hovedfeiringen av jubileet legges til Olavsfestdagene. I tråd med temaet vises festivalutstillingen «Metamorfose», som spres ut over hele 12 visningssteder rundt omkring i Midtbyen. Både i Nidarosdomen, Erkebispegården, Hospitalskirka, biblioteket, sparebanken, Vår Frue kirke og Galleri Ismene kan du oppleve kunstnerens verk. I tillegg åpner Gullvåg sitt atelier og hjem i Hospitalsløkkan (et hus som tidligere var Trondheim Sporveiers hovedbygg) for publikum for første gang. 
På åpningsdagen blir det også en samtale på Vestfrontplassen mellom Håkon Gullvåg og Harald Stanghelle om Gullvågs kunstnerskap. Gullvågs kunst vil også stå sentralt når Motorpsycho holder konsert på Byscenen onsdag 31.07. Da vil trioen, som etter 30 produktive år for lengst er blitt en institusjon i norsk rock, presentere en konsert bestående av splitter nytt materiale inspirert av Gullvågs kunst. Gullvåg har malt omslagene på bandets to seneste album, «The Tower» fra 2017 og ferske «The Crucible», og nå tar de samarbeidet enda et hakk videre. «The Crucible» mottok strålende kritikker da den kom i februar, og viser et band som er sultnere enn noensinne. Under Olavsfest får de hjelp av et knippe gode venner både når det gjelder musikken og det visuelle uttrykket. 

Tekst: IN magasinet | Foto: Geir Mogen

Følg IN magasinet på Facebook