Hjem » Bergen » Mat & drikke »  Moderne restaurantkonsept i høyden

Moderne restaurantkonsept i høyden

Siden Jacob Aall Brasserie og Bars åpning på toppen av Xhibition i høst har stedet opplevd en stri strøm av utelivsglade gjester. Hemmeligheten bak suksessen er en unik kombinasjon av cafè, restaurant, utelounge og bar – alle ønsker oppfylles på ett og samme sted. Men ikke minst kan stedet by på en genuint trivelig atmosfære i varme og stilfulle omgivelser.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enten du ankommer via glassheisen fra hjertet av Xhibition eller tar snarveien inn Jacob Aalls egen inngang fra gatenivå er det en egen avslappet stemning som slår mot deg i det du entrer lokalene. Her har den lune hyggen fra de gode, gamle brune pubene gått opp i en høyere forening med samtidens utelivsvaner hvor alt det beste er innen behagelig rekkevidde. I prinsippet kan du tilbringe en hel dag og kveld på stedet og oppleve dets kameleonkvaliteter. For hos Jacob Aall legges det like mye omtanke i å kunne servere nydelig kaffe og lunsj på formiddagen, som toppkvalitets middagsopplevelser og kreative drinker utover ettermiddag og kveld. Og i helgene forvandles stedet til et av Bergens mest pulserende barer med åpningstid frem til 2.30. Den store innglassede terrassen på taket av Xhibition fungerer som innbydende lounge året rundt, og er utstyrt med varmelamper og ulltepper i den kalde årstiden. På dagtid er det perfekt for vennelunsj eller en kopp kaffe, og det er god plass til en eventuell barnevogn i gangen som går parallellt med loungeområdet. Terrassen forvandles til bar og dj-arena på kveldstid i helgene, og med positiv og oppløftende musikk på høyttalerne blir det garantert en fornøyelig opplevelse. Det er ingen covercharge ved inngangen, kun blide dørvakter.
Daglig leder Jas Kahlon understreker at de ikke ønsker å ta betalt når alt de gjør er å legge tilrette for en god opplevelse. – Hadde vi hatt dyre dj’s måtte vi tatt betalt, men vi er og vil være et folkelig sted, sier han.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med talent for multitasking

Jacob Aalls historie begynte i brune pubomgivelser i Bogstadveien i Oslo og var opprinnelig et populært vannhull for tørste NRK-ansatte som ruslet ned fra Marienlyst etter jobb. Konseptet er oppkalt etter Stortingsmann, oversetter av Snorres kongesagaer og jernverksgründer Jacob Aall, som levde mellom 1773 og 1844. Han ble i sin tid kalt et multitalent og renessansemann fordi han gjorde det skarpt på forskjellige områder som litteratur, politikk og næringsliv. Brasseriet lever opp til sin stolte navnefars allsidighet ved å være et multikonsept som har klart bragden å bli en utelivshit i både trange og fete tider med sin hårfine balanse mellom cafe, restaurant og bar. Finanskrisen har de merket lite til.
– Mange lykkes enten med mat, vin eller brennevin. Vi har klart å lykkes med både mat, vin og drinker og det er en unik kombinasjon på ett sted. Det sier litt om at stedet har mangfold og kan tilby noe til enhver. Vi er opptatt av å være et sted der alle føler seg velkommen og trives, enten de er ute med daten sin, på fredagspils med kolleger eller vil ha en kveld på byen med gjengen, sier Jas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uformelt og avslappet

Interiøret bærer også preg av å være en oppfunket og modernisert multiversjon av den brune puben og bidrar til den varme atmosfæren. Jacob Aalls har en svært gjennomført stil i elegante nyanser fra rustrødt til cognac og mahogny, ledsaget av asiatiskinspirerte skulpturer og mosaikkfelter i svart høyglans.
Design står høyt på listen hos Jacob Aalls og mye er egne design, både tapetet i gammel «brun pub»- stil som er trykket i London og de særegne lampene med retrofasong. Med fyr på peisen og store behagelige loungestoler og sofaer blir det svært så hjemmekoselig. Et lavt støynivå og behagelig musikk på øret gjør at det går fint an å føre en sivilisert samtale selv langt ut i de små timer, for dem som setter pris på det.
Lokalene er inndelt i tre soner – restaurant, lounge og bar – men uansett hvor man måtte ønske å slå seg ned kommer servitørene til bordene og tar bestilling. I god, kontinental servicetradisjon.
– Vi er veldig opptatt av å kunne tilby en helhetsopplevelse til våre kunder; god mat, god service, trivelige lokaler og en bredde som gjør at alle trives her, sier Jas.

Tekst: Elin Kvandal  Foto: Ida Linge