Hjem » Trondheim »  Moderne hytter tuftet på tradisjonelt håndverk

Moderne hytter tuftet på tradisjonelt håndverk

Hva med å la hyttedrømmen gå i oppfyllelse i form av en moderne designklassiker bygget på laftet tømmer? Rindalshytter er en av få hytteprodusenter i landet som fortsatt produserer håndlaftede hytter på «gammelmåten».

Den familiedrevne bedriften, med hovedkontor og produksjonsanlegg i bygda Rindal i Trøndelag, legger stor vekt på å forene tradisjonell byggeskikk med nyskapende og funksjonelle hytter. Derfor drives det fortsatt produksjon i laftehallen på samme måte som da anleggsingeniøren Emil Gåsvand startet Rindalshytter i 1964. Samtidig er bedriften en stor aktør på pre cut-markedet, og tilbyr flere hyttemodeller i bindingsverk.

– Hjertet i bedriften

Håndverk og fagkunnskap utgjør kjerneverdiene til Rindalshytter, som i dag er en av landets ledende produsenter av fritidsboliger. Slik skal det fortsette å være også i fremtiden, ifølge daglig leder Hege Gåsvand.
– Vi vil beholde det som er hjertet i bedriften, og vi tror laft vil styrke seg fremover. Det er ikke mange som driver med håndlaftede hytter på samme måte som det ble gjort i 1964. Dette er en del av identiteten vår, sier Gåsvand, som er datter av Emil Gåsvand. 
Hun tilføyer at tømmeret som brukes til laftproduksjonen kommer fra et lokalt sagbruk. – Dette er ekte vare. Når kundene er med inn i produksjonshallen får de kjenne den ekte lukta av treverk, sier hun, og trekker frem fordelene ved å bygge en laftet hytte. 

Designklassikeren Lysthus har blitt en bestselger takket være de enkle, rette linjene som gjør at den legger seg fin i terrenget.

Godt inneklima

– Laftet tømmer puster naturlig. Når du får opp varmen i ei tømmerhytte så sitter den lenge. Du trenger ikke ventilasjonsanlegg i ei tømmerhytte, siden den puster av seg selv. Helsemessig er det jo «kjøle bra».
Rindalshytter tilbyr i hovedsak fem ulike modeller – Lysthus, Gapahuk, Langhus, Kvist og Retro – i tillegg til laftehytter. En fleksibel produksjonsform gjør at hyttene kan tilpasses etter tomt, solforhold og utsikt, samt kundens ønsker når det gjelder ulike løsninger slik som for eksempel materialvalg.

– Soleklar bestselger

De siste 15 årene har Rindalshytter lagt stor vekt på arkitektur, og bedriften har samarbeidet med noen av landets fremste arkitekter. Et resultat av dette er modellene Lysthus og Gapahuk, som beskrives som «to designklassikere av vår tid». Modellene er utviklet i samarbeid med henholdsvis industridesigner Ole Petter Wullum og arkitektfirmaet Snøhetta. Lysthus har blitt en stor favoritt blant norske hyttekjøpere etter at modellen ble lansert i 2009.
– Dette er vår soleklare bestselger, og den er i ferd med å bli en klassiker på det norske markedet. Dette er en lavmælt hytte uten noe krimskrams. Den er enkel, bygget på norske tradisjoner og legger seg fint inn i naturen, sier salgs- og markedssjef i Rindalshytter Tore Heggem.

Rindalshytter er en av landets ledende produsenter av fritidsboliger.

Slipper inn naturen

Modellen er utformet slik at hytta åpner opp mot naturen og omgivelsene ved å ha gjennomlys fra store vindusflater. Kjøkken og stue er samlet i et åpent fellesrom midt i hytta, og soverom, bad og gang er plassert i mer lukkede områder. Her kan du føle deg i ett med natur, vær og vind, og samtidig ha det lunt og godt innendørs. Heggem opplyser at modellen kan leveres i både tradisjonell stavlaft og i bindingsverk, og den finnes i flere standardmodeller med et størrelsessprang på 68 til 177 kvadratmeter.

Snøhetta-samarbeid

Designobjektet Gapahuk, derimot, kommer kun i én variant på 144 kvadratmeter og leveres ikke som laftehytte. Modellen er designet i samarbeid med arkitektkontoret Snøhetta, og høstet stor interesse da den ble lansert i 2017.
– Interessen var enorm da den først kom, sier Heggem. 
Gapahuken er designet slik at det er ingen rette vinkler på hytta, og den har et tydelig arkitektpreg. Den legger seg fint i terrenget uten å være prangende, og er skapt for å passe inn i både ved sjøen, i skogen og på fjellet. Vil du heller ha en tradisjonell hytte, kan Rindalshytter levere dette også. 
– Vi spesialtegner laftehytter. De fleste som vil ha ei tradisjonell hytte, velger tømmer, sier Heggem.

Flere yngre hyttekjøpere

De siste årene har den typiske hyttekjøperen endret seg, noe de også merker hos Rindalshytter.
– Kundegruppa har blitt yngre. Nå er det ofte folk i 30 - 40-årene som kjøper hytter. Før var kundegruppa mye eldre, men vi ser nå at folk har bedre råd, sier Gåsvand. 
Hun tror at antall hytteeiere her til lands vil øke i årene som kommer, blant annet på grunn av usikkerheten rundt korona-viruset.
– Folk vil nok reise igjen, men kanskje ikke i like stor grad som før. Tryggheten med å ha en fast plass der man kan roe ned og et sted der man kan puste ut vil nok bli viktig for mange, sier hun.

FAKTA: Rindalshytter

• Tilbyr 5 ulike hyttemodeller og laftehytter.
• Hovedkontoret ligger i Rindal. 
• Rindalshytter har avdelingskontor i Oslo og Trondheim.
• Leverer hytter over hele landet. Hovedkundebasen er i Trondheim og Oslo.
• Rindalshytter har flere tomtesamarbeid rundt om i landet, bl.a. i Tørsetmarka (Rindalen), Krokbekken i Resdalen (Orkland) og Brandhaugan (Oppdal). I løpet av 2021 kommer de i gang med en større utbygging i Hafjell i Øyer kommune.
• Tilbyr 3 ulike ferdigstillelsesgrader: byggesett, elektroklar eller nøkkelferdig hytte.
rindalshytter.no
• Facebook
• Instagram

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Rindalshytter
 

Følg IN magasinet på Facebook