Hjem » Trondheim »  Mer enn å fikse på utseendet

Mer enn å fikse på utseendet

Medisinsk ansvarlig ved Klinikk Trondheim forteller IN magasinet at plastisk kirurgi handler om mer enn å fikse på utseendet. Det er en mulighet til å hjelpe folk til et bedre liv.

Ola Evjen, medisinsk ansvarlig overlege ved Klinikk Trondheim har sammen med kona Audhild Aksnes Evjen åpnet en ny privat spesialistklinikk 1. juni i år. De holder til i de ærverdige lokalene til den gamle jernbanestasjonen på Fosenkaia. Med seg i staben har de spesialsykepleier Oddrun Engen, som er avdelingsleder for operasjon, mens narkosesykepleier og narkoselege leies inn.

Byens nye privatklinikk

Ola Evjen er spesialist i plastisk kirurgi og generell kirurgi, og har jobbet mange år i både offentlig helsevesen og ved private klinikker, senest ved Klinikk Stokkan der han var medeier i 17 år. Han valgte å gå ut av klinikken da den ble solgt til nye eiere.
– Det er artig å starte sin egen bedrift. Man får brukt andre sider ved seg selv. Filosofien vår her på klinikken er pasienten i fokus hele veien fra første kontakt; de skal føle seg ivaretatt. Mottakelsen har vært veldig bra. Folk begynner å oppdage oss, og mange er positive til at det er kommet et helt privat tilbud til de store kjede-klinikkene som har offentlige avtaler.
På en privatklinikk som kun driver kun med plastikkirurgi er pasientene mer anonyme. Det har flere pasienter påpekt som svært positivt.

«Det lille ekstra»

Vi har som målsetting å være den klinikken i byen med det beste omdømmet, den som anbefales og som alle har hørt positivt om. Vi skal være den klinikken i byen som har det lille ekstra og som gjør at folk velger oss.
– Det som skiller oss fra andre klinikker er den rolige atmosfæren, de behagelige naturlige fargene, veggmaleriene, og det at lokaler og utstyr er topp moderne. Det er lite som minner om et sykehus på venterommet, legger Audhild til. 
Hun har bakgrunn som sykepleier og coach, og har jobbet som HMS-rådgiver og bedriftssykepleier i bedriftshelsetjenesten. Nå er hun daglig leder ved klinikken og jobber i resepsjonen der hun tar imot alle henvendelser til klinikken. Hun forteller at antallet henvendelser har økt jevnt og trutt etter åpningen i sommer.

En viktig beslutning

Mange har tenkt og overveiet å gjøre noe i mange, mange år,- men har ikke funnet tid og rom til det før barna har blitt store og man er mer uavhengig. Vi har veldig mange fornøyde pasienter, som endelig har våget å ta skrittet. Det underbygger bare at det er en stor og viktig beslutning for folk. Da er det viktig at vi som jobber med disse pasientene er profesjonelle og vektlegger kvalitet. 
De vanligste behandlingene ved klinikken er øyelokksoperasjoner på grunn av tunge øyelokk eller poser under øynene, brystoperasjoner; brystforstørrelse, brystløft, brystreduksjon og bryst hos menn, mage(buk)plastikk etter fødsel eller vektreduksjon og ansiktsløfting. Klinikken tilbyr også behandlinger som fettsuging, lårplastikk, øreplastikk, overarmsplasstikk og behandlinger mot svetteplager. Arrkorreksjoner og fjerning av skjemmende føflekker og hudforandringer er også en del av tilbudet.
– Ikke alle som tar kontakt med klinikken ender på operasjonsbordet. Om de av ulike medisinske årsaker ikke kan opereres snakker jeg grundig med de og begrunner hvorfor. Det synes de fleste er veldig betryggende, sier Ola. 
Han anslår at cirka halvparten av konsultasjonene ender med operasjon. 
– Vi har en del pasienter som ønsker en second opinion, altså en annen vurdering av ting de har fått gjort før, sier han, og legger til at ingen pasienter skal føle seg presset til å operere.
– Jeg forklarer pasienten hva vi kan oppnå eller ikke oppnå. En konsultasjon hos oss varer i 30 minutter. Det er viktig at man bruker tid på å tenke seg om når det gjelder en så viktig beslutning. Det er ikke som å kjøpe seg en ny bukse, poengterer han.

Større åpenhet

Han sier at pasientene er vanlige folk i alderen 18 til 75 år. Klinikken opererer også barn ned i seksårsalderen, samt ungdommer med utstående ører eller misdannelser som det offentlige ikke dekker. Fremdeles er det flest damer som legger seg under kniven, men også en økende andel menn velger plastikkirurgi. 
– Folk velger jo å bruke tid og ressurser på dette, så vi ser at det gjør noe med livskvaliteten til folk. En god del av de som kommer til oss har store plager. Det kan være at de for eksempel har store, tunge bryster og at de ikke får dekket operasjon av det offentlige, sier Ola. 
Både han og kona opplever at det er en større åpenhet rundt kosmetiske operasjoner i dag enn for noen år siden. Det å fikse på utseendet er ikke lenger et tabubelagt tema, særlig ikke blant de yngste. Folk over 50 liker fremdeles å være litt private.
– Vi ønsker å se godt ut og vi trener som aldri før. Jeg tror ikke det er noe negativt i at folk ønsker å se bra ut. Hvis vi kan motivere folk til å legge om livsstilen sin så er det bare positivt, sier Audhild.

Ingen amerikanske tilstander

At de er en del av det noen kaller en «fiksekultur» er noe de er bevisst på, samtidig som de tar litt avstand fra begrepet. Unge jenter med komplekser for eget utseende blir ikke operert her, og pasientene må opplyse om både fysisk og psykisk helse før en operasjon.
– Vi skal ikke forsterke en feil kroppsoppfatning hos pasienten. Vårt mål er å være en seriøs aktør med et godt rykte og kvalitet i alle ledd, sier Ola.
Han beskriver seg selv som en heller tilbakeholden kirurg, som ikke er den første til å hive seg på de siste trendene. 
– Vi følger godt med på de siste trendene, men det må være veldokumentert og trygt før vi tilbyr behandlingen, sier han.
At pasienten har en realistisk forventning til resultatet er også viktig.
– Det du ser på amerikanske tv-serier er helt far out. Det er ikke sånn vi opererer i Norge. Vi kan heller ikke trylle, og en operasjon etterlater alltid arr. Det handler om å gjøre det så lite synlig som mulig. Plastikkirurgi er finkirurgi og nøyaktighet. Det er det som gjør faget så spennende og artig, sier Ola som også har ett viktig budskap til de som vurderer plastisk kirurgi: 
– Velg den kirurgen som har best omdømme, snakk med venner og bekjente, sjekk på nettet.

Vil bli større

Klinikk Trondheim har fem legekontorer, to operasjonsstuer og seks overvåkingsplasser. Med andre ord er det plass til både flere ansatte og flere pasienter.
– Vi har ambisjoner om å bli større. Men det skal ikke gå på bekostning av kvalitet, sier Ola.

FAKTA: Klinikk Trondheim

• For å bestille time til konsultasjon kan du ringe eller sende kontaktskjema via Facebook eller klinikkens hjemmeside: www.klinikktrondheim.no
• Åpningstider er mandag til fredag: 8-16.
• Telefon: 72 90 90 70
• Adresse: Fosenkaia 3, 7010 Trondheim.

 

Følg IN magasinet på Facebook