Hjem » Helse & velvære » Med øye for fremtiden
Med øye for fremtiden
Store forandringer har skjedd øverst i Myrabakken 10 og 12. Du kommer fremdeles inn i en moteriktig og fullverdig optikerforretning som du kjenner fra før, men det har blitt så mye, mye mer i løpet av sommeren.
I praktiske, lett tilgjengelige og oversiktlige fasiliteter, skjuler det seg en unik klinikk for synsundersøkelser.
Med apparater som ved første øyekast kan virke skremmende, men likevel fascinerende for en utenforstående, inneholder klinikken noe av det mest moderne utstyret som kan oppdrives for en optisk virksomhet i dag. For en optiker, som satser seriøst på den faglige delen, er dette en drøm som går i oppfyllelse.
Nå kan jeg tilby en behandling og service som du skal lete lenge etter. Dette utstyret er topp moderne, og det er nødvendig for å kunne utføre den jobben det forventes av en optiker i 2007 og i fremtiden, sier optiker og daglig leder Per Kåre Johnsen.
Pionerer
Brillehuset har gjennom 27 år i Molde vært pionerer på mange felt. De var blant de aller første i denne landsdelen til å tilby kontaktlinser til sine kunder, og har også siden bestrebet seg på å være blant de beste innen fag og kvalitet. Foruten at de i dag kan skilte med en hypermoderne klinikk med velutdannet personell, tilbyr Brillehuset sine kunder og pasienter et samarbeid med en av landets ledende kirurger innen laserteknologi, dr.med.O.Øyvind Pedersen i Drammen. Det samarbeidet har resultert i at et stort antall pasienter fra Molde og distriktet rundt har fått sine synsfeil behandlet med laser, hovedsaklig ved Drammen Øyekirurgiske Klinikk. For- og etterkontroll foretas av Brillehuset i Molde, mens selve laserbehandlingen utføres i Drammen.
Dette samarbeidet har vart i 10 år og vil fortsette, men vi har mål og ønsker om å kunne ta mer av behandlingen i den nye klinikken, sier Johnsen med en drøm om at det en dag også sitter en øyelege i ett av rommene hos Brillehuset i Myrabakken. Og klinikken har uante muligheter i fremtiden. Med arealer, en leder og optiker som tør satse lokalt, har Brillehuset som mål å kunne tilby en behandling og service som er helhetlig fra A til Å.
Frittstående
Mens trenden innenfor Optikerforretninger er kjeder og sammenslåinger, går Brillehuset igjen sine egne veier og satser. Satser stort og lokalt. Vi skal være best i vårt fag, sier Johnsen. Og dette har alltid vært Brillehusets, og søsterbedriften, Brillehjørnet i Storgata 26 sin styrke.
Vi kan, fordi vi er frittstående, følge den lokale kunden hele veien på en bedre måte enn optiske kjedeforretninger som er sentralt styrt, med krav om profitt som høyeste mål ved enhver anledning.
Men det har ikke alltid vært sånn. I løpet av de 27 år som har gått har Brillehuset vært med i forskjellige kjeder. Pionerer som de er, etablerte de sammen med andre frittstående optiske forretninger en av de første kjedene i Norge, kalt Sør-Optikk. På 90-tallet var de med i Interoptik, men brøt all kjedetilknytning i år 2000.
Det har jeg ikke angret ett sekund på. Det er nå jeg får drive med optikerfaget på den måten jeg har lyst til. Det gir mulighet til å omstille oss på en annen og raskere måte, sier Johnsen. Det gir Brillehuset mulighet til å tilpasse seg det lokale marked, ved bl.a. fritt å kunne velge blant de fleste merkenavn og avtalepartnere.
Utflagging
Over halvparten av dagens optiske forretninger i Norge er eiet av utenlandske kjeder og investorer. Og flere synes å være på vei. Det vil kunne bety at i nær fremtid er to tredeler av alle optiske forretninger i Norge styrt og eiet av mennesker uten utdannelse i faget, fra utlandet, og kun ut fra økonomisk gevinst fra sine investeringer. Dette er jeg ganske sikker på er svært uheldig for den videre utvikling av optikerfaget i Norge, og jeg har ingen tro på at pris og profitt alltid er til det beste for kunden, sier Johnsen.
Helsearbeider med kompetanse
Brillehuset har lagt stor vekt på utdanning og kompetanse blant de ansatte. Alle de fire optikerne på Brillehuset i Myrabakken og søsterbedriften Brillehjørnet i Storgata 26, har høyskoleutdannelse i faget optometri og kompetanse for tilpasning av kontaktlinser.
Vi er to som allerede har master of science i klinisk optometri fra Pennsylvania, USA, og en optiker som i disse dager har avlagt siste eksamen og forhåpentlig i nær fremtid kan vise til det samme. En utdannelse som har hovedvekt på anatomi, fysiologi, patologi og nevrologi i tilknytning til øynene og synssansen, sier Johnsen.
Utdannelsen strekker seg langt ut over det en til nå har sett på som en optikers arbeidsområde, men er også en naturlig følge av at optikeren i dag er en del av helsevesenet i Norge.
Vi vil i større og større grad i fremtiden også oppfattes og fungere som helsearbeider for kunder og pasienter. Den nye klinikken i bakgrunnen gir så absolutt visjoner om dette!
Nye prosjekter
I dag har butikken i Myrabakken tilgjengelig over 500 kvm, hvor det finnes ytterligere ekspansjonsmuligheter. Og Brillehuset er ikke fremmed for å gå nye og andre veier i fremtiden for å yte kundene det beste innen optikerfaget.
Brillehjørnet, i Storgata, er også en frittstående butikk som ble startet og åpnet som en direkte følge av at forretningen i Myrabakken også tidligere vokste seg større og ut av for små lokaler.
Her er vi allerede på gang med store planer for oppgradering og utvidelse i løpet av vinteren, sier Johnsen som forsikrer at han er sikker på at nye kunder vil komme til som en følge av at de oppdager den kompetanse, service og ikke minst det merkeutvalget vi kan skilte med.
Tekst: Claus A. Giskemo Foto: Morten Hjertø (www.hjerto.com)