Mange karrieremuligheter: Fremtidens arbeidsplass
Med åpne grenser og fri flyt av arbeidskraft er jobbmulighetene innenfor LKAB-konsernet større enn noen gang. Det er godt nytt, blant annet for deg som drømmer om en karriere i utlandet.
Internasjonal karriere
– Med virksomhet i nær sagt alle verdenshjørner åpner dette en flott mulighet for også å kunne jobbe i andre land og oppleve nye kulturer, sier Svein Ivar Sivertsen.
LKAB har over 3 800 medarbeidere. Konsernet består av ett 30-talls selskap med virksomhet i 15 land. Jernmalmgruver, foredlingsverk og malmhavner finnes i Nord-Sverige og i Narvik. Selskapet har også virksomhet i Finland, Storbritannia, Nederland, Hellas, Tyrkia, Kina, Tyskland, USA, Hong Kong og på Grønland. Selskapet har også salgsselskaper i Belgia, Tyskland og Singapore og har representasjonskontorer i Slovakia og i Thailand.
– Det finnes mange karrieremuligheter innenfor «LKAB-familien», sier Svein Ivar Sivertsen og nevner blant annet produksjon, vedlikehold, økonomi, personal, salg og ikke minst avansert logistikkplanlegging.
Økte krav til kompetanse
Milliardinvesteringen som de siste årene er gjort i et mer effektivt og mer miljøvennlig utskipningsanlegg i Narvik medfører også reduksjon i antall ansatte. I tillegg nærmer en del av de ansatte seg pensjonsalder og derfor vil det i løpet av tre til fire år være behov for å rekruttere nye ansatte igjen.
– Vi vil ha et stort behov for kvalifiserte medarbeidere, fra fagarbeidere til ingeniører, sier Sivertsen som viser til at den teknologiske utviklingen går hånd i hånd med et økt kompetansebehov. I fremtiden vil det derfor bli stilt mye større krav til kompetanse.
– God kompetanse har alltid vært viktig, men betydningen har økt de siste årene og god kompetanse vil i framtiden være avgjørende, sier Sivertsen.
Interessant og utfordrende
At kravene til kompetanse øker, kan beskrives ved å se på kravene som stilles til den enkelte arbeidstaker. Tradisjonelt har dybdekunnskap på et område vært nok. Det er fortsatt viktig å være god på sitt område, men kompetansekravene blir stadig mer sammensatte.
– I tillegg til spisskompetanse ønsker vi medarbeidere som har evnen til å se seg selv og sitt arbeid som en del av et større hele, og at en kan bidra til å utvikle helheten. Man har én jobb, men har samtidig flere oppgaver. Det gjør arbeidet mer interessant og utfordrende, sier Svein Ivar Sivertsen.
Blant de yrkene hvor det vil være behov for å rekruttere nye medarbeidere er lokførere, elektrikere/elektroingeniører, mekanikere/maskiningeniører samt logistikkutdannede og sjøoffiserer.
– Lærlinger er en veldig viktig rekrutteringsvei for oss. Vi kan ikke ansette alle, men mange av våre medarbeidere begynte sin karriere som lærlinger, sier Sivertsen.
Tekst: Kjetil Moe