Hjem » Oslo »  Livet, skaperkraften og kjærligheten – en samtale med Efva Attling

Livet, skaperkraften og kjærligheten – en samtale med Efva Attling

Ikke bare er hun en smykkekunstner med internasjonalt renommé. Efva Attling designer også brudekjoler, har lansert sin egen parfyme og hun elsker norsk brunost!

Efva Attling ble født i Stockholm den 18. februar 1952, og var bare sju år gammel da hun laget sin første smykkekolleksjon. Talentet var åpenbart, og midt i tenårene hadde hun sikret seg lærlingeplass hos en av Sveriges mest kjente gullsmeder. 
Men da den langbente skjønnheten ble oppdaget av en modellspeider for Eilen Ford tok karrieren plutselig en uventet vending.
De neste årene prydet Efvas ansikt forsider verden over. Fotooppdragene ble kombinert med jevnlige opptredener på catwalken i Paris, Milano, London og New York. 
Modellkarrieren tok etter hvert slutt, men Efva forble i rampelyset. I 1981 startet hun bandet The X-models, som ga ut tre plater og fikk en stor hit med singelen «Två av oss». 
Parallelt med musikkarrieren fikk Efva også utløp for andre kreative evner. Hun designet flere kolleksjoner for Levi’s og H&M, samt en egen linje mammaklær kalt «Pretty Pregnant». To sønner fikk hun også.

Fra mote til sølv

På midten av 90-tallet tok plutselig livet en helt ny retning – på flere plan. Musikeren Eva Dahlgren hadde lenge vært en venninne, men i 1996 slo plutselig «lynet ned», som Efva selv forteller. Siden har den vakre og dyktige duoen vært et par. 
Samtidig bestemte Efva Attling seg for å ta opp igjen gamle kunster. 
– Jeg jobbet som fashion editor i et magasin og hadde en modell på fotografering. Hun fortalte meg at hun var nødt til å gå klokken fem fordi hun skulle på et sølvsmedkurs. Da gikk det plutselig et lys opp for meg! Det var jo det jeg skulle bli da jeg var sytten år, forteller Efva Attling til IN magasinet. 
I dag er det mange som er glade for at Efva Attling vendte tilbake til gamle kunster. 
Sitt første utsalg åpnet hun på Söder i Stockholm. To år senere ble lokalet ved siden av lagt ut for salg. Efva slo til, og kunne snart presentere en lekker, egen-designet forretning. I november 2004 åpnet hun sin første konseptbutikk på Birger Jarlsgatan, behørig plassert mellom Gucci og Louis Vuitton. 
Efvas smykker ble raskt en snakkis blant Stockholms trendeelite, og da Madonna første gang viste seg iført et halsbånd signert Efva var anerkjennelsen og den forestående PR-hypen offisielt i gang. I dag er navn er navnet hennes synonymt med en merkevare av internasjonalt format.

Kjærlighet gjennom ordene

Efvas signatur er først og fremst smykker prydet med ord og uttrykk. 
– Dette skaper en ytterligere dimensjon til hver enkelt gjenstand. Det er som da jeg skrev tekster til musikk. Fortsatt ønsker jeg å berøre mennesker med ord. På den måten kan jeg gi dem et boost, forteller hun.
I møte med Efva Attling er det fort gjort å føle seg litt grå og alminnelig. Hun er smellvakker, kreativ og lykkes tilsynelatende med alt hun foretar seg – enten det er musikk eller smykkedesign. Hva er hemmeligheten?
– Jeg følger hjertet mitt. Om jeg ikke selv tror på det jeg skaper kommer ingen andre til å gjøre det heller. Jeg har også gjort en masse feil, men har lært av mine mistak. 
I tillegg til å designe smykker har Efva Attling akkurat kommet ut med seks parfymer. 
– Det er jeg stolt over, sier hun. 
Videre har du skapt en hel bryllupskolleksjon, med kjoler, sko og annet tilbehør! Du har også giftet deg flere ganger – med samme person. Er du en romantiker?
– Absolutt! Og så er det jo underbart å kunne ha fest i kjærlighetens tegn! Kjærligheten generelt er alltid en inspirasjon. Det samme er egne erfaringer og mennesker jeg har møtt. Håpet er at smykkene mine ikke bare oppleves som noe vakkert, men også noe som gir håp, mot og styrke. Det viktigste livet har lært meg er at kjærligheten overvinner alt – Amor vincit omnia!

Lykkelig i ringen

Som skribent hender det tidvis at man opplever kreative sperrer – for å si det mildt. Jeg tør ikke engang tenke på hvordan det ville oppleves i Efvas situasjon. 
Har hun noen gang dunket hodet i veggen i kreativ desperasjon?
– Like før en ny kolleksjon får man litt angst. Det tilhører skaperkraften. Men mest av alt er det et lystbetont yrke. Det er jo ingen ni-firejobb og hjernen er påkoblet for inntrykk 24/7. Likevel klarer jeg å slappe av og nyte livet. Jeg er en positiv person. 
Og føler hun seg litt irritert får hun utløp for det på andre måter. 
– Jeg tar boksetimer og sparrer mot Mikaela Laurén, som har vært verdensmester. Skulle forresten elsket å sett Cecilia Brækhus i ringen, avslører hun.
Høsten byr på flere nyheter fra den populære svenskens hånd. Foruten sin nye parfymelinje lanserte hun i oktober kolleksjonen Clouds. 
– Til den fant jeg inspirasjon i et 30-tallssmykke som min mor arvet av sin mor. I en hard verden tror jeg det er viktig for oss mennesker å kunne drømme. Og da kan jo jeg drømme om å seile på en sky, smiler hun. 
Intervjuet nærmer seg slutten og jeg lurer på om det ellers er noe Efva har på hjertet – og som hun ønsker å dele? 
Svaret ble ikke fullt så skarpsindig og dypt som jeg hadde ventet. For noen ganger er det kanskje det enkle i livet som er best?
– Jeg gleder meg masse til mitt neste Norge-besøk. Det har seg slik at jeg elsker brunost, avslutter hun.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Efva Attling

Følg IN magasinet på Facebook