Hjem » Mat & drikke » Lær deg de sunne knepene

Lær deg de sunne knepene

Vi ble med Condis' kostholdsekspert på handletur og fikk mange gode tips om hvordan man snur dårlige spisevaner til gode.
Condis_3

Anders er personlig trener (PT) og kostholdsekspert hos treningsskjeden Condis. Han holder jevnlige kurs for de som ønsker seg en ny og bedre livsstil – både når det gjelder kosthold og trening.

Kursene foregår i grupper, men hver enkelt deltager får sitt individuelle opplegg.
– Folk har forskjellige utgangspunkt og dermed behov for ulike dietter. Alle får fem forslag til frokost, lunsj og middag per dag. Maten skal ikke bare være fattig på karbohydrater og fett. Den skal også være næringsrik, understreker Anders.
Generelt er det utrolig hvor mange kalorier de fleste av oss kan spare ved enkle grep.
– Bytter du for eksempel ut saft til sukkerfritt, sparer du flere tusen kalorier per år. Det samme gjelder brus for de som drikker mye av det, sier han.

Vi ble med Anders på handletur for å se hva han mener vi bør putte i handlekurven når vi vil følge den sunne linjen.
Det første han plukker ut er grønn te.
– Vil du gå ned i vekt bør du drikke fire kopper grønn te om dagen. Den er full av antioksidanter og øker forbrenningen, sier han.

Stabilt for blodsukkeret

Anders går videre og stopper opp ved hylla med frokostblandinger i alle varianter.

– Her finnes det nesten ikke noe som er sunt. De fleste frokostblandinger inneholder altfor mye sukker, særlig de som er beregnet på barn. Men en pakke med Müsli fra Fedon Lindberg går gjennom nåløyet.
Anders forklarer at det er fordi den inneholder lavt glykoseindeks, som er bra for å holde et stabilt blodsukker. Sukkerholdige matvarer gjør nemlig at blodsukkeret får en rask stigning slik at kroppen produserer insulin. Insulin er med på å danne fett.
 

Amok i grønnsaksdisken

Vi svinger inn til frukt og grønnsaksdisken hvor Anders sier at det er lov til å gå amok.
Du kan nesten spise så mye grønnsaker som du bare orker, men når det gjelder frukt skal man være litt forsiktig med druer og bananer om kvelden, sier han. Spis heller mer av ananas og jordbær. Anders anbefaling er helt i samsvar med hva norske myndigheter mener man bør spise.
– Fem om dagen dekker det daglige behovet for vitaminer. Bare husk at det bør være 150 gram av hver. Ett eple veier som regel bare 80 gram, så da bør man spise to epler og vise versa, sier han.

Greit med loff og nøtter

Etter å ha boltret oss i salater og reddiker, plukker Anders med en pose mandler og peanøtter. En neve nøtter er supert som mellommåltid, anbefaler han.
Gode nyheter for en nøtteelsker, men kalorialarmen slår inn for fullt.

– Er ikke nøtter fryktelig fetende da?
– Poenget er at nøtter inneholder det riktige fettet. Nøtter er både sunt og mettende. Men du bør ikke spise en hel pose av gangen, understreker Anders.
Vi går mot brødhylla. Hvor sunt eller usunt det er å spise brød er stadig oppe til diskusjon blant landets mat og slanke-eksperter. Anders plukker ikke overraskende opp en grov variant.
– Men du må passe på så du ikke går i fella, formaner han. Ikke alt brød som er grovt selv om det ser sånn ut. Velg brød som er merket med en kake delt inn i fire deler. Dersom tre fjerdedeler er skravert, er brøde grovt nok, sier han.
 
At grovt brød er sunt har vi hørt før, men det som imidlertid er overraskende er at Anders også går god for loff en gang i blant.
– En skive loff er greit så lenge du kombinerer det med proteiner som for eksempel pålegg av kylling eller skinke, sier Anders.

condis 03

Pass opp for karbohydrater

Det er totalen av det man spiser som er viktig. Spiser du bare karbohydrater vil du legge på deg. Et måltid bør være delt i tre. Halvparten bør bestå av proteiner som kjøtt, kylling eller fisk, Resten av karbohydrater. En del av grønnsaker og resten av karbohydrater som fullkornris, søtpotet eller grov pasta. 

Velg fra havet

Vi passerer selvsagt snacks, boller og kjeks i forrykende fart, og Anders styrer mot fiskedisken hvor laks, kveite, ørret og reker frister på is.

– All sjømat er bra fordi den er full av proteiner. Særlig fet fisk som inneholder rikelig med omega 3 fettsyrer. Spis minimum tre måltider fisk i uka, anbefaler eksperten.
Opp i handlekurven havnet også kyllingfilet, ytrefilet av svin og karbonadedeig.
 Velg karbonadedeig eller kyllingdeig framfor kjøttdeig, da sparer du mye fett, sier Anders.

Anders mener at man ikke bør slanke seg for raskt.
– Ha en dag i uka hvor du spiser akkurat det du vil. Ikke bare er det lettere å holde på dietten, men ved å spise litt kaloririk mat øker du forbrenningen. Slanker du deg for fort vil kroppen venne seg til et lavt kaloriinntak, og justere forbrenningen etter det.

Gode tips for et sunt kosthold:
1. Spis aldri karbohydrater alene!
2. Bytt ut kjøttdeigen med karbonade- eller kyllingdeig.
3. Ikke spis bananer og druer om kvelden.
4. Spis akkurat det du vil en dag i uka.
5. bytt ut sukkerholdige drikker til sukkerfritt.
6. Det er lov å kose seg en gang i blant. Ett glass vin er bedre enn øl.

Tekst: Berith Eva Lamøy  Foto: Lin Kværnhaug