Hjem » Oslo »  Kunst gir hjemmet det lille ekstra

Kunst gir hjemmet det lille ekstra

Kunst på veggene tilfører et rom det lille ekstra og bidrar til å gjøre en bolig mer personlig. Hos Galleri Nobel finner du et bredt utvalg maleri og grafikk fra anerkjente kunstnere. Galleriet tilbyr dessuten gratis kunstrådgivning slik at du får hjelp til å finne det kunstverket som passer perfekt til akkurat ditt hjem!

Det er mange måter å bryte opp interiøret på. Du kan velge fargerik kunst i et ellers nøytralt miljø. Eller så kan du velge kunstverk med lys bunn mot en mørk vegg for spille på kontrastene.

De fleste av oss ønsker oss et hjem som ser flott ut og som samtidig sier noe om hvem vi er. Men når vi skal innrede boligene våre så blir vi gjerne inspirert av de samme interiørtrendene og handler i de samme butikkene, noe som medfører at hjemmene våre ofte blir svært like. Kunst kan forandre et hjem og gjøre at det skiller seg ut fra naboens.
Det kan være vanskelig å ha oversikten over de ulike kunstneriske stilene og vite hva som vil passe inn i ens eget hjem. Derfor tilbyr Galleri Nobel gratis hjemmebesøk og kunstrådgivning både til private hjem og bedrifter. 
– Det er enkelt å forholde seg til et maleri på en gallerivegg. Å se for seg hvordan det samme bildet fungerer i et hjem eller i en bedrift er mer utfordrende. Derfor tilbyr vi gratis individuell veiledning med hjemmebesøk. Ofte kan det å komme hjem til kunden gi et bedre inntrykk av hva de ønsker å oppnå med et nytt maleri og hvordan det passer inn både i forhold til interiøret og eksisterende kunst. Vi hjelper kundene å finne kunst med riktig størrelse, farger og motiv til en pris som passer deres lommebok, forteller daglig leder Henning Johannessen og kunst- og interiørkonsulent Ingvild Holtan hos Galleri Nobel.

Daglig leder Henning Johannessen og kunst- og interiørkonsulent Ingvild Holtan tilbyr gratis hjemmebesøk og kunstrådgivning både til private hjem og bedrifter.

Vær litt vågal

Galleri Nobel holder til i flotte og nyoppussede lokaler i Henrik Ibsens gate, midt mellom Slottet og Solli Plass. De kan friste med et bredt utvalg maleri og grafikk fra en rekke anerkjente kunstnere som gjør at de fleste kan finne noe de liker her, uavhengig av smak og størrelse på lommeboken. Når det kommer til kjøp av kunst må man tørre å våge litt, og fordelen med hjemmebesøk er at man også får sett bilder man er litt i tvil om på veggen i sitt eget hjem. 
– Derfor tilbyr vi også gratis hjemlån slik at man får levd med verket en stund. Da føler man seg gjerne tryggere på valget. Vi ser at folk ofte blir mest fornøyde når de tør å ta litt vågale valg.
Kunst kan virkelig forandre et rom. Har man et rom med en rolig og harmonisk atmosfære kan man både velge kunst som understreker harmonien eller noe fargerikt og sterkt som bryter med den. Et godt tips er å hente opp igjen farger i kunsten fra detaljer i interiøret for et helhetlig uttrykk. 
– Har man hvite vegger kan man med fordel dra på litt ekstra med farger i kunsten eller man kan bruke komplementærfarger som et verk med oransje toner mot en blå vegg. Vi ser at mange er lei av alt det grå og hvite og ønsker seg mer farger. Det kan også være spennende å blande et tradisjonelt og hyggelig interiør med kunst som er litt tøff og edgy. Det lønner seg dessuten å tenke litt nytt. For eksempel kan et kvadratisk bilde eller mange små over sofaen være vel så bra som det tradisjonelle avlange bildet.

I en aktiv sone, slik som en stue, kan du være modig og velge litt mer fargerik eller «crazy» kunst for å skape energi og liv i rommet.

Skap dynamikk i hjemmet

Henning og Ingvild røper at de ofte har par innom galleriet som ikke er helt enige om hvilken type kunst de skal velge. 
– I mange tilfeller er det enklere for oss å se hva de har felles enn det er for paret selv å se det, som en felles fargepalett eller motiver. Mens paret selv kanskje er mest opptatt av forskjellene så ser vi likhetene. Og blir man absolutt ikke enig kan det å velge hvert sitt verk som er helt forskjellige skape en spennende dynamikk i hjemmet. 
Hvilken livsfase man er i kan også ha innvirkning på hvilke kunstverk som passer best inn i hjemmet. 
– Hos en aktiv småbarnsfamilie hvor det er mye som skjer og mange leker på gulvet så er kanskje det siste man trenger mer visuell uro. Da kan store, abstrakte malerier være med på å skape ro. Det er dessuten enklere å takle ett bilde som henger skeivt enn 18 bilder som henger skeivt, sier de to med et smil.

Benytt farger og detaljer du finner i kunsten og gjenta disse i interiøret for å skape en helhet og rød tråd. Maleriene av Stein Smaaskjær, Betty Fog, Merete Meier og Annethe Østensen har alle farger og detaljer som er gjentatt i pynteputer eller andre detaljer.

Invester med hjertet!

Kunst kan være en god investering, men det er vanskelig å spå fremtiden. 
– Vi får ofte spørsmål om hva som vil være en bra investering. Mange kunstverk har jo en prisøkning, men den eneste man kan være 100 % sikker på vil stige i pris er Munch. Det beste rådet er å kjøpe et verk du selv liker. Da er sjansen størst for at noen andre også vil like det om du bestemmer deg for å selge det en gang i fremtiden. I tillegg er det viktig å tenke på at man skal bo med bildet og da bør det være et man kan nyte hver dag. Den største investeringen er gleden og følelsene man får fra kunsten og derfor bør man alltid investere med hjertet.
Det er i det hele tatt mye følelser forbundet med kunst og det er nok mange som har opplevd å falle for et bilde. Det er ikke alltid så enkelt å forklare nøyaktig hvorfor, det er bare en følelse som treffer en nesten på samme vis som når man faller for en ny kjæreste. 
– Det er en fantastisk følelse når man nærmest blir slått i bakken av et bilde. Men hvis man da ikke kjøper det, så ender man gjerne opp med å angre og tenke på det i årevis. Det er en følelse man ikke bør la gå fra seg og har man mulighet bør man ta seg råd til det, det vil man ikke angre på! Vi tilbyr rentefrie nedbetalingsplaner etter avtale.

I en rolig sone, slik som på soverommet, kan det være fint å tone ned og skape en lun stemning, så da kan det være lurt å velge abstrakte landskapsmotiver.

Nytt liv til gamle bilder

Mange av oss har kanskje gamle bilder liggende som oppleves gamle og kjedelige, eller de passer ikke helt inn i det interiøret man har nå. Ofte er det bare en ny innramming som skal til for at et bilde skal oppleves som helt nytt. Galleri Nobel har eget rammeverksted med gunstige priser og de gir deg gjerne råd om hvilken innramming som vil passe best for dine bilder. 
– Mange blir overrasket når de ser hvor stor forskjell innrammingen kan gjøre med et bilde. En ny ramme kan gjøre at det gamle bildet nå passer perfekt inn i resten av interiøret og ikke minst sammen med nyere kunst. Når man kommer inn i et hjem for første gang er det enklere å bidra med nye innspill. Vi får mange tilbakemeldinger på at folk er fornøyde med kunstrådgivningen og opplever ofte at kunder anbefaler oss videre til venner og bekjente!

Skap harmoni ved å kombinere abstrakt og figurativ kunst med samme fargetoner.

Galleri Nobels interiørtips:

• Kombiner gjerne maleri og grafikk. Mens mange malerier i et rom kan slå hverandre i hjel så vil en blanding av maleri og grafikk gi en helt annen dynamikk.
• Over sofaer, spisestuer og senger hvor det virker naturlig med avlange bilder kan det være vel så bra med et kvadratisk eller mange mindre bilder.
• Store verk endrer rommet. Jo større, jo bedre. Et stort verk eller en klynge små bilder gir en større helhet i rommet og åpner veggen opp. Selv en liten leilighet oppleves større med et stort bilde på veggen, mens små bilder kan gi en frimerkeeffekt. 
• Hent opp igjen farger fra detaljer som vaser, blomster og puter i kunsten, eller bruk komplementær farger som kunst med oransje detaljer mot en blå vegg. 
• Tenk over hva rommet brukes til. Et soverom trenger et roligere bilde enn en spisestue hvor man er mer aktiv og kan ha mer fargesterke bilder. Et trapperom er perfekt for et mer crazy bilde som kanskje blir litt mye i et rom hvor man skal slappe av og se TV.

Kommende separatutstillinger på galleri Nobel høsten 2019:

• Jan Klein
• Annethe Østensen
• André Lundquist
• Stein Smaaskjær

Meld deg på Galleri Nobels nyhetsbrev og motta invitasjoner til disse og andre utstillinger!

Fakta Galleri Nobel

Adresse: Henrik Ibsens gate 60, 0255 Oslo
Telefonnummer: 22 44 72 32
Web: www.gallerinobel.com
Facbook: @galleri.nobel
Instagram: @gallerinobel

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Galleri Nobel & Mona Gullstein
 

Følg IN magasinet på Facebook