Hjem » Trondheim »  Klar for 160 nye år

Klar for 160 nye år

160 år gamle C.I. Pedersen i Olav Tryggvasons gate hviler ikke på gamle bragder. Nå er det drop-in-handel og nettbutikk, kjedesamarbeid og utvidet varesortiment med møbler og interiør som skal ta forretningen inn i framtiden.

I august feiret interiørbutikken C.I. Pedersen 160 års jubileum i Trondheim. Den tradisjonsrike butikken har dermed holdt det gående lenger enn de fleste andre bedrifter i trønderhovedstaden. Generasjon etter generasjon har vokst opp med C.I. Pedersen som en del av bybildet. 
Daglig leder Annika Nørkov tror det er ledernes og de ansattes engasjement og omstillingsevne som har holdt bedriften gående så lenge. 
– Butikken har vært endringsvillig, og utviklet seg fra å selge oljelamper til der den er i dag. Og alle vi som jobber, brenner for det vi holder på med. Og så har vi en sjef, Rune Børsting, som har vært her i flere tiår og er en riktig kremmer.

Gammel familiehistorie

Rune er 5. generasjon i en kremmerfamilie som har preget Trondheim i flere mannsaldre. Det startet i 1858 med Halvor Jenssen, som i tillegg til å selge lamper, lysekroner, glass og porselen også tjente godt på salg av olje, både til parafinlamper og til håndverksbransjen og industrien. Dagens butikknavn stammer fra slektningen Carl Iohan Pedersen, som overtok forretningen i 1894. Han videreførte bedriften i samme spor som Jenssen. 
I 1928 overlot Carl Iohan butikken til sin sønn, Trygve Pedersen. Trygve tok senere sin mors navn, Børsting, og forble forretningens leder helt til hans sønn, Tore-Bengt Børsting, tok over driften i 1945. Tore-Bengt drev C.I. Pedersen i 40 år, før sønnen Rune fikk hovedansvaret i 1985. Da var butikken flyttet inn i et splitter nytt bygg i Olav Tryggvasons gate, som var reist etter brannen på samme tomt i 1980. 
En rød tråd er bevart siden 1858. Men samtidig er mye nytt. Nå forhandler butikken alt fra glass, service og bestikk til et utvidet varesortiment innen møbler, tekstiler, lamper og pyntegjenstander. Et stadig større utvalg gjorde at butikken i fjor så behovet for å utvide med en etasje. De flyttet virksomheten fra 2. etasje ned til gateplan og underetasjen. Flyttingen har vært en umiddelbar suksess.

Flyttet for framtiden

– Vi har fått mer plass til varene, og mer luft mellom dem. Kundene sier de drømmer seg bort, og at det har blitt som å gå på kunstutstilling. Og så er de glade for det utvidete sortimentet, forteller Annika. 
Med inngang på gatenivå kommer gjerne flere kundegrupper, som turister, barnefamilier og den yngre garde, innom for drop-in-handel. Flyttingen er en del av endrede kundevaner.
– Vi passer på å fornye oss. Folk handler nemlig på en annen måte nå enn før. Før kjøpte man for eksempel komplette serviser, mens det nå handles færre og mer spesifikke deler. Og så er folk mer opptatt av interiør enn før. Dessuten påvirker også blogger og sosiale medier trendene, som endres mye raskere nå enn før. Folk kjøper og bytter ut ting oftere. Og da må vi følge med, forklarer Annika. 
C.I. Pedersen har tydeligvis skodd seg godt for årene som kommer, med netthandel, deltakelse i kjeden designforevig.no og samarbeid med 100 leverandører, som Royal Copenhagen, Rosenthal og Alessi i tillegg til nykommere i sortimentet, som danske Vipp og HAY og norske Røros Tweed. 
Og ikke nok med det. Den gode kremmerånden i familien Børsting skal også bidra til å bevare C.I. Pedersen for kommende generasjoner. Nå er 6. generasjon på trappene. 
– Den eldste sønnen til Rune har allerede ansvaret for butikken på Sirkus kjøpesenter. Målet er at butikken går videre i familien, forteller Annika Nørkov. 
Hvem vet: 160 år til i familien Børsting?

FAKTA: CI Pedersen

• 2 avdelinger i Trondheim: Midtbyen (Olav Tryggvasons gate) og Sirkus Shopping
• 11 ansatte
• Web: www.cipedersen.no
• Facebook: @cipedersenglassmagasin
• Du finner nå et eget showroom for Vipp hos CI Pedersen i Olav Tryggvasons gate.

Tekst & foto: Anders Ildstad

FØLG IN MAGASINET PÅ FACEBOOK