Jul i Skistua
Det finnes ingen fasit på hva som er rett og galt i dekorasjoner til julen. Det viktigste er å ta vare på egne tradisjoner og lyster. Dine øyne avgjør hva som kvalifiserer til et vakkert dekorert hjem. Ikke mengden på dekoren, materialvalg eller prislappen på herligheten.
Naturen er et svært viktig element i juledekoren til Grethe og ektemannen Tor-Andrè og kommer med i form av kvister, greiner og kongler. – For meg er rødt en farge som tar mye plass, og som derfor uroer meg.
Jeg ønsker å ha et rolig og harmonisk miljø rundt meg, sier Grethe som en av grunnene til at hun unngår julefargen rødt. Grethe er veldig glad i jordfarger, noe man ser igjen i det meste av interiøret. Stilen er minimalistisk, men slettes ikke kald og steril.
– De hvite julekulene hadde jeg vært på jakt etter lenge, da jeg en dag så de på dekorasjoner i vinduet på Steen & Strømsenteret i Oslo. Etter en prat med dekoratøren fikk jeg gå ned i kjelleren og plukke så mange jeg ville. Litt morsomt, forteller hun.
Julen er både smått og stort. Små og store mennesker. Små og store pakker. Små og store gleder. Hemmeligheten er å velge elementer som snakker tydelig om høytiden. De små, spennende detaljene er ofte de hyggeligste og de som skaper mest stemning i hjemmet.
– Stilen har utviklet seg over tid. Men jeg henter mye inspirasjon i interiørmagasiner. Ecalyptusblader gir en fantastisk lukt, og disse bruker jeg blant annet som elementer i bord-dekkingen.
Ellers er det en tradisjon at Tor-Andrè henter granbar i skogen. Denne settes i inngangspartiet og gir en deilig lukt av gran når man trer inn i huset, forteller hun.
Pynting til jul har noe med tradisjon å gjøre, det skaper stemning og vi forbereder oss til julen og høytiden. Et godt tips fra Grethe er å sette et fat på stuebordet, og fylle det med lysestaker, telys, kongler og litt granbar.
Det danner en fin dekorasjon og gir en flott stemning. Dette kan stå fremme hele året, bare man endrer noen få detaljer etter årstiden.
Tekst & foto: Rune Dahl
| ||