Hjem » Asker&Bærum »  Høststemning på Værtshuset

Høststemning på Værtshuset

Værtshuset Bærums Verk er som skapt for høsten. Her kan du nyte fantastiske retter som hardangerørret, kantarellsuppe eller andebryst med solbærsaus mens mørket senker seg utenfor og varmen fra peisen sprer seg i den lune trebygningen!

Det er mange grunner til at Værtshuset Bærums Verk blir kalt Bærums skjulte perle. Ikke bare kan de friste med en meny bestående av deilige retter basert på det ypperste av råvarer, det er få andre som kan matche omgivelsene eller stemningen her. Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641 og er Norges eldste spisested. I det lille rødmalte tømmerhuset på bredden til elven Lomma sitter historien fremdeles i veggene. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. I hagen bak huset ligger dessuten låven som brukes til større selskaper og det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer i sommerhalvåret.

En annen verden

I det hele tatt er bare det å ta den korte turen til Bærums Verk fra Oslo eller Sandvika nærmest som å komme til en annen verden. De særegne omgivelsene med natur, skulpturer, gamle bygninger, kunsthåndverk, shoppingmuligheter og fossen som bruser i bakgrunnen gir unike muligheter for en variert og avslappende dag. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger Værtshuset Bærums Verk.
I dag er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som er vertskap ved Værtshuset, noe de har vært siden 2000. På et sånt sted sklir ansvarsområdene litt over hverandre, men Bob har hovedansvaret for maten og Ulla for serveringen og det administrative. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det forøvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser og Ulla røper at det hender rett som det er at noen spør pent om de ikke kan få noen skiver av det gode brødet til kaffen eller ølen. Nå som høsten har meldt sin ankomst med kaldere dager og mørke kvelder fyrer de opp i peisen og lar både varmen og peislukten spre seg i det gamle tømmerhuset. Den lune stemningen gjør at man gjerne nyter lange kvelder med god mat og godt selskap, uten å bry seg om været utenfor.

Smak av høst

Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. – Vi endrer menyen etter sesong og hvilke råvarer som er tilgjengelige. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Vi bruker også mye bær og urter fra vår egen hage, og etter den fine og fuktige sommeren i år bugnet hagen nesten over. For eksempel plukket vi 20 kilo solbær som vi blant annet bruker til solbærsaus til andebryst fra Holte Gård. I hagen har vi dessuten bikuber om sommeren og for eksempel panna cotta med vår egen honning er veldig populært. 
Mange har nok dessuten gledet seg til gjensynet med kantarellsuppen som står på menyen hver høst. Den har nærmest blitt berømt og det er mange som tar turen innom i ens ærend for akkurat denne suppen. 
– Vi bruker mye sopp i rettene på denne årstiden og vi har en dame som plukker sopp for oss i Vestmarka. I tillegg serverer vi alt som vokser nå på høsten, samt mye hjort, reinsdyr, lam og ørret. Lammefileten med timian fra urtehagen er en klassiker som mange ser frem til.

Stedet for feiringer

Med rom i ulike størrelser og låven som et eget selskapslokale er Værtshuset det perfekte stedet å feire livets små og store begivenheter. 
– Vi arrangerer selskaper fra fødsel til grav med alt imellom. Mange kommer tilbake hver gang noe i familien skal feires, noe vi selvfølgelig synes er ekstra hyggelig. I løpet av høsten er det mange konfirmasjoner her. Julen er heller ikke langt unna og allerede i midten av november begynner vi med de første julebordene. De mest populære datoene blir raskt fulle og det lønner seg å bestille julebord i god tid, sier Ulla med et smil. 
I oktober blir det dessuten en begivenhet på Værtshuset for alle mat- og vinelskere. Da blir det nemlig en Winemaker’s Dinner hvor burgundere og høstmat vil stå i fokus. Høres dette spennende ut vil nærmere informasjon bli lagt ut på Værtshusets Facebook side.
Det er også mye spennende som skjer på Bærums Verk i løpet av året og mange benytter anledningen til å spise lunsj eller middag ved Værtshuset samtidig. Allerede 29. september er det Høsttakkefest og 16. oktober åpner den store kunstfesten i Verksgata. Her kan du først nyte flott kunst og kunsthåndverk før du avslutter det hele med et besøk hos Ulla og Bob på Norges eldste spisested!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

• Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
• Telefonnummer: 67 80 02 00
• Web: www.vaertshusetbaerum.no
• Facebook: www.facebook.com/vaerthusetbaerum.no
• Instagram: www.instagram.com/vaertshusetbaerum

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook