Hjem » Asker&Bærum »  Høst hos Værtshuset Bærums Verk

Høst hos Værtshuset Bærums Verk

Det skorter verken på idylliske omgivelser eller gode matopplevelser hos Værtshuset Bærums Verk. Akkurat nå kan du nyte fantastiske retter laget av høstens råvarer mens mørket senker seg utenfor og varmen fra peisen sprer seg i den lune trebygningen!

Værtshuset Bærums Verk er ikke helt som andre spisesteder. Ikke bare kan de friste med en meny bestående av deilige retter basert på det ypperste av råvarer, det er få andre som kan matche omgivelsene eller stemningen her. I det hele tatt er bare det å ta den korte turen til Bærums Verk fra Oslo nærmest som å komme til en annen verden. Med suset fra fossen i bakgrunnen er de gamle trehusene og mursteinsbygningene den perfekte rammen for en spasertur eller en handleopplevelse hos de mange butikkene eller kunsthåndverkerne. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger altså Værtshuset Bærums Verk. Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641 og er Norges eldste spisested. I det røde tømmerhuset ved bredden av elven Lomma sitter historien formelig i veggene. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. I hagen bak huset ligger dessuten låven som brukes til større selskaper og det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer i sommerhalvåret.

20-årsjubileum som vertskap

Folk kommer gjerne langveisfra for å spise her, og mesteparten av suksessen skyldes uten tvil vertskapet Ulla og Bob Laycock. I år er det 20-år siden de tok over som vertskap ved det historiske spisestedet, men dessverre førte pandemien og nedstengningen at feiringen ikke ble helt som planlagt. Heldigvis har Værtshuset klart seg bedre gjennom nedstengningen enn først fryktet. 
– Da landet stengte og avbestillingene begynte å renne inn må jeg innrømme at vi så litt mørkt på det og tenkte at dette ikke kom til å gå, forteller Ulla. 
– Men utover våren begynte vi å holde litt åpent på søndager. Vi serverte kaffe og vafler, og hadde en pianist som spilte. Folk satt ute i hagen og koste seg. I tillegg solgte vi en del gavekort. Flere som kom innom på vafler og kaffe hadde ikke vært her før, og nå oppdaget de hvor fantastisk det er her. Plutselig begynte telefonen å ringe igjen og folk lurte på når vi skulle åpne. Så 8. mai, frigjøringsdagen, åpnet vi igjen og så har vi gradvis utvidet åpningstidene utover sommeren. Og fra skolestart i august har vi hatt vanlige åpningstider. I det hele tatt har det gått mye bedre enn forventet og nå ser vi lyst på fremtiden.

Siden Værtshuset har værelser i ulike størrelser, låven og uteserveringen er det enklere å sitte med god avstand til andre gjester. 
– Det er ikke så enkelt å planlegge aktiviteter nå, men heldigvis er mange av gjestene våre flinke til å følge med på Facebook og Instagram hvor vi legger ut informasjon når noe skjer. Blant annet håper vi å få til en vinaften på låven i oktober, forteller Ulla.
Hun er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det går gjetord om langt utenfor Bærums grenser og Ulla røper at det hender rett som det er at noen spør pent om de ikke kan få noen skiver av det gode brødet til kaffen eller ølen. Nå som høsten har meldt sin ankomst med kaldere dager og mørke kvelder fyrer de opp i peisen og lar både varmen og peislukten spre seg i det gamle tømmerhuset. Den lune stemningen gjør at man gjerne nyter lange kvelder med god mat og godt selskap, uten å bry seg om været utenfor.

Høstmeny

Menyen hos Værtshuset er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. 
– Vi serverer ærlig og naturlig mat. Folk vet at hos oss får de ordentlig mat uten for mye fiksfakseri. Det skal dessuten være rikelige porsjoner slik at man blir mett, sier Bob med et smil. 
– Vi endrer menyen etter sesong og hvilke råvarer som er tilgjengelige. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Vi bruker også mye bær og urter fra vår egen hage. I hagen har vi dessuten bikuber om sommeren og for eksempel panna cotta med vår egen honning er veldig populært. 

Mange har nok dessuten gledet seg til gjensynet med kantarellsuppen som står på menyen hver høst. Den har nærmest blitt berømt og det er mange som tar turen innom i ens ærend for akkurat denne suppen. Lammefileten er også en klassiker som mange ser frem til, i tillegg serveres det både hjort, reinsdyr, lam og hardangerørret. Med sine værelser i ulike størrelser og ikke minst låven som et eget selskapslokale er Værtshuset også det perfekte stedet å feire livets små og store begivenheter. 
– I høst har vi blant annet mange konfirmasjoner. Vi har heldigvis god plass både ute og inne, men det er en forutsetning at alle i selskapet er friske og kan sitte i samme rom, avslutter Ulla og Bob og ønsker alle hjertelig velkommen til høststemning på Værtshuset Bærums Verk!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

• Norges eldste spisested på historisk grunn i Bærum. Værtshuset ble oppført ca 1640. Værtshuset sitt matkonsept er inspirert av herregårdsmåltider som ble servert på norske storgårder i siste halvdel av 1800- tallet. 
• Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
• Telefonnummer: 67 80 02 00
• Web: vaertshusetbaerum.no
• Facebook: facebook.com/vaerthusetbaerum.no
• Instagram: instagram.com/vaertshusetbaerum

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook