Hjem » Trondheim »  Her er fremtidens elbil

Her er fremtidens elbil

Den blir kalt den viktigste lanseringen siden Bobla og Golf, og markerer starten på en elbilrevolusjon fra Volkswagen. I september rulles den nye Volkswagen ID.3 1ST ut til norske forhandlere.

ID.3 1ST er den første elbilen ut på en helt ny plattform, bygget spesielt for elektrisk drift.

– Dette er fremtidens elbil, sier markedssjef for Volkswagen personbil hos Møller Bil i Trondheim Rune Wolden. 
Han har store forventninger til nye ID.3 1ST, som er Volkswagens største lansering siden Golf kom på markedet for 46 år siden.

Det er noen år siden sist Volkswagen lanserte ny elbil, og selgerne hos Møller Bil i Trondheim ser frem til å få den nye ID. 3 1ST i butikk.

Ny plattform

– Volkswagen har hatt to store bilmodeller. Du har Bobla, som er et ikon i Norge, og så har du Golf, som er eneste bilen i Norge som har en egen klasse. Nå er tredje generasjon Volkswagen her med ID.3. 1ST som er bygget på en helt ny plattform, rendyrket for elektrisk drift. Det er på denne nye plattformen Volkswagen skal bygge alle sine elektriske produkter fremover, sier Wolden, og forklarer at denne nye måten å bygge elbil på blant annet innebærer at batteriet er montert helt flatt under bilen, slik at du får bedre plass inne i kupéen.
– Den er som en Golf utvendig, og romslig som en Passat innvendig, sier han.

Effektiv hurtiglading

Nye ID. 3 1ST er litt lengre og bredere enn e-Golf, som er i samme segmentet. I tillegg til en romsligere kupé, har bilen et vesentlig større bagasjerom enn forgjengeren. Den har et batteri på 58 kWh, og rekkevidden er på inntil 420 kilometer. Effektiv hurtiglading lar deg lade inntil 290 kilometer på 30 minutter. En aktiv varmepumpe sørger for å forvarme batteriet slik at det er klart til start, og kjøler det også ned. Et stort pluss for norske forhold, påpeker Wolden, da det betyr at bilen klarer å holde rekkevidden også i minusgrader. 

Sømløs bilkjøring

For å gi deg en sømløs bilkjøring har bilen adaptiv cruisekontroll, som automatisk justerer avstanden til bilene foran - og hastigheten etter fartsgrensen, dels via skiltgjenkjenning og dels via kartdata som er plottet inn. I alle testkjøringer som er gjort av bilen blir det fremhevet at bilen er ekstremt stillegående. Innvendig er bilen utstyrt med det siste innen teknologiske løsninger, og alt kan styres via touchskjermer og stemmestyring.

Digital content manager Thea Øwre Johnsen og markedssjef Rune Wolden hos Møller Bil i Trondheim.

E-Golfens arvtaker

– Vi forventer at ID.3. skal ta over stafettpinnen etter e-Golf, som vil fases ut etter hvert, sier Wolden. 
Så langt har de hatt både kjøpere som har e-Golf fra før og som nå ønsker å oppgradere, og kjøpere som skal bruke bilen som bil nummer én. Selv om bilen ikke har kommet i butikk enda, har forhåndsbestillingene tikket inn, forteller Wolden.
– Det har vært et veldig godt salg til nå, og vi har høye forventninger til salget fremover. Vi kommer til å få inn en bra batch i starten, slik at vi har nok biler til at folk kan prøvekjøre den. Jeg tror kundene føler en trygghet overfor Volkswagen, som jo er verdens største billeverandør, sier han.

Volkswagens nye elbil har vesentlig større bagasjeromsplass enn forgjengeren e-Golf.

Elektrisk offensiv

Nye ID.3. 1ST er bare starten på Volkswagens elektriske offensiv, og i årene fremover kommer elbilene på løpende bånd fra den tyske bilprodusenten. Allerede i høst skjer lanseringen av den helelektriske SUV-en ID.4, og i 2022 kommer VW ID Buzz – en helelektrisk versjon av den velkjente folkevognsbussen.
– Volkswagen kommer med veldig mange elbiler fremover, og i 2025 regner Volkswagen med å produsere 1,5 millioner elektriske biler globalt, sier digital content manager for Møller Bil Trøndelag Thea Øwre Johnsen. 
Hun tror norske bilkunder er mer enn klare for å omfavne elbilnyhetene, og forteller at det er folk i alle aldre som kjøper elbiler.
– Snittet vårt på nybil generelt ligger på 45-50 år. På ID.3. ser vi at det er en god del voksne ektepar, også på rundt 80 år, som kjøper. Men også en del unge folk kjøper den, så den favner bredt. Jeg tror folk begynner å venne seg til dette med lading, og man har ikke den rekkeviddeangsten man hadde i starten, sier hun.
ID. 3. 1ST leveres i fire forskjellige farger og tre forskjellige utstyrsvarianter. Startpris er 351 920 kroner. Bilen vil være tilgjengelig for prøvekjøring når den kommer i butikk i september.

FAKTA: Din lokale Volkswagen-forhandler

• Ønsker du å se nærmere på nye Volkswagen ID.3 1ST bør du ta turen innom Volkswagen Møller Bil Trondheim, bilen kommer til forhandler i september.
• Adresse: Ingvald Ystgaards vei 19/21, 7489 TRONDHEIM
• Telefon: 24 03 17 00
• E-post: trondheim@moller.no
• Webside: trondheim.volkswagen.no
• Facebook: facebook.com/volkswagentrondheim

Tekst: Renate Brødreskift| Foto: Renate Brødreskift & Volkswagen

Følg IN magasinet på Facebook