Hjem » Bergen » Mat & drikke »  FRISTELSER GJENNOM 25 ÅR

FRISTELSER GJENNOM 25 ÅR

Siden åpningen i 1988 har Galleriet vært et naturlig møtested midt i Bergen sentrum.

I løpet av denne tiden har senteret gjennomgått små og store forandringer. Flere nye butikker har kommet til, men mange har bestått.
– Det er rart å tenke på at vi har vært her så lenge allerede. Det har virkelig vært et eventyr, sier Vivien Silver, eier og daglig leder av Konfektgalleriet.

En fantastisk tid

Silver startet den eksklusive sjokoladeforretningen, rett ved inngangen til Galleriet, i 1990.
– Jeg var en av de første som etablerte meg på Galleriet. Mange var skeptiske til at jeg skulle starte en nisjebutikk, men det har gått over all forventing, sier hun.
En annen butikk som har vært lenge på huset, er Match.
– Er det virkelig 25 år siden allerede? Tiden har gått så fort. Det har vært en fantastisk tid, sier Truls Johannessen, som daglig leder på Match.
Johannessen var en av de første til å flytte inn på Galleriet.
– På begynnelsen av 1980-tallet begynte det å danne seg et mønster med en sterkere etablering og utvikling av bydelssentre rundt Bergen sentrum. Dette svekket det tradisjonelle handelssentrum og gateplansbutikkene, forklarer han.
Sammen med flere butikker i Bergen sentrum så han seg nødt til å flytte.
– Vi holdt opprinnelig til i gågaten, men flyttet til inn på Galleriet da det åpnet i 1988. På mange måter ble Bergen sentrum forflyttet fra Strandgaten til Torgalmenningen.

Noe måtte gjøres

Galleriet åpnet dørene første gang i november 1988, og ble etablert på Torgalmenningen – midt i hjertet av Bergen Sentrum. 
– Frem til midten av 1980-tallet bestod det som i dag er Galleriet, av gateplansbutikker, samt kontorer og leiligheter i de øvrige etasjene. Politikerne og handelsstanden i Bergen så etter hvert at noe måtte gjøres for å bevare et levende sentrum, forteller Hågen Solheim, senterleder ved Galleriet.
Galleriet ble derfor godkjent og utviklet som et ledd i å fornye og revitalisere Bergen Sentrum. Seks vernede bygårder ble integrert til et bygg, som i november for 25 år siden åpnet som en stor «shoppingkatedral» over syv etasjer.
– Galleriet bestod opprinnelig av seks etasjer med butikker. I 1993 ble senteret utvidet med en ekstra etasje med butikkvirksomhet. I denne toppetasjen har en rekke interiørbutikker etterhvert etablert seg, sier Solheim.
Galleriet er stadig i hard konkurranse med andre kjøpesentre, spesielt dem som ligger i bydelene rundt sentrum.
– Vi gjør det vi kan for å bevare et sterkt bysentrum. I dagens marked handler det om å skille seg ut og tilby det lille ekstra- det klarer Galleriet. I løpet av de siste årene er det er foretatt betydelige oppgraderinger for å styrke konkurranseevnen, og vi har hatt fokus på å fremheve arkitekturen i bygget, sier han.

En storbyopplevelse

Å hele tiden fornye seg er nøkkelen til suksess, tror Solheim.
– Vi har ivaretatt det originale preget, samtidig som Galleriet fremstår som nytt, moderne og stilrent. Vi har fokus på oppgraderinger slik at senteret til enhver tid skal fremstå tidsriktig. Tanken bak alle oppgraderinger er å gi kundene våre storbyopplevelser, sier Solheim.
Tilbake i sjokoladebutikken er Silver i full gang med å stille ut dagens sjokoladefristelser.
Det har krevd mye stå-på-vilje og lidenskap for det jeg driver med. Vi har alltid hatt et godt arbeidsmiljø på Galleriet, og støttet hverandre hele veien. Jeg tror det har mye å si for suksessen vi har opplevd, sier hun.

Tekst & foto: Kristine Thorstensen