Hjem » Bergen » Portretter »  Fra Karmøy til Broadway

Fra Karmøy til Broadway

Bergen Filharmoniske Orkester presenterer ny sesong – Fra Karmøy til Broadway med Leif Ove Andsnes i spissen for musikalsk stjernegalleri.

Orkesterets 246. sesong er nå klar. Dirigentlegenden Neeme Järvi åpner konsertsesongen med et nordisk festprogram i september, mens sjefdirigent Andrew Litton runder av i mai 2011 med en av Mahlers mest gripende symfonier. Mellom disse kan du oppleve orkesteret sammen med dirigenter, solister og kor på konserter hver eneste uke. Spesielt gledelig er det at Leif Ove Andsnes gir tre konserter – to sammen med orkesteret og en der han spiller solo. Sammen med noen av Skandinavias beste musikalartister tar vi turen til Broadway og West End i et show hvor du får høre høydepunkter fra både Mamma Mia!, Chess og Les Miserables.

Leif Ove Andsnes – residensmusiker

«Jeg gleder meg veldig til å være residensmusiker med Bergen Filharmoniske Orkester. Det er en ekstra bonus å være i min hjemby og gi konserter med et så godt orkester, hvor jeg har mange gode venner», sier Leif Ove Andsnes.
Leif Ove begynner med Johannes Brahms andre klaverkonsert som han mener «spenner fra den mest intime dialog til brusende bølger og utladninger». På neste konsert står Bergenskomponisten Ketil Hvoslefs klaverkonsert på programmet, før han avslutter med en solokonsert med Beethoven som hovedverk. Du sikrer deg billett til Leif Oves konserter ved å kjøpe et konsertabonnement.
Andsnes er imidlertid ikke den eneste pianisten i verdensklasse som besøker orkesteret denne sesongen. Franske Hélène Grimaud vil spille en av Mozarts elegante klaverkonserter med Eivind Gullberg Jensen på dirigentpodiet. De to fant tonen for fem år siden i Paris da Gullberg Jensen i hui og hast måtte steppe inn for en dirigent som plutselig ble syk. Konserten ble hans internasjonale gjennombrudd og siden har han gjort flere konserter sammen med Grimaud.
Sesongen har et nordisk anslag med musikk av klassikere som Johan Svendsen, Johan Halvorsen og Jean Sibelius. Neeme Järvi slår an tonen når han innleder høsten med en presentasjon av alle tre; Svendsens genistrek av en Festpolonaise, Halvorsens Fossegrimen med Ragnhild Hemsing som solist, og Sibelius’ mest populære symfoni. Elskere av Sibelius får anledning til å høre flere av hans mest kjente verk – både fiolinkonserten og symfoni nr. 5. Når orkesteret drar på turné til blant annet Berlin, Wien og München våren 2011 tar vi med oss både norske og russiske musikalske høydepunkter som hjemmepublikum får høre før avreise.

Publikumsfavoritter – Godsakene står i kø

På programmet ellers står publikumsfavoritter som Symphonie fantastique, operaperlene La bohéme og Hoffmanns eventyr, Haydns elegante cellokonsert, Beethoven og Dvořaks syvende symfonier, Tsjaikovskijs sjette symfoni «Pathétique» og Brahms’ fiolinkonsert med Sarah Chang. Merk deg en sjelden framførelse av det mektige oratoriet Belsasars gjestebud med orkester, kor og solister. Stjerneskuddet Robin Ticciati kommer tilbake for å dirigere Schumann og Brahms.
Musikk av Gustav Mahler står sterkt på programmet. I 2011 er det hundre år siden han døde. Fire av hans største symfonier framføres under ledelse av internasjonale toppdirigenter; sjefdirigent Andrew Litton, Juanjo Mena, Kazushi Ono og David Zinman. Sjefdirigenten selv runder av vårsesongen med Mahlers «Oppstandelsessymfoni», et verk han har et sterkt personlig forhold til. Han vil selv introdusere verket for publikum. Om du ønsker å vite mer om musikken du får høre, er serien Fem store! Noe for deg. På fem fredagskonserter spilles fem symfonier introdusert fra podiet av Gunnar Danbolt eller Andrew Litton.

209142-D 2061-R2

Konserter for familien

I vår familieserie tilbyr vi fire varierte konserter for musikkelskere i alle aldre. I desember inviterer vi til julekonsert, mens vi etter jul serverer høydepunkter fra Mamma Mia! og Emil i Lønneberget, danser argentinsk tango med unge fyrige musikere, før vi avslutter med Tims musikkfabrikk hvor hele salen sammen skal lage musikk. Balletten Nøtteknekkeren står selvsagt på programmet når julen nærmer seg. Vil du vite mer om sesongens program, abonnementsordinger og priser, se www.filharmonien.no, tlf 55 21 62 28, e-post no eller les i sesongprogrammet som nå er tilgjengelig.

Tekst: Henning Målsnes  Foto: Steve J. Sherman & Lars Svenkerud (Leif Ove Andsnes)