Hjem » Bergen » Helse & velvære » For mye og for lite forvirrer alle?

For mye og for lite forvirrer alle?

Daglig blir vi matet med utsagn som ”kutt ned på karbo” og ”fett er farlig”. Dagen derpå er ikke fett så farlig, og poteten er kåret til sunnhetsbombe. Forvirret? Fortvil ikke, for IN magasinet har fått et lite lynkurs hos hovedtrener ved Shaping treningssenter på Danmarksplass, Lena Pettersson.
_Z4F2312
På Shaping er dietter ut og næringsstoffer inn. Her handler det om å spise regelmessig og variert. - Vi tilbyr en endring i selve livsstilen. Karbohydrater med lavt sukkerinnhold er viktig for både forbrenningen, nervesystemet og fordøyelsessystemet vårt. Daglig inntak av fiberrike matvarer som fullkorn, frukt og grønt er derfor nødvendig. - Tyngden på brødet kontrollerer fiberinnholdet. Dess tyngre, dess mer fullkorn. Bytt gjerne til fullkornspasta og naturris. Man spiser naturlig mindre fordi disse produktene metter bedre, opplyser Lena. Fett er også en viktig del av kostholdet og skal ikke kuttes. Sunne fettstoffer er like viktig som protein og karbohydrater, men i mindre mengde. Kostholdseksperten vår advarer også mot å sverge til trenddietter som Fedon og Atkins, da langtidsvirkningen fortsatt ikke er konstatert.

Lurt av light

Så sjokolade, kake og søtsaker er ikke forbudt? - Absolutt ikke. Vi anbefaler faktisk våre kunder å kose seg i løpet av uken. Det er både sunt for sinn og skinn. tror treningseksperten. Generelt sett gir treneren anbefalinger i tråd med WHO, bortsett fra når det gjelder kunstige søtningsstoffer. - Spis så naturlig som mulig. Light-produkter kan fremkalle sultfølelse og gi økt søtbehov. Det er bevist at man faktisk kan spise opptil 20 % mer ved bruk av kunstige søtningsstoffer.

Tallerken-modellen

Hos Shaping fokuserer man mer på mengde mat i stedet for kalorier, og bruker tallerkenmodellen som mal. - Del tallerkenen i tre, og fyll hver del med mager protein, grønnsaker og karbohydrater. Tilsett gjerne litt sunt fett. Skal man forsyne seg flere ganger, sørg for å fylle på med grønt. Slik ”lurer” man kroppen til å spise sunt, bli mett og gå ned eller holde vekten. tipser Lena. Det er viktig å sette seg realistiske mål. Spis 4-5 måltider hvis du skal ned vekt, ellers 5-6 måltider med 3-4 timers mellomrom.

Farger og fantasi for de minste

Hvordan få barna til å glede seg over fisk, frukt og frosne grønnsaker? - Start i en tidlig alder med frukt og grønt. Barn elsker farger og smoothies er et gøyalt alternativ. Inkluder barna i matlagingen og sørg selv for å leve etter det man lærer barna. Ikke la barna se at man slanker seg og vær tilbakeholden med søtsaker. Kuttede frukter, bær og grønnsaker er snacks som passer hele familien. Hva med en dipp av kesam eller yoghurt naturelle? - Ved å bake i ovnen sparer man på både fett og kalorier. Dessuten er det en enkel og rask måte å tilberede både fisk og kjøtt på. I tillegg bevares vitaminer og mineraler og maten får mer smak.

Sunn fast food a la Lena

Bruk karbonade/kyllingkjøttdeig, bland i urter, grønt og krydder. Form som en karbonadekake og sett på bakepapir. Stekes i 2 minutter på hver side ved 230 grader øverst i ovnen. Kutt mandelpoteter i båter, pensle lett med en sunn olje og stek gylden. Varm et grovt rundstykke rett før servering og pynt med grønt.
Tekst: Anette Bergås Foto: Birte Svendsen