Hjem » Oslo »  Ferskt kje – en mild og mør delikatesse

Ferskt kje – en mild og mør delikatesse

I mange år ble kjøttet fra geitekillinger regnet for å være kjøttet ingen ville ha. Men i takt med økt fokus på matsvinn og kortreist mat har stadig flere oppdaget hvilken delikatesse kjekjøtt faktisk er. Det er både mørere og mildere enn lammekjøtt, i tillegg er det enkelt å tilberede. Hos Jacobs på Majorstuen finner du ferskt kje i ferskvareavdelingen hele våren! 

Trenger du litt ny inspirasjon til måltidene er det vel verdt å ta turen innom Jacobs Majorstuen. Den store matvareforretningen holder til i underetasjen i Essendropsgate 9, vis-à-vis Colosseum Kino, og er kjent for sitt brede utvalg. Her finner du alt du trenger til både hverdags- og festmåltidene, i tillegg til det lille ekstra. Og siden forretningen ligger bare et lite steinkast unna t-banestasjonen på Majorstuen er det enkelt for mange å ta turen innom på vei hjem fra jobb.
Jacobs kan dessuten friste med store og velfylte ferskvareavdelinger. Her møter du alltid kunnskapsrike fagfolk som mer enn gjerne kommer med gode råd og anbefalinger. Blant annet kan de skilte med en av de største fiskediskene i Norge med dyktige fagfolk som brenner for sjømat og som sørger for at det alltid er et bredt sortiment å velge blant. De lager mye god fiskemat, som for eksempel den svært populære fiskewoken. Butikken er dessuten kjent langt utenfor Majorstuen for sin innholdsrike kjøttavdeling. Her sørger butikkslakterne for at du alltid får kjøtt av høyeste kvalitet og ikke minst for et utvalg du ikke finner i alle andre butikker. De har også to modningsskap for storfekjøtt som gir mye mer smak på kjøttet, samtidig som det blir mørere.

Økende popularitet for kje

Akkurat nå finner du blant annet et stort utvalg av kje av høy kvalitet i kjøttdisken. Tradisjonelt har geitekje vært kjøttet ingen ville ha og historien rundt det har vært litt mørk. Særlig bukkekjeene som ikke kan produsere melk har ofte blitt avlivet rett etter fødselen og blitt kastet i søpla. Men kjekjøtt er egentlig et utrolig godt kjøtt og i takt med økt fokus på matsvinn og kortreist mat har heldigvis stadig flere oppdaget nettopp dette. 
– Mye kjekjøtt har dessverre gått rett i søpla tidligere. Særlig i de store byene har ikke kje vært særlig populært. Det er utrolig synd for ingen ønsker jo å kaste så delikat og deilig kjøtt. Derfor er det utrolig flott at det nå har blitt mer populært. Vi får kjekjøtt fra Nortura og har masse ferskt kje tilgjengelig fra sesongen begynner i februar. Vi får dessuten nye leveranser helt fram til mars/april, og vi fryser også en del slik at det er mulig å få tak i videre utover våren, forteller ferskvaresjef Ismarel Tahon hos Jacobs Majorstuen.

Mørere enn lam

Selv om lammekjøtt lenge har vært mer populært enn kje er det stadig flere som oppdager at kje er både mørere og mildere enn lam. 
– Kje er også lysere i kjøttet. Det egner seg til alt og er for eksempel veldig bra til grillen. Det er det perfekte kjøttet å langtidssteke slik at det blir så mørt at kjøttet nærmest faller av. Man kan helsteke både sadelen og fileter, eller ha hele bogen i ovnen. I tillegg passer kje veldig godt i gryter og mange blir også overrasket over hvor mørt kjeribbe er. 
Det er heller ikke vanskelig å tilberede kje. Men er du i tvil eller trenger litt ny inspirasjon så deler de ansatte i kjøttavdelingen gjerne gode råd og tips. 
– Det er viktig å ikke bruke for kraftige smaker siden kjøttet er så mildt og mørt. Jeg anbefaler at man heller bruker timian istedenfor rosmarin som ofte brukes til lam. Både timian og bladpersille er gode urter til kje. Timian sammen med soyaolje, finhakket hvitløk og chili sammen med litt salt og pepper er en god og enkel marinade som fungerer veldig bra. Det er i det hele tatt vanskelig å mislykkes med kjøtt som er så mørt, mildt og godt, sier Ismarel med et smil. 
Både i påsken og resten av våren spises det mye lam. Men egentlig er det kje som er i sesong og kanskje er årets påskemåltid en god anledning til å prøve ferskt kje? 
– Vi håper at stadig flere vil oppdage hvor godt ferskt kje er. Vi har også fenalår av kje som er litt mildere og mer delikat enn lam. I tillegg er det jo alltid sesong for biff. Tørrmodnet biff er også godt å bruke som påskemat!

FAKTA: Jacobs Majorstuen

• Adresse: Colosseum park, Essendrops gate 9, 0368 Oslo
• Tlf: 23 20 55 20
• Web: jacobs.no/Butikker/Jacobs/Jacobs-Majorstuen
• Facebook: facebook.com/JacobsMajorstuen
• Instagram: instagram.com/jacobs_majorstuen

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Jacobs & Mona Gullstein
 

Følg IN magasinet på Facebook