Hjem » Oslo » Reiser & opplevelser »  Ferie med sjelefred

Ferie med sjelefred

ISLA DE HOLBOX, MEXICO. Sandra Pérez har en viktig jobb i kveld.
Mexico:Mexico:Isla de Holbox

– Bordet kan stå på langs, kanskje? Har du husket fyrstikker?
Folkene hennes løper mellom kjøkkenet og stranden. Det er mye å huske på når man driver hotell på stranden og skal varte opp gjestene. Middag på stranden? Check. Bål? Check. Lykter, musikk og vin er en selvfølge.

Kjærlighetshotellet

Hotelleier Sandra Pérez er egentlig forfatter og kommer fra Cuba. Hun ønsket seg et sted hvor hun kunne skrive, kanskje noe som andre forfattere og kunstnere kunne komme til? I alle fall, hun kom til øya Holbox, nord for Cancún på Yucatán, sammen med sine norske kjæreste, Sveinung Bokn for rundt 10 år siden. Her var det stille. Her kunne hun slå seg ned. I løpet av de neste årene bygget de sammen opp hotellet Casa Sandra. Først ett bygg, så enda et.
– Vi gjorde alt selv og det var komplisert. Det finnes absolutt ikke noen ting her på Holbox så alt måtte fraktes med båt fra fastlandet. Da de første gjestene kom laget vi maten, serverte og vasket opp, sier Sveinung Bokn til IN magasinet.
I dag er det flere bungalower, svømmebasseng og en liten restaurant. Ikke så veldig imponerende? Forskjellen er at Sandra Pérez og Sveinung Bokn ikke har spart på noe hva smak og detaljer angår. På stranden, hotellets hage, står det brede solsenger med lette, hvite gardiner (helt nødvendig på disse breddegrader). Sengene på rommene er utstyrt med store, deilige puter og tykke bomullslakener. På balkongen er det hengt opp vakre hengekøyer og fra denne kan speide etter pirater på havet. Ja, her kan man virkelig hvile.

exterior, latin america & the caribbean, m?xico, piscina, rivier

Åpne dører

Som eneste feriearrangør har Star Tour reiser til drømmeøya Holbox til vinteren, og Casa Sandra er naturligvis med i programmet. Holbox har en liten by. Her ligger ordførerens kontor og døra står åpen, selv når sjefen selv er ute til lunsj. Og nei, her er ikke verken forværelse eller noen som passer på ordførerens saker. Det bor nemlig bare
1 000 mennesker her. Skjønt her kommer en og annen turist som bidrar til at innbyggertallet øker et par promille. Slik som Sandra Thomson fra USA. Hun kom til Holbox for å hvile noen uker. Hun vendte aldri hjem og driver i dag butikken Las chicas hvor hun selger kunsthåndverk, smykker, klær og sko til de turister som måtte søke seg hit.
– Jeg måtte bort fra mitt stressfylte liv. Her er det godt å være, selv om man kanskje ikke blir så rik her, sier Sandra Thomson.

Mexico på menyen

Mexico og Yucatán-halvøya har siden 1970-tallet vært et populært feriested. Da turistutviklingen startet opp i denne solfylte delen av Mexico, var det kun noen få fiskerbyer her – og så klart de spektakulære mayabyene, Chickén Itza og Uxmal som ble reist flere hundre år før spanierne kom til Amerika. I dag kommer både filmstjerner og vanlige solhungrige turister fra hele verden hit for å feriere. Dette har bidratt til velstand for innbyggerne og til en sammensatt meny av opplevelser.
Norske Star Tour har tatt med nordmenn til Mexico i flere år og i tillegg til vinternyheten Holbox tilbyr arrangøren også reiser til Cancún og Playa del Carmen. Her kan feriegjestene velge mellom familievennlige hoteller hvor mat og drikke er inkludert til sofistikerte boutiquehoteller på stranden.

Svømme med hvalhai

Kaptein Alejandro Saucedo peker ned i vannet.
– Der er den.
Denne gangen er det ikke hoppende delfiner han peker på. Nå beveger en stor, mørk skygge seg nede i bølgene: hvalhai. Fra rekka ser man at den er cirka 14-15 meter lang, slank
– Hopp! Sier han. – Hopp!
Det er bare å dra dykkermaska over ansiktet og plaske ut i vannet. Hvalhaien er verdens største fisk og kan bli opptil cirka 18 meter langt og veie 11 tonn. Dette til tross, denne kjempen spiser kun plankton, noe som godt å vite for passasjerene som kaster seg ut i vannet. Hvalhaien er i dag en sjelden skapning å treffe på som følge av overfiske, men her ved øya Holbox, kommer det noen inn i perioden juni til september.
Plutselig har man den enorme spraglete ryggsøylen en meter under dykkermaska. Hvalhaien er strømlinjeformet og elegant, og det ser ut til at den fullstendig klar over det der den beveger halen som om den danset til rolig salsalåt. Selv føler man seg nokså liten der man kaver med gul snorkel i kjempefiskens stue.
Men etter å ha vist seg frem, vinker den bestemt med halefinnen og forsvinner som en mørk skygge ut i havet. Hjertet klaprer som en kastanjett, dette er virkelig ikke et show man bare kan bestille billett til. Å svømme med hvalhai er nemlig noe dykkere fra hele verden kommer hit for oppleve. Kaptein Saucedos passasjerer er i ekstase:
– Dette var terningkast seks, nei, sju, sier Mai-Britt Sverd på vei opp av vannet.

Article image

Kommer hvalhaien?

På kveldene setter innbyggerne seg ut i gyngestolene på trammen. De spiller domino og selger tacitos med guacamole fra små boder. Restaurantene byr på sprellfersk fisk og ceviche (salat laget på limemarinert fisk og skalldyr). Her og der hører man en mexicansk kjærlighetssanger fra en skurret høyttaler. Men ellers er det stille. Fredlig. Bortsett fra hos Casa Sandra hvor personalet er opptatte med kveldens oppvartingssesjon. Der kommer fat på fat med det man fikk fra havet i dag tidlig og flere flasker vin. Da er det bare å stikke tærne i sanden og fundere på om det er hvalhai eller delfin man ser der ute i havet.

Article image

Fem store opplevelser

• Delfinsvømming: Lek og kos med en delfin. Delfinene er sosiale og lette å trene. Delphinus har havbassenger med glade delfiner i fem byer på Yucatán og her får du svømme med delfinene. Som takk for besøket kan du få en skikkelig delfinsmask på kinnet. Dette er et av livets store opplevelser! (www.delphinus.com.mx).
• Arkeologi: Chichén Itza er en by grunnlagt av mayaene i år 1000 e.Kr., altså 500 år før spanierne erobret området. I dag står ruinbyen på Unescos verdensarvliste og regnes som et av verdens sju moderne underverk. Det er særlig Kukulkan-Quetzalcoat-pyramiden som trekker, for ved vår- og høstjevndøgn bades balustraden på hovedtrappen og gir et skyggebilde av en slange som beveger ned mot en slangehodeutskjæring nederst i pyramiden.
• Snorkling: Det er perfekte forhold for å snorkle, under havoverflaten er det et fantastisk karneval av fisk hver eneste dag.
• Fargerik høytid: Día de los muertos, fargerik minnehøytidelighet for avdøde familiemedlemmer på allehelgens dag i november.
• Karnevalene: Det feires karneval i en uke til ende over hele Mellom- og Sør-Amerika i februar. Også i Mexico er det spektakulære kostymer, dans og ville parader.

Tekst: Inga Ragnhild Holst | Foto: Fran Fernández, Star Tour

Fakta

Hvorfor dra: Praktfull natur med karibiske strender på Yucatán-halvøya, herlig badetemperaturer året rundt, fantastiske snorkemuligheter og kanskje Latin-Amerikas beste mat.

Slik reiser du: Star Tour tilbyr som eneste norske feriearrangør reiser til drømmeøya Holbox. Prisen starter på kr 10 648 for fly t/r og to uker på rimeligste hotell. Du kan også kombinere en uke på rolige Holbox med en uke i de mer livlige badebyene Cancún eller Playa del Carmen. Et annet alternativ er å reise på en TEMA-tur og ta et dypdykk i mayaenes kultur og historie. Priser fra cirka kr 13 998 per person for 14 dager. Star Tour flyr direkte fra Oslo og turen tar ca 12 timer.

Mer info: www.startour.no & www.tema.startour.no

Utvalg av Star Tours hoteller
Man kan bo fabelaktig for en relativt rimelig penge. Pris per person for to uker, inkl fly t/r.
• Blue Unique Casa Sandra SSS, pris fra kr 15 150. Ligger rett på en hvit sandstrand på paradisøya Holbox. Basseng, restaurant og vakre rom, perfekt for par på bryllupsreise.
• Blue Village Exotic Maya Beach SSSS, pris fra kr 13 998. Star Tours velkjente familiehotell med skandinavisk Bamseklubb, mange restauranter, bassenger, kjøpesenter og spa rett på stranden. All inclusive.

Visste du … at Mexico er sjokoladens hjemland? Mayaene dyrket kakaobønner som de laget sjokolade på. De kalte den for xocolat. Sjokolade var viktig i mayaenes kultur og de brukte kakaobønner som mynt. I dag vet vi også at sjokolade er næringsrikt og oppkvikkende og i Mexico bruker de sjokolade i både sauser (som mole poblano) og i gryter. Men den er usukret og smaker nøtteaktig