Hjem » Trondheim »  Fenomenet fjelløping

Fenomenet fjelløping

Liker du å løpe bør du stikke til fjells.

Det handler om deg og naturen. Stien som snor seg oppover og bortover. Over lyng, mose og stein. Føtter som fører deg stadig fremover. Det eneste du lytter til – i en ellers overdøvende stillhet, er hjertet ditt som slår. Rytmisk – dunk, dunk, dunk. Du fanger hvert eneste øyeblikk, naturen kommer så tett på. I fjellheimen i Oppdal vil du oppleve den spontane lykkefølelsen.

Løping i fjellet er en slags modernisering av den tradisjonelle fjellturen. Fascinerende lange distanser kan tilbakelegges når du øker farten til løpetempo. Faktisk blir man overrasket over hvor langt man kan komme på noen timer. Og man trenger ikke være i toppform for å kunne løpe i fjellet. Du endrer bare underlag fra tredemølla, asfalten eller grusveien – til myke stier av naturens egne elementer. Og motbakkene kan godt forseres med å gå. Derfor – liker du å løpe, da bør du stikke til fjellets stier.

Hvorfor er løping i nettopp Oppdal så unikt? For det første finner du et stinett i verdensklasse i fjellbygda. Du kan faktisk finne deg en ny sti hver eneste dag. Variasjon og mangfold, her finnes distanser som passer din kondisjon. For det andre ligger fjellheimen lett tilgjengelig. Når du er i Oppdal er du på allerede på fjellet, og skoggrensa er ikke langt unna. Slik kommer du raskt og enkelt opp til høyfjellet. For det tredje er terrenget vennlig. Oppdal har store fjellmassiv, men uten kvasse tinder og bratte egger. Dette gjør at store områder i fjellet er løpbare. Vide vidder og rause fjelltopper bidrar til helt fantastiske opplevelser du garantert ikke trenger filter på for å dele. 

Du trenger absolutt ikke slutte med den tradisjonelle fjellturen. For all del. Men å erstatte fjellsko med lette terrengløpesko, fjellnikkers med tights og kaffetermosen med ei vannflaske, det kan gi deg en variasjon i ditt eget friluftsliv. Frihetsfølelsen du oppnår ved å løpe innover fjellvidda, har du kanskje ikke kjent på siden du var barn. Konseptet er så enkelt. Du trenger et par sko og en sti. Det å løpe i oppdalsnaturen er estetisk flott. Du burde prøve.

FAKTA: Gode tips til utstyr

• Finn deg sko som gir godt grep og stabilitet.
• Test ulike typer sko. Ikke legg ut på langtur uten å være sikker på at skoa er behagelige.
• Tenk vekt og komfort. Lette klær. Ikke pakk unødig i sekken. Ha alltid med deg vindtett jakke, hansker og lue/pannebånd i sekken. Været endrer seg raskt i fjellet.
• Invester i en god sekk som passer deg. Den bør sitte tett inntil kroppen for å gi minst mulig friksjon under løpinga. 
• Synes du høye løpesokker ser dumt ut? Uansett, kan det være smart. Det tekniske materialet hindrer gnagsår og holder deg tørr.

Tekst: Margrete Blokhus, OPPDAL:365 | Foto: Martin I. Dalen, OPPDAL:365