Hjem » Asker&Bærum »  Et norsk gullsmedeventyr

Et norsk gullsmedeventyr

Gjennom årenes løp er det ikke få som har latt seg imponere over skjønnheten i kunstneren Gustav Gaudernacks arbeider. Han blir gjerne omtalt som Norges første designer, og over hundre år etter sin død har han fortsatt en unik posisjon innen glass og metallkunst.

I disse dager presenterer Jugendstilsenteret og Kube i Ålesund en egen utstilling viet Gaudernacks verk. Den er vel verdt et besøk – for å si det forsiktig. Gustav Gaudernack (1865-1914) var opprinnelig fra det daværende Østerrike-Ungarn, men flyttet til Norge etter studietiden i Wien. Kunstnerskapet skjøt fart da Gaudernack i 1892 ble ansatt som gullsmed hos David Andersen. Etter kort tid fikk han hovedansvaret som tegner og modellør, og det var under hans ledelse at David Andersen etablerte seg som et av Europas fremste gullsmedverksteder. I 1910 åpnet Gaudernack sitt eget verksted i Kristiania. Gjennom hele sitt virke som designer og lærer var han en nyskapende kunstner som bidro sterkt til revitaliseringen av sin tids gullsmedkunst. Gaudernacks bidrag innen glass og metall er unike, men det var særlig emaljen som brakte kunsten hans til de store høyder. Med et særpreget formspråk og en utsøkt teknikk skapte han noen av verdens vakreste emaljearbeid. Han mottok nasjonal og internasjonal anerkjennelse med en rekke priser, blant annet sølvmedaljen ved Verdensutstillingen i Paris i 1900, og Grand Prize på St. Louis World Fair i 1904.

Fra Kristiania til Sandvika Storsenter

Om Gustav Gaudernack titter ned på oss fra stjernene et sted har han all grunn til å smile. Ikke bare over den enestående posisjonen arbeidene hans fortsatt har, men også fordi navnet hans fremdeles er representert blant landets fremste gullsmeder. Vi snakker selvfølgelig om Mestergull Gaudernack i Sandvika. Gullsmed Gaudernack er Bærums eldste firma i sitt slag, og ble etablert av Lily og Rolf Gaudernack i 1928. Elleve år senere flyttet de til Sandvika sentrum, hvor de var et kjært tilskudd i bybildet frem til 1993. Da åpnet Sandvika Storsenter dørene, og parets sønn, Christian, kunne stolt presentere familiens nye Mestergull-butikk. Der holder de fortsatt til, nå under ledelse av 4. generasjon gullsmed og Gustav Gaudernacks oldebarn, Christine. 

Klassisk og moderne – side om side

Med sin unike status kunne det kanskje være fristende for Mestergull Gaudernack å lene seg mot det trygge og kjente. Satse på historiens sus og et luksuriøst, men klassisk utvalg. På ingen måte.
– Oldefar var kjent for å tenke nytt, det ønsker vi også være, sier Christine. 

Firmaet kan selvsagt tilby et solid utvalg klassiske smykker, men i tillegg har de et overordnet mål om hele tiden å ha pulsen på dagens mote og trender.
– Vi fører både kjente merkevarer og mer moderne kolleksjoner. Hovedfokus er på nordisk design, så over halvparten av sortimentet vårt er fra Skandinavia. Uttrykk og form er viktig, men det samme er høy kvalitet og en riktig pris. Både mormor, mor og datter skal finne noe de liker hos oss; et unikt smykke som får nettopp dem til å skinne. Vi er selv en familiebedrift, og det å kunne tilfredsstille ulike generasjoner er viktig for oss. 

Mestergull Gaudernack har ikke bare et variert og flott utvalg. De kan også skilte med tre gullsmedutdannede medarbeidere som gjerne hjelper med både reparasjoner og redesign av gamle smykker. Ønsker du å gravere eller taksere noe er det selvsagt også mulig. En flott utstilling og et dyktig personale utgjør så klart en gullkombinasjon, men ønsker du isteden å nyte Mestergull Gaudernacks vareutvalg hjemmefra er det ingenting i veien for det. Nettbutikken er ganske enkelt lekker. Gustav Gaudernack har med andre ord all grunn til å være stolt av sine etterkommere. Likevel kan jeg ikke la være å undre meg, kan arven tidvis være tung å bære?
– Overhodet ikke, ler Christine. 
– Vi er stolt av historien vår og min oldefars arbeider er fortsatt til inspirasjon, avslutter hun.

FAKTA: Gaudernack Mestergull Sandvika

• Adresse: Brodtkorpsgate 7, 1338 Sandvika
• Beliggenhet: Sandvika Storsenter 2. etasje, Stortorget
• Web: mestergull.no/sandvika-storsenter
• Intagram: instagram.com/mestergullsandvika
• Facebook: facebook.com/mestergullsandvika
• Telefon: 67 56 50 51
• Epost: sandvika.storsenter@mestergull.no

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Tony Hall 
 

Følg IN magasinet på Facebook