Hjem » Bergen » Mat & drikke » Et lite stykke Italia

Et lite stykke Italia

Rød- og hvitrutete duker på små kvadratiske bord, fargerike malerier på veggene og høylydte italienske stemmer fra kjøkkenet. Vi er på en liten italiensk taverna- midt i Bergen; ”La Bottega Italiana” i Gågaten.
unknown
Den lille lunchrestauranten drives av ekteparet Ivano og Hildegunn Lupini. Ivano er fra Sicilia og fikk sjokk da han kom til Norge og oppdaget hvor mye halvfabrikater og ferdigprodukter som benyttes i norsk kost. Ivanos bestefar dyrket selv det de trengte av råvarer og det de ikke hadde mulighet til å produsere selv, som for eksempel kjøtt og vin, byttet de gjerne til seg fra naboen. En felles forkjærlighet for mat og et ønske om å lære nordmenn å spise italiensk mat på italiensk, vis inspirte ekteparet til å åpne egen restaurant.

Et helt unikt spisested

La Bottega Italiana skiller seg fra andre italienske spisesteder da alt ved dette stedet syder av italiensk kultur og atmosfære. Helt unikt er det at all maten er laget fra grunnen. I tillegg er alle de ansatte italienske. Her er det høyt volum, temperament og lidenskap. – Det hender nok at gjestene tror det er full krangel på kjøkkenet når stemmene heves og det smeller i panner, ler Hildegunn, – men det er aldri så ille som det høres ut! – Det er slik italienere kommuniserer, forklarer hun. Andre ting, slik som åpningstider, blir også praktisert på italiensk vis her. Dersom et selskap ønsker å bli sittende etter stengetid, blir de ikke kastet ut. – Vi lar gjestene sitte til de er ferdige, sier Hildegunn og refererer til kulturen i Italia hvor man holder åpent så lenge der er folk.
unknown

Vin og matkultur

Menyen på La Bottega bugner av fristende retter, alle produsert på ekte råvarer. Her finnes et stort utvalg i antipasti, insalati, panini, større kjøtt- og fiskeretter og selvfølgelig pasta i forskjellige varianter. På spørsmål om hva man bør bestille, har eieren et hett tips: – Spør etter kokkens anbefaling! Hver kokk har sin egen spesialitet, så på denne måten er man alltid sikret å få det beste vi har å tilby. Ekteparet mener barnemeny er overflødig på et sted som dette: – Barna får en mindre porsjon av rettene vi serverer og de elsker maten her, sier Hildegunn. Når det gjelder drikke til maten er talen klar: – Italiensk mat uten vin er ikke mat! Utsagnet kommer fra Hildegunns mann, Ivano. Italia er stor på mat- og vinkultur og på La Bottega Italiana er vinutvalget spesialtilpasset menyen: – Min mann pleier å si at det er hans føderett å drikke vin til maten, smiler Hildegunn. – Med den riktige vinen til et ekte italiensk måltid kommer alle smaksnyansene frem og man får en helt annen matopplevelse, forklarer hun. Kaffe og dessert tilbys selvsagt også og her er det ingen tvil: – Vi har byens beste Tiramisu!

Butikk i restaurant

Den koselige restauranten har flere overraskelser å by på. Helt innerst i lokalet finnes en liten fetevarehandel hvor man finner et imponerende utvalg av råvarer man kan handle med seg hjem. Her finnes italienske oster, salami, sandaniel, parmaskinke, oliven, samt ekteparets egenproduserte olivenolje, ”Villa Foldnes de Sicilia”. – Vi har egen olivenfarm på Sicilia, forteller Hildegunn. Hemmeligheten bak den sunne oljen er å høste olivenen like før den er helt moden. Den er ikke like rik på olje da, men inneholder flere antioksidanter. For nye kunder tilbys smaksprøver og Hildegunn garanterer at ingen går tomhendt fra den spennende butikken, som tilbyr enkle men spennende produkter av ypperste kvalitet.

”Slow food” og det gode liv

På La Bottega Italiana praktiseres konseptet ”slow food”. En del av filosofien er at måltidet skal nytes sittende ved bordet og at man skal ha rikelig med tid. Maten er særdeles viktig for italienerne og en stor del av kulturen. Kjøkkenet er det vanligste oppholdsrommet og det er her familien samles: – God mat i godt selskap, hva kan være bedre enn det, spør Hildegunn. – Jeg tror vi nordmenn har mye å lære her.

Et samlingssted for alle.

Det lille spisestedet i Gågaten har et bredt og variert klientell som spenner fra fine fruer til studenter. Her er det jordnært, ekte, med noe for enhver smak. Stedet har en naturlig italiensk atmosfære og forkjærligheten for mat og mennesker merkes umiddelbart når man kommer inn døren. Til dem som ennå ikke har tatt turen innom vil Hildegunn si følgende: – Alle er hjertelig velkommen her. Hvis du ønsker en unik og spennende, autentisk italiensk matopplevelse bør du ta turen til oss. Det vil du ikke angre på, avslutter hun blidt. Tekst: Charlotte Faaberg Foto: Espen Pedersen