Hjem » Bergen » Mat & drikke » Epler - juvelen blant frukter

Epler - juvelen blant frukter

De er fristende, saftig, god på smak og har mange bruksområder.
epler a-22664_333x500
Sesongen for norske epler starter i september og fruktdiskene bugner over med norske eplesorter; Aroma, Summer red, rød og grønn Gravenstein, Quinte, Åkerø, og for ikke å glemme rød prins. Epler er proppfulle av antioksidanter og som styrker immunapparatet; grønne epler motvirker dannelse av gallesten. I tillegg renser epler avfallsstoffer effektivt ut av kroppen, og det bidrar til å gi bedre hud og friskere hudfarge. Frukten har lav glykemisk indeks som betyr at den inneholder langsomme karbohydrater som påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Summa summarum: Epler er sunt, godt og absolutt verdt å spises og feires. 17. oktober er nemlig den norske eple dagen!

Gode epletips

• Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel • Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær • Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert • Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet • Fordi det er mest C-vitamin rett under skallet bør man unngå skrelling.
eplerretter_ofg0309_200x146
Epleretter

«Solbrent eple»

Stina på Fruktbar gir oss oppskrift på en god høstsmoothie som hun kaller «Solbrent eple». Noen solbær (fra frysen) gir mye c-vitaminer. • et par gode norske epler, gjerne fryst i biter • en håndfull solbær • ½ moden banan • kanel etter ønske • litt god eplejuice hvis du bruker frosset frukt • Kjøres i blender til en jevn frisk smoothie.
Tekst: Cathrine Lillebøe Foto: frukt.no